Αποφασισμένο να εξαλείψει τη Χαμάς από την εξίσωση της Μέσης Ανατολής είναι το Ισραήλ, που συνεχίζει τις πολεμικές επιχειρήσεις σε Βορρά και Νότο έχοντας πάντας την προσοχή του ανατολικά στο Ιράν. Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα καταβάλλει προσπάθειες να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης με πρώτο στόχο την απελευθέρωση των ομήρων. Γεγονός που γνωρίζει και προσπαθεί να αξιοποιήσει η Χαμάς, ώστε να μειώσει την ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων και να λάβει προμήθειες η πολιορκημένη Γάζα.

Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν να επιτίθενται σε στόχους της Χαμάς. Χθες, εξουδετερώθηκαν ανώτεροι διοικητές των αεροπορικών και πυραυλικών δυνάμεων της οργάνωσης, καθώς και δεκάδες τρομοκράτες που προετοιμάζονταν για περαιτέρω μάχες, σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές. Οι IDF θα αυξήσουν και θα εντατικοποιήσουν τις επιχειρήσεις τους μέχρι τη διάλυση του τρομοκρατικού κράτους και του στρατού τρομοκρατών που ίδρυσε η Χαμάς, διαμηνύει το Ισραήλ, καλώντας τους αμάχους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας να μεταβούν στις καθορισμένες περιοχές στα νότια.

Στον βορρά, μπροστά από τα σύνορα με τον Λίβανο, οι IDF συνεχίζουν να πλήττουν στόχους της Χεζμπολάχ ως απάντηση στις επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους από την τρομοκρατική οργάνωση που το Ισράηλ πιστεύει ότι δρα υπό την καθοδήγηση του Ιράν. Το Ισραήλ προειδοποιεί το Ιράν και την Χεζμπολάχ να μην εμπλακούν περαιτέρω στον πόλεμο.

Την απελευθέρωση άλλων δύο ομήρων ανακοίνωσε η Χαμάς

Η Χαμάς προχώρησε χθες βράδυ την απελευθέρωση άλλων δύο ομήρων που απήχθησαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και έκτοτε κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για τις Ισραηλινές Νουρίτ Κούπερ και Γιοχεβέντ Λέφσιτς. Το κανάλι 12 ανέφερε ότι οι οικογένειες της Νουρίτ Κούπερ 79 ετών, και της Γιοχεβέντ Λέβσιτς 85 ετών, έχουν ενημερωθεί για την απελευθέρωσή τους. Και οι δύο απήχθησαν από τα σπίτια τους στο κιμπούτς Νιρ Οζ. Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, ανέφερε πως η απελευθέρωση των δύο ομήρων αποφασίστηκε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους, χάρη στη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Οι ΗΠΑ παρότρυναν το Ισραήλ να αναβάλει την εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε αυτήν του Ισραήλ να καθυστερήσει περαιτέρω τη χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας που σχεδιάζει στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό να «αφανιστεί» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ώστε να υπάρξει περιθώριο για διαπραγματεύσεις προκειμένου να απελευθερωθούν οι 200 και πλέον όμηροι στον θύλακα, ανέφερε η εφημερίδα New York Times προχθές Κυριακή, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονόμασε. Σκοπός είναι να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες μεταξύ των αμάχων και να φθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος, είπαν οι πηγές της εφημερίδας.

Ο ισραηλινός στρατός έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εισβολή στο πλαίσιο του πολέμου που κήρυξε στη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια από την 7η Οκτωβρίου με πάνω από 1.400 νεκρούς.

Η απελευθέρωση δυο ομήρων με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς την Παρασκευή έπαιξε ρόλο στην προτροπή αυτή των ΗΠΑ, κατά το δημοσίευμα των Τάιμς. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ, διεμήνυσε πως η έναρξη της χερσαίας επιχείρησης θα καθιστούσε απίθανη την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, είπε στην εφημερίδα αξιωματούχος ενήμερος για τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται κυρίως μέσω του Κατάρ — το εμιράτο του Κόλπου διατηρεί σχέσεις με την ηγεσία της Χαμάς. Εξάλλου, η Ουάσιγκτον φέρεται κατά την εφημερίδα να επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για να προετοιμαστεί για πιθανές επιθέσεις από φιλοϊρανικές οργανώσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην περιοχή, που αναμένεται να κλιμακωθούν αφού αρχίσει η ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι δήλωσε χθες Δευτέρα ότι «μιλάμε» με το Ισραήλ για τις «συνέπειες» των αποφάσεων «που λαμβάνονται στο πεδίο της μάχης», ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως είναι η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αυτές «που θα λάβουν αποφάσεις για το τι θα κάνουν, πότε θα το κάνουν και πώς θα το κάνουν».

