Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα εγκρίθηκε η τροπολογία για την καταδίκη της παρανομίας στην Πύλα.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Σίγμα στο Στρασβούργο, Χρήστο Μιχάλαρο, θεωρείται ότι η έκθεση ειδικά φέτος έχει πιο αυστηρό λεκτικό για την Τουρκία, ενώ παράλληλα σύμφωνα με τις ομιλίες των ευρωβουλευτών, αξιολογείται πως κάνει σαφώς βήματα πίσω για την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πλέον, η ενταξιακή προοπτική, έχει αντικατασταθεί εν πολλοίς ένα «εναλλακτικό και ρεαλιστικό πλαίσιο συνεργασίας» ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην φετινή έκθεση δεν περιλαμβάνονται αναφορές για κυρώσεις, συνεπεία παράνομης ή μη συμβατής δραστηριότητας της Τουρκίας σε σχέση με τις ευρωπαϊκές προοπτικές και το Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα, η έκθεση τονίζει την δημοκρατική οπισθοδρόμηση της χώρας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν δείχνει σημάδια ενδιαφέροντος για μείωση του χάσματος ανάμεσα στις δυο πλευρές, καθώς καταγράφονται σοβαρές καθυστερήσεις στο μεταρρυθμιστικό έργο, τον εκδημοκρατισμό και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όσον αφορά στο μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού, το Ευρωκοινοβούλιο Μεταναστευτικό επαινεί μεν την Τουρκία γιατί φιλοξενεί έναν τεράστιο αριθμό προσφύγων, αλλά επισημαίνουν»ενορχήστρωση» των μεταναστευτικών ροών κατά τρόπο που επιβαρύνει τις γειτονικές χώρες και ειδικήα την Κύπρο, στην οποία οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου τα τελευταία χρόνια έχουν εκτοξευτεί.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιώνει την υποστήριξή του για μια αναβαθμισμένη τελωνειακή ένωση με ευρύτερο, αμοιβαία επωφελές πεδίο, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ευρύ φάσμα τομέων κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης και της ευθυγράμμισης με την Πράσινη Συμφωνία

Όσον αφορά στο Κυπριακό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει τη ρητή αναφορά στη βάση λύσης Διζωνικής Διακοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ η Τουρκία καλείται να εγκαταλείψει τις θέσεις της για δύο κράτη.

Καταδικάζει δε τις προσπάθειες για αναγνώριση του ψευδοκράτους από άλλα κράτη κι εκφράζει τη στήριξη στις προτάσεις και τις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και επιστροφή στις συνομιλίες.

Παράλληλα, μέσα από την έκθεση η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται σε μεγαλύτερη εμπλοκή στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ενώ ζητείται παύση και ανάκληση των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, απόσυρση του κατοχικού στρατού και καταδικάζει τις συνεχόμενες παραβιάσεις σε Αμμόχωστο, τώρα και Πύλα.

Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία, να βοηθήσουν τους Τουρκοκύπριους να λειτουργήσουν ως Ευρωπαίοι πολίτες, ενώ στο ζήτημα των αγνοουμένων καλεί την χώρα να δώσει επιτέλους πληροφορίες για τους αγνοούμενους.

Όσον αφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειος, η έκθεση καλωσορίζει την αποκλιμάκωση της έντασης. Καλεί την Τουρκία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία των ευρωπαϊκών κρατών στα νησιά και τις θάλασσες και αναγνωρίζει το δικαίωμά τους να εκμεταλλευτούν ενεργειακά τους πόρους, όπως το φυσικό αέριο. Σε αυτό το σημείο εκφράζει τη ρητή και πλήρη υποστήριξη και συμπαράσταση στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα.

Ωστόσο, εκφράζει την ανησυχία για δηλώσεις που έχουν γίνει από τουρκικής πλευράς για κατάληψη των ελληνικών νησιών κατά το παρελθόν έτος.

Εγκρίθηκε η τροπολογία που κατέθεσαν οι 6 Κύπριοι ευρωβουλευτές για την καταδίκης της παρανομίας στην Πύλα

Επιπρόσθετα, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η τροπολογία που κατέθεσαν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές για την καταδίκη της παρανομίας στην Πύλα.

Συνολικά ψήφισαν 607 ευρωβουλευτές των οποίων «ναι» ψήφισαν 587, όχι 6 και αποχή τήρησαν 14.

Η εν λόγω τροπολογία έγινε από χθες δεκτή από τον εισηγητή της έκθεσης για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ώστε να ενσωματωθεί στο συμβιβαστικό κείμενο της έκθεσης, κάτι που θεωρείται ότι έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία για την Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι το λεκτικό της τροπολογίας αναφέρεται σε παράνομη έναρξη εργασιών από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις και όχι σε τουρκοκυπριακό προσωπικό, ενώ γίνεται αναφορά σε έγκλημα βάσει του διεθνούς δικαίου.