Ένας στους δύο Κύπριους δεν πληρώνει το εξώδικο πρόστιμο από τις κάμερες τροχαίας. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», από την 1η Νοεμβρίου 2022, οπόταν και μπήκε σε λειτουργία το σύστημα φωτοεπισήμανσης μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν 281.667 περιστατικά.
Από αυτά, 205.708 είναι καταχωρημένα ως εξώδικα από τα οποία πληρώθηκαν 98.644, δηλαδή σχεδόν τα μισά.
Όπως ανέφερε ο Βοηθός Υπεύθυνος Τροχαίας Αρχηγείου Χάρης Ευρυπίδου, «ζητήθηκε η τροποποίηση της νομοθεσίας ούτως ώστε να αποστέλλονται ηλεκτρονικά είτε στα τηλέφωνα είτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις».
Στα σκαριά βρίσκεται εφαρμογή από πλευράς της Αστυνομίας για δημιουργία εφαρμογής, η οποία θα εντοπίζει στα αεροδρόμια και τα λιμάνια όσους οδηγούς δεν παρέλαβαν τα εξώδικα τους.
Όσον αφορά την επικοινωνία με το κοινό, η ανάδοχος εταιρεία αναμένεται το επόμενο διάστημα, να προσλάβει άτομο, το οποίο θα λύνει τις απορίες που προκύπτουν, αποφορτίζοντας την Αστυνομία.
«Για παράδειγμα, στο αεροδρόμιο, είτε σε λιμάνια, είτε στην Αστυνομία για οποιοδήποτε λόγο θα μπορεί να εντοπίζεται το άτομο ότι δεν έχει παραλάβει την επιστολή ή το εξώδικο και θα του επιδίδεται εκείνη την στιγμή», ανέφερε ο κ. Ευριπίδου.
Η Αστυνομία προτρέπει τους πολίτες να παραλαμβάνουν τα εξώδικα για να μην μπαίνουν σε ταλαιπωρία αν θα ταξιδέψουν.
Σύστημα που αναγνωρίζει τις πινακίδες εγγραφής των οχημάτων έχει εγκατασταθεί στα οδοφράγματα, ώστε να ελέγχονται όσοι διακινούνται για τυχόν εμπλοκή σε διαφορές παρανομίες.
Το σύστημα έχει την δυνατότητα να εντοπίζει εάν προκύπτουν οποιαδήποτε αδικήματα σε σχέση με την κυκλοφορία του οχήματος ή εάν προκύπτουν ζητήματα σε σχέση με τον εγγεγραμμένο ιδιοκτήτη του οχήματος.
Το σύστημα αναγνώρισης πινακίδων εγγραφής έχει εγκατασταθεί και σε 147 περιπολικά της Αστυνομίας.

πηγή: sigmalive.com