Οι δυνάμεις των IDF (άρματα και μονάδες πεζικού) έψαχναν στη Γάζα για ομήρους που είχε πάρει η Χαμάς – Χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειψαν την περιοχή της Γάζας μετά το τελεσίγραφο που έδωσαν οι Ισραηλινοί.
Ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε τοπικές επιδρομές στα περίχωρα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εκκαθάρισης της περιοχής από τρομοκράτες της Χαμάς και όπλα. «Σε αυτές τις επιχειρήσεις θα γίνει προσπάθεια και στη Λωρίδα της Γάζας για τον εντοπισμό αγνοουμένων» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι το ισραηλινό τελεσίγραφο για εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας (8 το βράδυ) έληξε.

Οι δυνάμεις των IDF (άρματα και μονάδες πεζικού) έψαχναν για ομήρους που είχε πάρει η Χαμάς. Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών εντοπισμού των αγνοουμένων, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρομοκρατικές μονάδες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης μιας που εκτόξευσε έναν κατευθυνόμενο αντιαρματικό πύραυλο.

Σύμφωνα με τον στρατό, οι ισραηλινές δυνάμεις «σάρωσαν και συνέλεξαν διάφορα ευρήματα που μπορεί να βοηθήσουν στην προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων».

Οι IDF ανέφεραν επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν αριθμό τρομοκρατών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός πυρήνα της Χαμάς που εκτόξευσε κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους στο Ισραήλ.

Τα ισραηλινά στρατεύματα δεν διείσδυσαν βαθιά στη Γάζα, διευκρινίστηκε.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι οι δυνάμεις τεθωρακισμένων και πεζικού διεξήγαγαν έρευνες και «απέτρεψαν ομάδες κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων που είχαν σκοπό να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος».

«Οι δυνάμεις βρήκαν ευρήματα που μπορεί να βοηθήσουν στην προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων» τόνισε ο Χαγκάρι.

«Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να εντοπίσουμε κάθε λεπτομέρεια για τους αγνοούμενους και τους ομήρους», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε επίσης ότι σημαντικός αριθμός αμάχων στη Γάζα άρχισε να μετακινείται προς τα νότια «για να σωθεί».

Υπολογίζεται ότι 150-200 άτομα συνελήφθησαν όμηροι από τη Χαμάς κατά τη δολοφονική της επίθεση το περασμένο Σάββατο. Ο Ισραηλινός Στρατός έχει ειδοποιήσει μέχρι στιγμής τις οικογένειες 120 ομήρων ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα το απόγευμα ότι «προτρέπει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας έως τις 8 το βράδυ».

Ο αρμόδιος για την αραβική γλώσσα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Avichay Adraee,  δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 μ.μ. να κινηθούν νότια του Ουάντι Γάζα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο στρατός προετοιμάζεται για μια μαζική επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Αν ανησυχείτε για τον εαυτό σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, θα πρέπει να κατευθυνθείτε νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Να είστε βέβαιοι ότι οι ηγέτες της Χαμάς ενδιαφέρονται μόνο για την προστασία του εαυτού τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Adraee.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αρχικά ειδοποίησαν τους Παλαιστίνιους τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ότι είχαν 24 ώρες για να απομακρυνθούν.

Οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να εγκαταλείπουν τη Γάζα, με όποια μέσα μπορούσαν, μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ. Με όσα προσωπικά τους υπάρχοντα μπορούν να περισώσουν κατευθύνονται στα νότια της Γάζας σε μια προσπάθεια να διασωθούν από την επερχόμενη καταστροφή.

Εκατοντάδες αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και φορτηγά, βαριά φορτωμένα με υπάρχοντα, κατευθύνονται στο νότο της Λωρίδας της Γάζας.

Οι άνθρωποι ταξιδεύουν ακόμα και με αγελάδες, καμήλες, πρόβατα και γαϊδούρια.

Πολλές οικογένειες πήραν τον δρόμο της διαφυγής με τα πόδια, περπατώντας αρκετά χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν σε ασφαλές σημείο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 423.000 άνθρωποι έχουν πλέον αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, λόγω των βομβαρδισμών του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.
γαζαΣε μία κίνηση που ερμηνεύεται από πολλούς ότι στενεύουν τα περιθώρια για την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός ζήτησε με ανακοίνωσή του την απομάκρυνση όλων των αμάχων από την πόλη προς τα νότια.

Μάλιστα, ο Ισραηλινός στρατός  έριξε χιλιάδες φυλλάδια στη Γάζα προκειμένου να προειδοποιήσει τους κατοίκους να απομακρυνθούν.

«Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα», αναφέρεται στα αραβικά στα φυλλάδια που ρίφθηκαν από drones. Σε χάρτη που περιλαμβάνεται στα φυλλάδια υπάρχει βέλος που δείχνει προς τον νότο, κάτω από μια γραμμή που έχει χαραχθεί στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Η αντίδραση ήρθε πρώτα από τον ΟΗΕ καθώς ανέφερε ότι είναι «αδύνατο» για τους Παλαιστίνιους να ακολουθήσουν την προειδοποίηση εκκένωσης του Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24 ώρες.
γαζαΕιδικότερα, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, σε δήλωσή του  ανέφερε ότι η εντολή εκκένωσης 1,1 εκατ. ανθρώπων είναι αδύνατη  χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».
Η Χαμάς καλεί τους αμάχους να παραμείνουν στα σπίτια τους

Η αντίδραση της Χαμάς στη διαταγή εκκένωσης ήταν άμεση, καλώντας τους Παλαιστίνιους να μείνουν στα σπίτια τους.

«Παραμείνετε στα σπίτια σας και να είστε ανυποχώρητοι μπροστά σε αυτόν τον αηδιαστικό ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγει η δύναμη κατοχής», ανέφερε.
γαζαΑναφορές κάνουν λόγο για προσπάθεια της Χαμάς να εμποδίσει την εκκένωση της Γάζας. Οι μαχητές της Χαμάς δρουν σε περιοχές αμάχων και το Ισραήλ τους κατηγορεί εδώ και καιρό ότι χρησιμοποιούν τους Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Έτσι, σύμφωνα με αναλυτές, μια μαζική εκκένωση αμάχων, εάν πραγματοποιηθεί, θα άφηνε τους μαχητές τους εκτεθειμένους όσο ποτέ άλλοτε.
Πηγή: skai.gr