Ο αρθρογράφος της Yeni Düzen (21.08.23), Τζενκ Μουτλούγιακαλι, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπου, γράφει ότι το απόλυτο συμπέρασμα που εξήγαγε μετά από χθεσινή επίσκεψή του στην περιοχή της Πύλας είναι ότι δεν είναι η «ΤΔΒΚ» που διαχειρίζεται την επιχείρηση που γίνεται στην Πύλα σε σχέση με την κατασκευή του δρόμου προς το Άρσος. Σημειώνει και τα εξής:

«Η ένταση είναι άλλωστε στην περιοχή των ‘συνόρων’. Όλος ο έλεγχος είναι στον στρατό. Φαίνεται σαν μια διαδικασία την οποία διαχειρίζεται απευθείας η Τουρκία. Το ‘υπουργείο εξωτερικών της ΤΔΒΚ’ ή η ‘προεδρία της ΤΔΒΚ’ κάνουν απλώς δηλώσεις ή δημοσιεύουν τις δηλώσεις που τους ζητείται.

Ρωτώ έναν ξένο διπλωμάτη: ‘Τι πληροφορίες έχετε;’ Συνοψίζω. ‘Η τουρκοκυπριακή ηγεσία και η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ συζήτησαν αυτό το θέμα πρόσφατα. Ο Ειδικός Εκπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης, Κόλιν Στιούαρτ κατάλαβε τις δυσκολίες και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων κατοίκων στην Πύλα, έψαξε εναλλακτικούς τρόπους λύσης, ζήτησε ξανά διαπραγμάτευση. Κάποιοι κινήθηκαν χωρίς να περιμένουν την διπλωματική διαδικασία. Ενώ είχε δίκαιο η τουρκοκυπριακή πλευρά, σύρθηκε στο σημείο να έχει άδικο’».

Περιγράφοντας την επίσκεψή του στην Πύλα, ο Μουτλούγιακαλι αναφέρει ότι υπάρχουν δύο σημεία ελέγχου, ένα τουρκοκυπριακό και ένα στις Βρετανικές Βάσεις και επισημαίνει ότι δεν μπορούν να περάσουν από τα κατεχόμενα μέσω των Βάσεων προς την Πύλα όλοι οι «πολίτες της ΤΔΒΚ», διευκρινίζοντας ότι εννοεί τους έποικους από την Τουρκία, ή πολίτες άλλων χωρών όπως η Ρωσία και το Ιράν.

«Τούρκοι αστυνομικοί και στρατιώτες με πολιτικά χτύπησαν τα μέλη της UNFICYP»

Στο μεταξύ, σε ρεπορτάζ της Yeni Düzen (21.08.23) αναφέρεται ότι επιβεβαιώθηκε η πληροφορία πως Τούρκοι αστυνομικοί και στρατιώτες με πολιτικά ήταν τα άτομα που χτύπησαν το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών κατά τα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής.

Σημειώνεται επίσης ότι στον Τούρκο επιχειρηματία Εμρουλλάχ Τουρανλί ανήκουν τα οχήματα που βρίσκονταν στην περιοχή Πύλας όπου χτυπήθηκαν τρία μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης που προσπαθούσαν να εμποδίσουν τις εργασίες κατασκευής του δρόμου Πύλας-Άρσους.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα οχήματα του Τουρανλί ήταν αυτά που παρέσυραν τα οχήματα της Ειρηνευτικής Δύναμης και τους προκάλεσαν ζημιές. Ο Τουρανλί είχε κερδίσει τον «διαγωνισμό» κατασκευής του δρόμου τον περασμένο Μάιο σε διάστημα 10 ημερών, αντί 90 ημερών που προβλέπεται ότι χρειάζονται για ολοκλήρωσή του, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Εποικισμός και λαθρεμπόριο οι λόγοι»

Εξάλλου, ο αρθρογράφος της Avrupa (21.08.23), Αζίζ Σαχ χαρακτηρίζει ως νέα φάση της τουρκικής αποικιοκρατίας την επίθεση κατά μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Πύλα εκ μέρους των δυνάμεων κατοχής.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία αποφάσισε να κατασκευάσει τον δρόμο ανάμεσα στην Πύλα και το Άρσος την ώρα που δεν υπάρχει έστω και ένας καλός δρόμος στα κατεχόμενα.

Ο πρώτος λόγος, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι η πολιτική του εποικισμού του κατοχικού καθεστώτος. «Αφότου κατασκευάσετε τον δρόμο, θα κάνετε και κατοικίες γύρω από αυτόν. Θα κτίσετε αποικία», σημειώνει.

Ο δεύτερος λόγος, υποστηρίζει ο Σαχ, είναι για να ανοίξει τον δρόμο στους μετανάστες και στους λαθρέμπορους.