Το Weather Forecast Cyprus by Tasos Ierodiakonou σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ποδοσφαιριστών, σας παρουσιάζει χάρτη θερμικής καταπόνησης που αφορά το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου που αυτό βγαίνει με βάση την θερμοκρασία και την υγρασία. Άρα το διάστημα 15:00-21:00 λόγω ποδοσφαιρικών αγώνων που ξεκινούν από η ώρα 16:00. Με βάση την υγρασία και θερμοκρασία ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης το διάστημα 15:00-17:00 που είναι η προθέρμανση και η έναρξη των αγώνων θα είμαστε στο όριο του κίτρινου επιπέδου κάτι όμως που δεν είναι ακραίο. Μετά το πέρας του πρώτου ημιχρόνου με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου και μετά μέχρι και αργά το βράδυ θα είμαστε στο πράσινο επίπεδο.

Τις ώρες 15:00-16:00 η θερμοκρασία στο εσωτερικό θα είναι γύρω στους 30-32 βαθμούς με ποσοστά υγρασίας μεταξύ 40-50%, στους 28-29 βαθμούς στα δυτικά παράλια με υγρασία μεταξύ 60-70% και στους 29-31 βαθμούς στις υπόλοιπες παράλιες περιοχές με υγρασία μεταξύ 45-60%.
Τις ώρες 16:00-17:00 η θερμοκρασία στο εσωτερικό θα είναι γύρω στους 30-31 βαθμούς με ποσοστά υγρασίας μεταξύ 45-55%, στους 27-28 βαθμούς στα δυτικά παράλια με υγρασία μεταξύ 65-75% και στους 29-31 βαθμούς στις υπόλοιπες παράλιες περιοχές με υγρασία μεταξύ 45-60%.
Τις ώρες 17:00-19:00 η θερμοκρασία στο εσωτερικό θα είναι γύρω στους 28-29 βαθμούς με ποσοστά υγρασίας μεταξύ 50-65%, στους 26-28 βαθμούς στα δυτικά παράλια με υγρασία μεταξύ 70-75% και στους 28-29 βαθμούς στις υπόλοιπες παράλιες περιοχές με υγρασία μεταξύ 50-65%.

ΠΡΑΣΙΝΟ: ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ
Όταν ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης είναι χαμηλός, η διατήρηση της ενυδάτωσης μέσω της τακτικής κατανάλωσης υγρών και η τροποποίηση των ρούχων εξακολουθεί να είναι ένας απλός, αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε δροσερό το σώμα σας και για υγεία και απόδοση τους καλοκαιρινούς μήνες.
• Εξασφαλίστε ενυδάτωση πριν από την άσκηση καταναλώνοντας 6 ml νερού ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε 2-3 ώρες πριν από την άσκηση. Για ένα άτομο 70 κιλών, αυτό ισοδυναμεί με 420 ml υγρού κάθε 2-3 ώρες (ένα τυπικό μπουκάλι αθλητικών ποτών περιέχει 500 ml).
• Πίνετε τακτικά υγρά κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να αντισταθμίσετε τις απώλειες ιδρώτα, αλλά είναι σημαντικό να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, διότι αυτό μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Για να εξοικειωθείτε με το πόσο ιδρώνετε συνήθως, εξοικειωθείτε με τον εαυτό σας πριν και μετά την άσκηση ή τον αγώνα.
• Τα ρούχα / εξοπλισμός που φοράτε μπορεί να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα ζεσταίνετε κατά τη διάρκεια της άσκησης. Οι απλές τροποποιήσεις ενδυμάτων μπορούν να σας κρατήσουν δροσερούς.
• Όπου είναι δυνατόν, επιλέξτε ελαφρύ και αναπνεύσιμο ρούχο με επιπλέον εξαερισμό.
• Αφαιρέστε τα περιττά ρούχα / εξοπλισμό ή / και τα επιπλέον στρώματα ρούχων.
• Μειώστε την ποσότητα του δέρματος που καλύπτεται από ρούχα – αυτό θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την εξάτμιση του ιδρώτα σας, η οποία θα σας βοηθήσει να διαλύσετε τη θερμότητα.

ΚΙΤΡΙΝΟ: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ
Όταν ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης είναι μέτριος, η αύξηση της συχνότητας ή/και της διάρκειας των διαλειμμάτων σας κατά τη διάρκεια της άσκησης ή των αθλητικών δραστηριοτήτων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο θερμικής ασθένειας, ακόμη και αν υπάρχουν ελάχιστες επιλογές.
• Η οδηγία της FIFA για το ποδόσφαιρο αναφέρει πως εάν η ειδική θερμοκρασία δείκτη WGBT είναι άνω των 32 βαθμών Κελσίου, είναι υποχρεωτικό να γίνουν στα δύο ημίχρονα διαλείμματα δροσισμού (Cooling-breaks).
• Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, παρέχετε τουλάχιστον 15 λεπτά ανάπαυσης για κάθε 45 λεπτά προπόνησης.
• Επεκτείνετε τα προγραμματισμένα διαλείμματα ανάπαυσης που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αγώνων ή προπονήσεων κατά 5-10 λεπτά.
• Για αθλήματα με συνεχές παιχνίδι χωρίς προγραμματισμένα διαλείμματα, οι προπονήσεις ή η διάρκεια του παιχνιδιού μπορούν να μειωθούν ή να προστεθεί διάλειμμα εκεί που είναι εφικτό.
• Σε όλα τα διαλείμματα, οι αθλούμενοι συνιστάται να αναζητούν σκιά – εάν η φυσική σκιά δεν είναι διαθέσιμη, μπορούν να παρέχονται φορητά καταφύγια για τον ήλιο και να διατίθεται νερό.