Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, ο επικεφαλής της Χαμάς και ο επικεφαλής της Ισλαμικής Τζιχάντ συναντήθηκαν την Τετάρτη στη Βηρυτό. Ο Άξονας της Αντίστασης για τους εχθρούς του Ισραήλ και ο Άξονας του Κακού για τους υπόλοιπους ένωσε τις δυνάμεις του σε άγνωστη τοποθεσία την Τετάρτη ενόσω ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς μαίνεται.

Στη συνάντηση μετείχαν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι και ο επικεφαλής της Ισλαμικής Τζιχάντ Ζιάντ αλ Ναχάλα. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η οποία ακολούθησε της συνάντησης, οι τρεις συμφώνησαν στα επόμενα βήματα τα οποία θα κάνουν από κοινού με άλλες υποστηριζόμενες από το Ιράν οργανώσεις σε αυτό το «ευαίσθητο στάδιο» στο οποίο βρίσκεται η Μέση Ανατολή.

Όπως μετέδωσαν και κρατικά Μέσα Ενημέρωσης του Λιβάνου καθώς επίσης και Μέσα υποστηριζόμενα από τη Χεζμπολάχ, στόχος τους ήταν να πετύχουν «μία πραγματική νίκη για την αντίσταση στη Γάζα και την Παλαιστίνη» και να σταματήσουν «την ύπουλη και βάναυση επιθετικότητα του Ισραήλ κατά του καταπιεσμένου» όπως τονίζεται, «λαού μας στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη».

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές. Ωστόσο, η συνάντηση έλαβε χώρα τη στιγμή που ο πόλεμος Ισραήλ και Χαμάς έχει εισέλθει στην τρίτη του εβδομάδα και όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά είτε στη Συρία, είτε στη Δυτική Όχθη είτε στον νότιο Λίβανο εκεί όπου ισραηλινός στρατός και Χεζμπολάχ εξακολουθούν να ανταλλάσσουν πυρά από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Μέχρι στιγμής ο επικεφαλής της σιιτικής υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης της Χεζμπολάχ, Νασράλα, δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως ούτε για την κλιμάκωση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ αλλά ούτε και για την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Ωστόσο, πολλά ανώτατα στελέχη της Χεζμπολάχ έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ κατά της δρομολογημένης χερσαίας του επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου προχωρά σε νέες δηλώσεις το βράδυ της Τετάρτης και υπογραμμίζει ότι «προετοιμαζόμαστε για μία χερσαία επιχείρηση» προσθέτοντας ότι δεν πει «το πότε, πώς και για πόσο».

Στη νέα αυτή του τοποθέτηση ο κ. Νετανιάχου καλεί για ακόμη μία φορά τους Παλαιστίνιους να φύγουν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και να κινηθούν προς τον νότο ενώ όπως επανέλαβε στόχος της κυβέρνησής του είναι «να συνθλίψει τη Χαμάς, πολιτικά και στρατιωτικά» και ότι «η επιστροφή των ομήρων».

Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε νέες δηλώσεις προχωρά και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνοντας τη θέση του για «τη λύση δύο κρατών».

Όπως εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος «το Ισραήλ πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να προστατεύσει αθώους πολίτες» ενώ, προέβη σε μία σπάνια αναφορά – επίπληξη για τους «εξτρεμιστές» Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη. «Συνεχίζω να ανησυχώ για τους εξτρεμιστές εποίκους που επιτίθενται εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Επιτίθενται σε Παλαιστίνιους σε μέρη που δικαιούνται να είναι» τόνισε.

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να παραμένει απελπιστική ενώ σε αδιέξοδο οδηγήθηκε για ακόμη μία φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τη Ρωσία και την Κίνα να ασκούν βέτο στο αμερικανικό ψήφισμα που ζητούσε παύσεις των εχθροπραξιών για να επιτραπεί η πρόσβαση σε βοήθεια και υποστήριζε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.