WSJ: Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς

Οι διαπραγματεύσεις για την πιθανότητα να αφεθούν ελεύθεροι 50 από τους περίπου 220 ομήρους που είναι κρατούμενοι από τη Χαμάς κατέρρευσαν τη Δευτέρα, ανέφερε η Wall Street Journal. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο γιατί η Χαμάς απαιτούσε τη μεταφορά πετρελαίου στη Γάζα. Νωρίτερα τη Δευτέρα είχε γίνει γνωστό ότι αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονταν καθ’ οδόν για να παραλάβουν περί τους 50 ομήρους που θα απελευθέρωνε η Χαμάς. Αναφερόταν ακόμη ότι η αναστολή των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε μέρος της Λωρίδας της Γάζας ήταν μέρος της συμφωνίας για να μπορέσουν οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού να φτάσουν με ασφάλεια στους ομήρους.

Ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς σχετικά με την τύχη των περισσότερων από 200 ομήρων που κρατούνται από την οργάνωση στη Γάζα είχε πει ότι όλοι οι άμαχοι θα απελευθερωθούν, αν τηρηθούν οι κατάλληλοι όροι.

Ο Χάλεντ Μεσάλ δήλωνε στο Sky News ότι οι άμαχοι που κρατούνται από τη Χαμάς θα αφεθούν ελεύθεροι αν το Ισραήλ μειώσει την ένταση των βομβαρδισμών στη Γάζα. Είπε ότι η απελευθέρωση ομήρων δεν μπορεί να γίνει όσο η αεροπορική επίθεση του Ισραήλ παραμένει τόσο έντονη: «Θέλουμε να σταματήσουν οι τυχαίοι βομβαρδισμοί, η ολοκληρωτική καταστροφή, η γενοκτονία, ώστε οι στρατιώτες της Αλ Κασάμ να μπορέσουν να τους πάρουν και να τους παραδώσουν στον Ερυθρό Σταυρό ή σε οποιονδήποτε άλλον» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Μεσάλ επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι 22 όμηροι έχουν πεθάνει σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, χωρίς να λέει από ποιες χώρες προέρχονται, αλλά ότι πολλοί από αυτούς είναι Ισραηλινοί. Παράλληλα, δεν θέλησε να τοποθετηθεί για το αν η Χαμάς θα σταματήσει εντελώς τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους αν το Ισραήλ προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Ο στρατός του Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για την έλλειψη καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επέρριψε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς την ευθύνη για την έλλειψη καυσίμων στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας διότι αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες. «Η Χαμάς έχει αποθηκεύσει πάνω από 1 εκατομμύριο λίτρα καυσίμου στη Γάζα, αλλά δεν το παρέχει στα νοσοκομεία που το έχουν ανάγκη. Η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τα βάσανα στη Γάζα, όχι το Ισραήλ», ανέφερε ο εκπρόσωπος, ο Τζόναθαν Κόνρικους, μέσω X (του πρώην Twitter).

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, που παρέθεσε ο ίδιος στην ανάρτησή του, ο αξιωματικός ανέφερε πως η Χαμάς έχει αποθηκεύσει χίλια λίτρα καυσίμου, όχι 1 εκατομμύριο λίτρα. Αντιδρούσε στις προειδοποιήσεις και τις καταγγελίες του ΟΗΕ διότι δεν έχουν φθάσει ακόμη καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας παρότι έγιναν παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της μεθοριακής διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Τα καύσιμα που θέλουμε να μπουν είναι τα καύσιμα που χρησιμοποιεί η UNRWA (σ.σ. το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή). Χρειάζεται για τις επιχειρήσεις μας. Και προφανώς υπάρχει επίσης ανάγκη για καύσιμα στα νοσοκομεία και ούτως καθεξής», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ χθες Δευτέρα.

Μπάιντεν: Πρώτα απελευθέρωση των ομήρων, μετά θα μιλήσουμε για κατάπαυση του πυρός

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι πρώτα «πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι και μετά μπορούμε να μιλήσουμε» για κατάπαυση του πυρός. Είναι ίσως η πρώτη φορά που γίνεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ευθεία αναφορά σε κατάπαυση του πυρός. Οι Times of Israel σχολιάζουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην υποστηρίζουν τον στόχο του Ισραήλ για εξάρθρωση της Χαμάς, σε περίπτωση που απελευθερωθούν οι 220 όμηροι. Προσθέτουν ότι λίγο πριν από τη δήλωση Μπάιντεν ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλεγε ότι οι ΗΠΑ είναι κατά της κατάπαυσης του πυρός γιατί θα δώσει στη Χαμάς την ευκαιρία να ανακτήσει τις δυνάμεις της.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις.

Συνεχείς ασκήσεις από τον ισραηλινό στρατό πριν από την εισβολή στη Γάζα – Θέμα χρόνου θεωρείται η επέμβαση

Σε συνεχόμενες κοινές ασκήσεις μετέχουν οι αεροπορικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, μαζί με τον στρατό ξηράς, πριν από την αναμενόμενη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. Οι δυνάμεις καλούνται να φέρουν σε πέρας διάφορα σενάρια για το πώς θα εξελιχτεί η επιχείρηση, που θεωρείται μια εξίσωση με πολλές και άγνωστες παραμέτρους. Αν και είμαστε στην τρίτη εβδομάδα από την επίθεση, τα σημάδια από την ανώτατη ηγεσία του ισραηλινού στρατού δείχνουν ότι για τη χερσαία εισβολή το ερώτημα είναι το «πότε» και όχι το «αν» θα γίνει. Πηγές του στρατού λένε στη Jerusalem Post ότι η επιτυχία του Iron Dome στην ανάσχεση των παλαιστινιακών ρουκετών δίνει στην ηγεσία την ευχέρεια να διαλέξει την κατάλληλη στιγμή.

Εν τω μεταξύ, οι στρατιώτες και οι έφεδροι συνεχίζουν τις ασκήσεις και η ηγεσία έχει πυκνώσει τις συσκέψεις για να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες της στρατιωτικής επιχείρησης. Ένα δύσκολο σημείο σε ό,τι αφορά τη χερσαία εισβολή είναι η παρουσία των ισραηλινών στρατιωτών σε πολύ μικρή απόσταση από τους τρομοκράτες της Χαμάς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η ισραηλινή αεροπορία θα πρέπει και να προστατεύει τις δυνάμεις εδάφους και να μην τις χτυπά κατά λάθος. Αφετέρου, η παρουσία άνω των 200 ομήρων στη Γάζα που δυσκολεύει σημαντικά τις επιχειρήσεις, ειδικά αν οι πληροφορίες για το πού βρίσκονται δεν είναι σαφείς.

Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ: Η εισβολή στη Γάζα θα είναι συνδυασμένη επίθεση από ξηρά, θάλασσα και αέρα

Μια «θανατηφόρα» χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιήσει το Ισραήλ ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ. «Προετοιμαζόμαστε διεξοδικά για το επόμενο στάδιο, θα είναι μια θανατηφόρα και συνδυασμένη επίθεση από αέρα, θάλασσα και ξηρά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

Σε περιοδεία κοντά στην ακτογραμμή της Γάζας στο ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, ο Γκάλαντ είπε στις δυνάμεις ότι θα πρέπει «να παραμείνουν προετοιμασμένες για την επίθεση, γιατί θα έρθει».
«Οι νέοι στρατιώτες με εξαιρετικούς διοικητές έχουν κάνει εντυπωσιακή δουλειά και έχουν αποτρέψει πολλές από τις επιθέσεις που θα μπορούσαν να είχαν γίνει στο Ισραήλ» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ επαινώντας τους ναυτικούς. «Κάντε τη δουλειά σας ετοιμαστείτε, θα αναπτυχθούμε», πρόσθεσε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Times of Israel

Ισραήλ: Αν η Χαμάς απελευθέρωνε τους 212 ομήρους και παραδιδόταν άνευ όρων, θα τελείωνε ο πόλεμος

Στους 212 ανέρχονται πλέον οι Ισραηλινοί που κρατούνται όμηροι από την Χαμάς, σύμφωνα με τον IDF. Ο εκπρόσωπος διεθνούς επικοινωνίας του ισραηλινού στρατού (IDF) τόνισε ότι τα χερσαία στρατεύματα της χώρας του θα εισβάλουν «πιθανώς» στη Γάζα, εκτός εάν η Χαμάς «παραδοθεί άνευ όρων». Ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους δεν απάντησε, μιλώντας στο αυστραλιανό ABC Radio, γιατί η χερσαία εισβολή έχει καθυστερήσει παρά τις πολυήμερες εικασίες, αντίθετα είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα «διαλύσουν εντελώς τη Χαμάς».

