Εκατοντάδες ώρες στα ξενοδοχεία, με το ένα μάτι να κλείνει από τον ύπνο, αλλά το άλλο ανοιχτό μη … χάσει τη συνέχεια. Ο Γιάννης Ιωαννίδης έμοιαζε -κάθε φορά- ανεξάντλητος. Τα βράδια όπου αγόρευε περί παντός του επιστητού, συνοδεύονταν από ατάκες και τσιτάτα που συχνά-πυκνά τα “κόπιαρε” για τις επίσημες δηλώσεις του. Ο “ξανθός” κοιμόταν ελάχιστα. Του έφταναν τρεις ώρες ξεκούρασης. Γι αυτό και οδηγούσε τους πάντες σε απίστευτα ξενύχτια, που δύσκολα οι συνεργάτες του, μπορούσαν να αποφύγουν!

Ο αστικός μύθος λέει ότι όλα αυτά γίνονταν για να εποπτεύει τον χώρο και να είναι σίγουρος ότι κανείς από τους παίκτες του δεν θα υπέκυπτε στον πειρασμό για μια βραδυνή, παράνομη, βολτίτσα. Μεταξύ μας, όμως. Ποιος τολμούσε να την κοπανήσει από την αποστολή μιας ομάδας του Ιωαννίδη;

Όταν δεν αγόρευε στα λόμπι των ξενοδοχείων, έβγαζε λόγο περικυκλωμένος από δημοσιογράφους και άλλους περίεργους στα αεροπλάνα. Σε μια από τις αμέτρητες πτήσεις της ζωής του μας είχε πληροφορήσει ότι καταγόμαστε από τον Σείριο, σε μια άλλη λανσάρισε της ρήσεις του Παΐσιου, ενώ όταν δεν είχε τίποτε να πει σηκωνόταν όρθιος και έκοβε βόλτες ενώ η αεροσυνοδός τον θερμοπαρακαλούσε να καθίσει στη θέση του. Παρεμπιπτόντως ο Ιωαννίδης μικρός, πριν αρχίσει να παίζει μπάσκετ, ήθελε να γίνει πιλότος και κάποια στιγμή στη ζωή του είχε κάνει και σχετικά μαθήματα!

Ο κορυφαίος προπονητής, εκτός των άλλων, χάρισε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες που ακούστηκαν ποτέ μέσα και έξω από τα γήπεδα του μπάσκετ. Μέσα από κόντρες, από διαφωνίες, με σκωπτικό ή απόλυτα σοβαρό ύφος, συμφωνούσες ή όχι μαζί του, το σίγουρο είναι ότι ο Ιωαννίδης είχε πάντα κάτι να πει…

Θα προσπαθήσω να θυμηθώ μερικά από τα λόγια του, φέρνοντας ξανά στο νου τη μορφή του. Με ένα τσιγάρο που είχε μόνιμα στο στόμα (μέχρι που το έκοψε μαχαίρι), ρουφώντας το καπνό και λέγοντας:

✎ “Να ξέρετε ότι όταν μεγαλώσει, ο Γκάλης θα γίνει κορυφαίος πλέι-μέικερ…” (για τον Νικ, που μεσουρανούσε σκοράροντας αλλά, όπως έλεγε ο ξανθός είχε μια μοναδική ικανότητα στην πάσα)

✐ “Βασίλη, άσε τα ποδόσφαιρα και τα πόλο. Σε δυο χρόνια το μπάσκετ θα είναι το πρώτο άθλημα σε δημοσιογραφική κάλυψη. Να μου το θυμηθείτε…” (ένα χειμωνιάτικο βράδυ του 1985 στο ξενοδοχείο Golden Age όπου κατέλυε ο Άρης στην Αθήνα απευθυνόμενος στον Βασίλη Σκουντή, που εκείνη την εποχή έκανε και ρεπορτάζ Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο. Τον ακούγαμε και δεν το πιστεύαμε…)

✏ “Δεν μπορώ να σου ρυθμίσω το χέρι σου” (αμέσως μετά τον ημιτελικό Άρη-Τρέισερ Μιλάνου στη Γάνδη, μιλώντας εκνευρισμένος στον Λευτέρη Σούμποτιτς)

✎ “Δεν γίνεται να μην είσαι προληπτικός. Η ίδια η ζωή σε κάνει” (για τις προλήψεις του, που πολλές φορές ξεπερνούσαν τη λογική)

✐ Το σημαντικό στη ζωή είναι να αγαπάς και να αγαπιέσαι. Αν όμως δεν μπορείς να έχεις και τα δύο και μπορείς να έχεις μόνο το ένα, τότε είναι καλύτερα να αγαπάς, παρά να αγαπιέσαι. Γιατί νιώθεις κάτι”(άκουγες κάτι τέτοια και αναρωτιόσουν, τι σχέση μπορεί να έχει με το επόμενο ματς του Ολυμπιακού;)

✏ “Υπάρχει ο άνθρωπος μύγα και ο άνθρωπος μέλισσα. Ο άνθρωπος μύγα τι είναι; Του κάνεις όλα τα καλά κι αυτός κρατάει μόνο το ένα κακό. Και όπως η μύγα παίρνει τη βρωμιά και την πηγαίνει παντού, έτσι και ο άνθρωπος μύγα μοιράζει παντού το κακό. Στον άνθρωπο μέλισσα κάνεις ένα καλό και του φτάνει αυτό για να το πάει παντού” (άλλη μια σοφιστεία, νομίζω ειπωμένη σε αεροπλάνο)

✎ “Ορίστε. Αυτοί είναι οι Γιουγκοσλάβοι. Όχι μόνο ελέγχουν όλα τα κυκλώματα αλλά κατάφεραν να βγάλουν τον Σάβοβιτς από τον στρατό και τον Ομπράντοβιτς από τη φυλακή” (λίγο πριν από την αναχώρηση του Άρη για το Βελιγράδι και το περίφημο παιχνίδι με την Παρτιζαν. Ο “Ζοτς” από τότε … έμπαινε στο στόχαστρο του, πολλά χρόνια πριν γίνουν αντίπαλοι στους πάγκους)

✐ “Ποιοί τα έριξαν; Δεν είδατε ότι ήταν δηνάρια;” (μετά το ίδιο ματς, όταν ο Μανόλης Γρηγοράκης προσπάθησε να του εκμαιεύσει δήλωση για τη ρίψη κερμάτων και αντικειμένων από την πλευρά των οπαδών του Άρη. Λεπτομέρεια: δηνάρια κέρματα δεν υπήρχαν, αφού ο πληθωρισμός τότε στην Γιουγκοσλαβία ήταν στα ύψη!)

✏ “Ο Ολυμπιακός του Μπούκοβι έμεινε στην ιστορία γιατί είχε παικταράδες, που έκαναν βουτιές για να σώσουν μια μπάλα. Έτσι θέλω να παίζει και ο δικός μου Ολυμπιακός” (ερχόμενος στον Ολυμπιακό, θυμάται τον θρυλικό Ούγγρο προπονητή και την μεγάλη ομάδα των “ερυθρολεύκων”)

✎ “Ο Πουαρό ανακάλυψε ότι ο Πάσπαλι πάτησε τη γραμμή” (για τον επίσης μακαρίτη Στέλιο Συμεωνίδη και την υπόδειξη του στο τέλος του αγώνα Πανιωνίου-Ολυμπιακού το 1991)

 “Σήμερα, νικήσαμε παίζοντας με σέντερ τον Περπινιάδη” (μετά από νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στον τάφο του Ινδού, όταν οι διαιτητές είχαν αποβάλει με 5 φάουλ Καμπούρη και Παπαδάκο. Όπου Περπινιάδης ο … Σταύρος Ελληνιάδης)

✏ “Αυτούς, όπου τους βρίσκεις, πρέπει να τους πατάς στο κεφάλι” (επική δήλωση μετά το εντυπωσιακό 42-77 του Ολυμπιακού μέσα στην Κωνσταντινούπολη επί της Εφές)

