Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες θα σηκωθείς και αυτό το γνωρίζει καλά η Ιγκα Σβίατεκ. Η Πολωνή αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της σεζόν, αλλά ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Δεν τα παράτησε. Πείσμωσε, δούλεψε και δικαιώθηκε.
Τραυματισμοί, ήττες, πτώση στο Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης. «Χτυπήματα» στο σώμα, αλλά και στην ψυχολογία της. Όμως, κανένα από αυτά δεν την λύγισε. Αντιθέτως. Την… χαλύβδωσαν. Την έκαναν πιο δυνατή. Την «σκύλιασαν» και στα WTA Finals είδαμε την καλύτερη εκδοχή της και μερικές από τις καλύτερες εμφανίσεις στην ιστορία του tour.

Μια διοργάνωση την οποία μετέτρεψε σε παράσταση για ένα ρόλο η Ιγκα Σβίατεκ και με επιβλητικές νίκες έφτασε άνετα στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Ενας τίτλος που την επανέφερε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και την βοήθησε να καταρρίψει μια σειρά από ρεκόρ, αναγκάζοντας για μια ακόμα φορά ολόκληρο τον πλανήτη να υποκλιθεί στα πόδια της. Κορυφαίες εμφανίσεις αντάξιες των δυνατοτήτων της και του ταλέντου της.

Μυθικές εμφανίσεις

Εμφανίσεις που έκαναν τις υπόλοιπες τενίστριες, παρότι ήταν μερικές από τις κορυφαίες της φετινής σεζόν αλλά και των τελευταίων ετών να μοιάζουν παίκτριες της… σειράς. 6-0, 7-5 απέναντι στην κάτοχο του US Open, Κόρι Γκοφ, 6-1, 6-2 κόντρα στην Ονς Τζαμπέρ, 7-6, 6-0 στο τελευταίο ματς  των ομίλων με την κάτοχο του Γουίμπλεντον, Μαρκέτα Βοντρούσοβα. 6-3, 6-2 στα ημιτελικά κόντρα στο μέχρι πρότινος Νο.1, Αρίνα Σαμπαλένκα και 6-1, 6-0 στον μεγάλο τελικό απέναντι στην φορμαρισμένη και Νο. 4 στην WTA, Τζέσικα Πεγκούλα.

Ένα ονειρικό τουρνουά για την Ιγκα Σβίατεκ, που νίκησε μέσα σε λίγες ημέρες το Νο. 1, Νο. 3, Νο. 5, Νο. 6 και Νο.7 της παγκόσμιας κατάταξης, χωρίς να χάσει σετ. Μάλιστα, η Πολωνή σε αυτό το διάστημα πήρε τρία σετ με 6-0. Ένα στατιστικό στοιχείο που αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κυριαρχία της 22χρονης στα σκληρά κορτ του Κανκούν.

Αυτός ήταν ο 6ος τίτλος που κατέκτησε η Σβίατεκ στη φετινή σεζόν και 17ος συνολικά στην καριέρα της. Οι 14 από αυτούς μάλιστα έχουν έρθει τα τελευταία δύο χρόνια για την νεαρή τενίστρια, που πήγε στο Μεξικό ως Νο.2 πίσω από την Αρίνα Σαμπαλένκ και φεύγει με το Year end Νο.1 και έχοντας στείλει σαφέστατο μήνυμα στις υπόλοιπες τενίστριες του Top-8.

Τα ρεκόρ που κατέρριψε

Η Πολωνή θα κλείσει δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στο Νο.1, ενώ με τον τίτλο που κατέκτησε στο Μεξικό έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη τενίστρια μετά το 2014 και τη σπουδαία Σερένα Γουίλιαμς, που μέσα σε μια σεζόν κατακτά τρόπαια και στα πέντε διαφορετικά επίπεδα της WTA. 250άρι στην Βαρσοβία, 500άρι σε Στουτγκάρδη και Ντόχα, 1000άρι στο Πεκίνο, Γκαρντ Σλαμ στο Παρίσι (Ρολάν Γκαρός) και πριν από λίγες ώρες τα Finals.