Γενέθλια σήμερα για την Μπαρτσελόνα η οποία γίνεται 124 ετών και θα αναγκαστεί να τα γιορτάσει μακριά από το «σπίτι» της, το Καμπ Νου, καθώς βρίσκεται σε κατάσταση ανακαίνισης. Οι «μπλαουγκράνα» αυτή την στιγμή αγωνίζονται στο «Ολυμπιακό Στάδιο του Μοντζούικ», όμως τα σχέδια για το νέο γήπεδο φαίνονται εξαιρετικά…

Η Μπαρτσελόνα δημιουργήθηκε μέσα από μια αγγελία που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Los Deportes», όταν ο Ελβετός επιχειρηματίας Χανς Γκάμπερ αναζητούσε άτομα που ενδιαφέρονταν να αγωνιστούν σε μια νέα ομάδα. Έτσι μια μέρα σαν σήμερα, στις 29 Νοεμβρίου του 1899 στο «Gimnasio Solé» συναντήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι και ιδρύθηκε μια νέα ομάδα που πήρε το όνομα της πόλης.

Τα χρώματά της (το κόκκινο και το μπλε) ήταν αυτά με τα οποία αγωνιζόταν η Βασιλεία, ομάδα της γενέτειρας του Γκάμπερ η οποία είχε ιδρυθεί μερικά χρόνια νωρίτερα. Στις 14 Μαρτίου 1909 η Μπαρτσελόνα απέκτησε την πρώτη της επίσημη έδρα, με το γήπεδο να μοιάζει περισσότερο με… χωράφι. Εκείνο το γήπεδο είχε την δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι 6.000 άτομα στις κερκίδες της, όμως η μεγάλη προσέλευση κόσμου την ώθησε να «μετακομίσει». Τα μέλη της τότε ήταν ήδη πάνω από 10.000 και αυξάνονταν συνεχώς.

Επόμενο «σπίτι» της ήταν ο Λες Κορτς, χωρητικότητας 20.000 θέσεων, το οποίο κατά την διάρκεια των χρόνων αναβαθμίστηκε και έφτασε σε σημείο να δύναται να φιλοξενήσει 60.000 άτομα. Μια σημαντική χρονιά για την ιστορία του συλλόγου όμως ήταν το 1954, όταν η Μπαρτσελόνα πήρε τα… κλειδιά για το «Καμπ Νου».

Το γήπεδο συνέχιζε να αλλάζει, να μεγαλώνει και να φτάσει σε σημείο να αποτελεί έναν από τους «ναούς» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου με την χωρητικότητά του να φτάνει μέχρι και τις 99.354 θέσεις. Οι οπαδοί της ομάδας πάντα φρόντιζαν να δημιουργούν μια εξαιρετική ατμόσφαιρα, αποθεώνοντας τους παίκτες τους, σε αντίθεση με τους αντιπάλους που πολλές φορές δυσκολεύονταν να αγωνιστούν υπό αυτές τις συνθήκες.

barcelona_camp_nou_1_1a06e.jpg

Το 2023 γνωστοποιήθηκε ότι το γήπεδο θα αλλάξει μορφή, καθώς πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να μεγαλώσει, με αποτέλεσμα η ομάδα να μετακομίζει προσωρινά στο «Ολυμπιακό Στάδιο του Μοντζούικ» το οποίο έχει ως έδρα την φετινή σεζόν. Πλέον οι 55.926 θέσεις φιλοξενούν περίπου τους μισούς φιλάθλους απ’ ότι το «Καμπ Νου» όμως το… νέο γήπεδο αναμένεται να είναι από τα καλύτερα στον κόσμο!

Σύμφωνα με τα σχέδια, το «Καμπ Νου» θα έχει 105.000 θέσεις οι οποίες θα καλύπτονται από το εντυπωσιακό στέγαστρο, ενώ η οροφή θα είναι εξοπλισμένη με ηλιακό πάνελ 30.000 μ² εκμεταλλευόμενη τον ήλιο της Ιβηρικής χερσονήσου. Στον περιβάλλοντα χώρο θα κατασκευαστούν τα νέα γραφεία του συλλόγου, όπως επίσης και ολοκαίνουρια ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια.

Όπως έχει γνωστοποιήσει ο σύλλογος, οι εργασίες θα γίνονται ασταμάτητα προκειμένου η ομάδα να επιστρέψει ξανά στο «σπίτι» της το συντομότερο δυνατό. Αυτό σημαίνει ότι εάν το γήπεδο είναι έτοιμο το φθινόπωρο του 2024, η Μπάρτσα θα παίξει τον πρώτο της αγώνα την σεζόν 2024/2025.