✐ “Ο γάτος είναι το μοναδικό ζώο που σκούζει όταν είναι από πάνω” (αιχμή για διαμαρτυρίες του Παναθηναϊκού και του προπονητή του Ζέλικο Παβλίσεβιτς)

✎ “Ο Νάκιτς αυτοτραυματίστηκε. Εξωφλήθηκαν γραμμάτια σήμερα” (1995 τελικοί με τον Παναθηναϊκό απαντώντας στον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου, που απορούσε πως σκίστηκε το φρύδι του Νάκιτς από κέρμα)

✐ ” Στη ζωή ο διάλογος είναι δύσκολος. Άλλωστε, εφορία στο μονόλογο, δεν πληρώνει κανείς” (στην ίδια σειρά για την απουσία του Ευθύμη από την πρες κόνφερανς) ”

✏ “Τι να μας πει τώρα ο Ομπράντοβιτς. Κοιμήθηκε ο… Θεός και πήρε το Κύπελλο. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά αλλά άμα σκηνοθετήσει κάτι ο Θεός, δεν μπορείς να το αλλάξεις” (για τον χαμένο τελικό του Τελ Αβίβ, σε συνέντευξη του ένα χρόνο μετά)

 “Στα αρχ….. μου. Σβήστο αυτό” (απαντώντας στην επισήμανση του Δημήτρη Καρύδα ότι οι Ρώσοι και κυρίως ο Ιγκόρ Κουντέλιν έβαλαν όλα τα τρίποντα, στον πρώτο αγώνα των πλέι-οφ ανάμεσα σε ΤΣΣΚΑ και Ολυμπιακό. Όπου σβήστο αυτό γιατί μπροστά του είδε το κασετοφωνάκι του Λευτέρη Σαρελάκου από την Ερα Σπορ)

“Όταν ήμουν μαθητής στην έκτη δημοτικού, η δασκάλα μας έβαλε μια έκθεση με θέμα τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι” (απαντώντας στον Κώστα Πολίτη στην συνέντευξη Τύπου πριν από τον μεγάλο ημιτελικό του Τελ Αβίβ όταν ο κόουτς τότε του Παναθηναϊκού είχε πει είθισται ο ηττημένος να συγχαίρει τον νικητή και εγώ μετά τον αγώνα θα περιμένω τον Γιάννη να μου δώσει το χέρι του)

✏ “Ήρθαν στο γήπεδο και μερικοί που όλη τη μέρα τρώνε ξύλο από τη γυναίκα τους και εδώ βγάζουν όλα τα απωθημένα τους” (μετά από ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Γλυφάδα και τις ύβρεις κατά της γυναίκας του)

✎ “Το μπάσκετ εξουσιάζεται από την σέρβικη μαφία” (υπάρχει και η παραλλαγή με το σέρβικο λόμπι, το ίδιο πάντως εννοούσε)

✐ Συνήθισα στη μοναξιά, ενάμιση χρόνο τώρα και ένιωσα την ορφάνια πιο σκληρή από εκείνη που γνώρισα στα παιδικά μου χρόνια. (στη συνέντευξη Τύπου μετά το οριστικό διαζύγιο με τον Ολυμπιακό)

✏ “Το θέμα είναι να μη διαταραχθεί ο ψυχισμός σου. Αν συμβεί αυτό, δεν υπάρχει επιστροφή (στην ίδια συνέντευξη)

✎ “Αυτό που δεν αγοράζεται με τίποτε είναι η αγάπη” (στην ίδια συνέντευξη, μιλώντας για την λατρεία των οπαδών του Ολυμπιακού)

 “Και οι τυφλοί είδαν, σημερα” (μετά την ήττα της ΑΕΚ από τον Άρη στον ημιτελικό του φάιναλ-φορ το 1998)

 “Εγώ θα πεθάνω όρθιος” (μετά τον επεισοδιακό αγώνα των πλέι-οφ Παναθηναϊκού-ΑΕΚ το 1998)