Στη Γάζα φαίνεται πως έχουν εισέλθει από το βράδυ της Παρασκευής ισραηλινά τανκς, επεκτείνοντας ουσιαστικά τη χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα, όπως προειδοποίησε νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός διά στόματος του εκπροσώπου των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια.
Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας σημειώνονται σφοδροί βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν περίπου στις 19.00 (ώρα Κύπρου).
Και ενώ αναφορές έλεγαν ότι η αποψινή νύχτα ίσως να σηματοδοτεί την μεγάλη επιχείρηση του Ισραήλ που αναμένετο εδώ και μέρες, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο ABC News ότι η αποψινή χερσαία εισβολή στη Γάζα δεν είναι μεγάλης κλίμακας επίθεση.

Συγκεκριμένα, ανώνυμη αμερικανική πηγή ανέφερε στο ειδησεογραφικό δίκτυο ότι η επιχείρηση είναι περιορισμένη. Ο εκπρόσωπος του IDF (Ισραηλινού Στρατού), Peter Lerner, σημείωσε ότι η αποψινή, δεν είναι η μεγάλη επιχείρηση που αναμενόταν.
Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν να διαψεύσουν, προηγούμενες αναφορές του υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi, ο ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ «ξεκίνησε έναν χερσαίο πόλεμο στη Γάζα».
Η Χαμάς πάντως υποστήριξε ότι το βράδυ της Παρασκευής αντιμετωπίζει χερσαία εισβολή του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα και ζήτησε από όλον τον κόσμο «να αναλάβει αμέσως δράση» για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί που εντάθηκαν σημαντικά απόψε στον θύλακα αυτόν.

«Ζητάμε από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν τώρα για να σταματήσουν τα εγκλήματα και η σφαγή του λαού μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.
Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν σε δύο τομείς, σύμφωνα πάντα με τη Χαμάς.

«Αντιμετωπίζουμε τις χερσαίες ισραηλινές εισβολές στο Μπέιτ Χανούν (βόρεια) και το Μπουρέιτζ (κεντρική Γάζα). Σφοδρές συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη» ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, στην ανακοίνωσή τους.
Αργά το βράδυ, ο ουρανός πάνω από τη Γάζα ήταν πορτοκαλοκόκκινος, από τις εκρήξεις και τις φωτιές που ξέσπασαν από τα ισραηλινά πλήγματα, όπως δείχνουν οι εικόνες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα σφοδρά πλήγματα ξεκίνησαν αργά το απόγευμα και έφτασαν σε πρωτοφανή σφοδρότητα, τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς, πριν από τρεις εβδομάδες, όπως μεταδίδει η δημόσια ισραηλινή τηλεόραση Kan.
Η Χαμάς «θα πληρώσει για τα εγκλήματά κατά της ανθρωπότητας και απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση», φέρεται να δήλωσε 0 σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, Μαρκ Ρεγκέβ, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας».
Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Ρεγκέβ είπε ότι το Ισραήλ εντείνει την πίεση στη Χαμάς, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του είναι σε εξέλιξη και η Γάζα θα είναι «πολύ διαφορετική» όταν ολοκληρωθούν.

«Θα συνεχίσουν να δέχονται τα στρατιωτικά πλήγματά μας μέχρι να διαλύσουμε τη στρατιωτική μηχανή τους και την πολιτική υποδομή τους στη Γάζα. Όταν τελειώσει όλο αυτό, η Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική», πρόσθεσε.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της παλαιστινιακής Χαμάς είπε από την πλευρά του το βράδυ της Παρασκευής, ότι η οργάνωση είναι «έτοιμη» να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.
«Εάν ο Νετανιάχου αποφασίσει να μπει απόψε στη Γάζα, η αντίσταση είναι έτοιμη» ανέφερε στην πλατφόρμα Telegram ο Εζάτ αλ Ρίσεκ, προσθέτοντας ότι «η γη της Γάζας θα καταπιεί τα κομμάτια των (Ισραηλινών) στρατιωτών».

Την ίδια ώρα ψήφισμα που καλούσε σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά στην Χαμάς, πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Εκατόν είκοσι χώρες ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος που εισήγαγε η Ιορδανία, ενώ μόλις 14 ψήφισαν κατά, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστρίας, της Κροατίας, της Τσεχίας, των Φίτζι, της Γουατεμάλας, της Ουγγαρίας, του Ισραήλ, των Νήσων Μάρσαλ, της Μικρονησίας, του Ναούρου, της Παπούα Νέας Gineau, Παραγουάη και Τόνγκα.
Σαράντα πέντε χώρες απείχαν, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ινδία, το Ιράκ, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Νότια Κορέα, η Σουηδία, η Τυνησία, η Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το ψήφισμα ζητά ουσιαστικά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απελευθέρωση όλων των αμάχων, προστασία αμάχων και διεθνών θεσμών και διασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα.
Η πρωτοβουλία είναι εντελώς συμβολική, αλλά υπογραμμίζει τη συντριπτική διεθνή υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους εν μέσω της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση ο έλεγχος των παραδόσεων της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφας να “ρυθμιστεί ώστε να επιτραπεί η είσοδος πολύ περισσότερων φορτηγών στη Γάζα γρήγορα”.


“Η ιστορία θα μας κρίνει όλους” ανέφερε, σε δραματικούς τόνους, ο Αντόνιο Γκουτέρες, και σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
“Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παράδοση των άκρως απαραιτήτων εφοδίων, στην κλίμακα που απαιτείται (στη Λωρίδα της Γάζας). Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους” ανέφερε στην ανάρτησή του ο Γκουτέρες.
Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν εξάλλου την Παρασκευή ότι ανησυχούν ότι εγκλήματα πολέμου διαπράττονται και από τις δύο πλευρές.
Σε επίπεδο ΕΕ,  το Συμβούλιο των ηγετών αποδέχθηκε την πρόταση της Ισπανίας για τη διεξαγωγή ειρηνευτικής διάσκεψης σε περίπου έξι μήνες για τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, όπως δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Η Μαδρίτη ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ μέχρι τα τέλη του έτους.
Στη συνάντηση των 27 κυβερνήσεων της Ένωσης, η Ισπανία πίεσε ώστε η ΕΕ να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, όμως ορισμένες χώρες αντιτέθηκαν στη διατύπωση, είπε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Είπε πως αντ’ αυτού, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να καλέσουν για “ανθρωπιστικές παύσεις” και το άνοιγμα διαδρόμων βοήθειας για τους αμάχους της Γάζας, ως έναν τρόπο να φθάσουν σε ομοφωνία.
Σε αντάλλαγμα για τον συμβιβασμό, η Ένωση αποδέχθηκε την πρόταση της Μαδρίτης για ειρηνευτική διάσκεψη, η οποία περιλαμβάνει μια ανανεωμένη ώθηση για λύση δύο κρατών στη σύγκρουση, όπως είπε ο Σάντσεθ.