Διψήφιος είναι ο αριθμός των υποθέσεων που διερευνούν οι αρμόδιες Αρχές αναφορικά με ενδεχόμενες παρατυπίες και παραβιάσεις κυπριακών εταιρειών του τομέα παροχής υπηρεσιών.

Καταγγελίες λογιστών και ΜΟΚΑΣ για κυρώσεις
Αυτό ανέφερε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, τα μέλη της οποίας συζήτησαν τις αναφορές του δημοσιογραφικού οργανισμού ICIJ αναφορικά με τη φερόμενη εμπλοκή κυπριακών εταιρειών του τομέα υπηρεσιών στη διακίνηση κεφαλαίων Ρώσων ολιγαρχών.
Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών και της ΜΟΚΑΣ δήλωσαν από την πλευρά τους ότι προέβησαν σε δέκα και πέντε καταγγελίες υποθέσεων αντίστοιχα το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με παραβιάσεις κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.
Λογιστές, δικηγόροι και ΜΟΚΑΣ υπεραμύνθηκαν των χειρισμών τους αναφορικά με τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Η υπόθεση Μορτάσοφ
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην υπόθεση μεταβίβασης μετοχών του Ρώσου μεγιστάνα Αλεξέϊ Μορτάσοφ συνολικού ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε συγγενικό του πρόσωπο. Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς ανέφερε ότι οι εποπτικές αρχές είχαν καταγγείλει από τον Μάιο του 2023 την συγκεκριμένη υπόθεση στην Αστυνομία.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν η Υπουργός Δικαικαιοσύνής Άννα Κουκκίδου Προκοπίου και ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου.