Τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και την επιβολή παύσεων στις εχθροπραξίες, για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους της Γάζας, ζητούν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στο κείμενο συμπερασμάτων, που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί στενά με τους εταίρους της στην περιοχή, για προστασία των αμάχων, παροχή βοήθειας και διευκόλυνση στην πρόσβαση σε φαγητό, νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καύσιμα και καταφύγιο, εξασφαλίζοντας ότι αυτή η βοήθεια δεν θα τύχει κατάχρησης από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την Χαμάς για τις  τρομοκρατικές επιθέσεις της στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας άθλια θηριωδία τη χρήση αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων.

Χθες το βράδυ ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως σκότωσαν τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς σε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ αυτών, είναι ο Σάντι Μπαρούντ, αναπληρωτής επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Χαμάς και ένας εκ των φερομένων «εγκεφάλων» της επίθεσης που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι IDF, ο Μπαρούντ σκοτώθηκε κατά την επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. «Συμμετείχε στον σχεδιασμό της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου και πληθώρας άλλων φονικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών», επισημαίνεται.

Την ίδια ώρα πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στην Τάμπα, αιγυπτιακή πόλη στα σύνορα με το Ισραήλ, εξαιτίας ρουκέτας, με φόντο τον πόλεμο που διεξάγει από την 7η Οκτωβρίου ο ισραηλινός στρατός με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες.