Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του Υπουργείο Εσωτερικών για τη δημιουργία δεύτερης ενισχυτικής περίφραξης περιμετρικά του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» (ΚεΠΥ), στην κοινότητα της Κοκκινοτριμιθιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω περίφραξη στο ΚεΠΥ έχει τοποθετηθεί με στόχο να περιορίσει τους διαμένοντες εντός του Κέντρου, διασφαλίζοντας τον έλεγχο των εισδοχών και εξόδων τους, τόσο για την ασφάλεια των ιδίων όσο και για την ασφάλεια και ευημερία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Υπενθυμίζεται ότι το ΚεΠΥ «Πουρνάρα» λειτουργεί ως χώρος υποδοχής μεταναστών που εισέρχονται παράτυπα στη Δημοκρατία για μικρή περίοδο, μέχρι και την ολοκλήρωση των διαδικασιών αίτησης ασύλου τους, καθώς και άλλων αρχικών ελέγχων. Οι έλεγχοι αυτοί περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή ιατρικών εξετάσεων για μεταδιδόμενα νοσήματα, λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και άλλους αστυνομικούς ελέγχους.
Kατά το διάστημα παραμονής των διαμενόντων στο ΚεΠΥ «Πουρνάρα», για λόγους δημόσιας ασφάλειας και υγείας, δεν επιτρέπεται η έξοδος τους εκτός του Κέντρου μέχρι την ολοκλήρωση των εν λόγω διαδικασιών. Με την ενίσχυση της περίφραξης στο Κέντρο επιτυγχάνεται η αποτροπή/ παρεμπόδιση της εξόδου και μετακίνησης των μεταναστών προς την κοινότητα της Κοκκινοτριμιθιάς ή προς άλλες περιοχές.
Οι διαμένοντες στο ΚεΠΥ είναι κατά πολύ λιγότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη ημερομηνία πέρυσι.
Συγκεκριμένα χθες, 12/09/2023 οι διαμένοντες στον Κέντρο ήταν 692 ενώ πέρυσι, την ίδια μέρα ήταν 1.698. Παράλληλα ο μέσος όρος διαμενόντων για την περίοδο αυτή είναι περίπου στα 800 άτομα σε σχέση με πέρυσι που ήταν πέραν των 1.500.

Οι λόγοι που το Κέντρο Υποδοχής έχει λιγότερους διαμένοντες είναι:
Μειώθηκαν οι αφίξεις άρα και οι αιτήσεις ασύλου. Φαίνεται ότι για την περίοδο Μάρτιος – Αύγουστος 2022 οι αιτήσεις ασύλου ανέρχονταν στις 11.961, ενώ για φέτος οι αιτήσεις μειώνονται στο 50%, δηλαδή, Μάρτιος – Αύγουστος 2023 ήταν 5.866.
Επίσπευση διαδικασιών εντός του κέντρου- ενισχύθηκε το προσωπικό εντός του Κέντρου της Υπηρεσίας Ασύλου.
Σε εξέλιξη και η αναβάθμιση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα»
Σημειώνεται πως πέραν από την περίφραξη, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες για την αναβάθμιση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα».
Μέρος της σημαντικής αναβάθμισης του Κέντρου υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ελλάδας, με απευθείας ανάθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση να ανέρχεται στα 22 εκατομ. ευρώ. Η χρηματοδότηση της αναβάθμισης που υλοποιείται από τον ΔΟΜ Ελλάδας ανέρχεται στο 100% και περιλαμβάνει την αντικατάσταση των σκηνών με προκατασκευασμένες οικιστικές μονάδες, την εγκατάσταση προκατασκευασμένων γραφειακών μονάδων, την αγορά εξοπλισμού, καθώς και άλλες εργασίες αναβάθμισης.
Επίσης προωθείται η δημιουργία εξεταστικού κέντρου το οποίο στηρίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για το Άσυλο (EUAA). Το εξεταστικό κέντρο είχε συνεισφορά από 1,1 εκατ. ευρώ.
Οι εργασίες αναβάθμισης του Κέντρου στο Πουρνάρα αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2024.