«Αν η Χαμάς έβγαινε από τις κρυψώνες που διατηρεί κάτω από τους Ισραηλινούς πολίτες, όπως κάνει τώρα, επέστρεφε τους ομήρους μας -και τους 212- και παραδιδόταν άνευ όρων, τότε ο πόλεμος θα τελείωνε», είπε ο εκπρόσωπος του IDF. «Αν δεν το κάνουν, τότε μάλλον θα πρέπει να μπούμε μέσα και να το κάνουμε εμείς» πρόσθεσε. Αναφορικα με τις διεθνείς αντιδράσεις για την κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων στη Μέση Ανατολή, ο Κόνρικους είπε ότι οι άνθρωποι «θα πρέπει να πάρουν θέση, σύμφωνα με τη δική τους ηθική». «Αν θέλετε να είστε στο πλευρό των τρομοκρατών ή στο πλευρό του Ισραήλ, αυτή είναι η επιλογή σας», είπε.

Νέες ευθείες απειλές των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν: Θα χτυπήσουμε με πύραυλο εάν χρειαστεί

Μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού υποστράτηγου Μάικλ Έντελσταϊν περί ιρανικής εμπλοκής στην επίθεση της Χαμάς, Ιρανός διοικητής υπονόησε ότι ο στρατός θα χτυπήσει το Ισραήλ ακόμη και με πύραυλο αν χρειαστεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται το Sky News, ανώτατο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χτυπήσει το Ισραήλ. Το ειδησεογραφικό κανάλι Iran International μετέδωσε ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Αλί Φαντάβι δήλωσε τα εξής: «Ορισμένοι θεωρούν ότι μια άμεση πυραυλική επίθεση στη Χάιφα είναι η πιο πρακτική ενέργεια. Θα προχωρήσουμε σε αυτήν την ενέργεια χωρίς δισταγμό, εάν κριθεί απαραίτητο και απαιτούμενο».

«Ωστόσο, δεν είμαι εγώ αυτός που καθορίζει την αποστολή» συμπλήρωσε. Σημειώνεται ότι η Χάιφα, στην οποία αναφέρθηκε το υψηλόβαθμο μέλος των Φρουρών της Επανάστασης, είναι η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Φαντάβι αναφέρεται σε πιθανή σύγκρουση. Την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει ένα ακόμη κύμα επίθεσης από το μέτωπο της αντίστασης, εάν οι «φρικαλεότητε» στη Γάζα δεν σταματήσουν. Το μέτωπο της αντίστασης είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συχνά από το Ιράν για να αναφερθεί σε ένοπλες ομάδες στην περιοχή με τις οποίες είναι ευθυγραμμισμένο.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει έως και 200.000 ρουκέτες με στόχο το Ισραήλ

«Η Χεζμπολάχ είναι μια οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι εξοπλισμένη με ένα σημαντικό οπλοστάσιο εξαιρετικά καταστροφικών όπλων. Αποτελείται τόσο από μόνιμους όσο και από έφεδρους στρατιώτες, οι οποίοι υπολογίζονται μεταξύ 50.000 και 100.000. Επιπλέον, η Δύναμη Radwan, μια εξαιρετικά εκπαιδευμένη μονάδα κομάντος με εμπειρία μάχης από συγκρούσεις στη Συρία πιστεύεται ότι αποτελείται από 2.500 μαχητές. Επιπλέον, η Χεζμπολάχ λαμβάνει εξωτερική υποστήριξη από σιίτες ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από γειτονικές χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και το Ιράκ», αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση γράφει επίσης για τα «εντυπωσιακά μέσα επίθεσης» που διαθέτει η Χεζμπολάχ, τα οποία αποτελούνται από 150.000-200.000 ρουκέτες και πυραύλους υψηλής ακρίβειας.

Ο ΟΗΕ καλεί να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε έκκληση χθες Δευτέρα να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τους ηγέτες των δυο εμπόλεμων πλευρών να κάνουν «θαρραλέες επιλογές».
«Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, η οποία θα σώσει τη ζωή αμάχων χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα», τόνισε ο Φόλκερ Τουρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στη Γενεύη. «Πρέπει να πρυτανεύσει η ανθρωπιά», επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως «υπερβολικά πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους πάρα πολλά παιδιά, έχασαν ήδη τη ζωή τους — και στις δυο πλευρές».