Είναι ο πρώτος τελικός συλλόγων της UEFA που θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα από τότε που η Μίλαν νίκησε την Λίβερπουλ με 2-1 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ την αγωνιστική περίοδο 2006-07.

Η Αθήνα, είναι η 11η… έδρα  που φιλοξενεί  τον αγώνα από τότε που άλλαξε από τη μακροχρόνια έδρα του, το Μονακό, μετά την Πράγα (2013), το Κάρντιφ (2014), την Τιφλίδα (2015), το Τρόντχαϊμ (2016), τα Σκόπια (2017), το Ταλίν (2018), την Κωνσταντινούπολη (2019), την Βουδαπέστη (2020), το Μπέλφαστ (2021) και το Ελσίνκι (2022).

Πρόκειται  για την αναμέτρηση ανάμεσα  στη νικήτρια του Τσάμπιονς Λιγκ και σε εκείνη του Γιουρόπα Λιγκ που επινοήθηκε από τον Ολλανδό ρεπόρτερ Άντον Βίτκαμπ, προκειμένου να… κριθεί η κορυφαία ομάδα της σεζόν στην Ευρώπη.

To τρόπαιο έχει ύψος 58 εκατοστά και βάρος 12,2 κιλά. Χρησιμοποιείται από το 2006, αλλά διατηρεί το βασικό σχέδιο του «προκατόχου» του, το οποίο σχεδιάστηκε και φιλοτεχνήθηκε στο εργαστήριο Bertoni στο Μιλάνο.

Οι νικητές δικαιούνται να φτιάξουν ένα αντίγραφο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνει τα τέσσερα πέμπτα των διαστάσεων του πρωτοτύπου.

Ανακούφιση χαρακτήρισε την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από την ομάδα του, Μάντσεστερ Σίτι, για πρώτη φορά στην ιστορία των «Πολιτών», ο Πεπ Γκουαρδιόλα και τόνισε πως είναι «τιμή να παίζουμε στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ».

Ο Καταλανός τεχνικός δήλωσε: «Είναι ανακούφιση για εμάς η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, να σου λένε πως είσαι επτά χρόνια χωρίς να το κατακτάς, είναι δύκολο να παίρνεις το τρόπαιο. Δεν είναι πάντως αρκετό, αν ήταν έτσι θα τους αφήναμε όλους σπίτι. Είμαστε αρκετά πεινασμένοι για να αγωνιστούμε, να προκαλέσουμε τους εαυτούς μας. Εάν κάποιος θέλει να μας αφαιρέσει τα τρία στέμματα, θα χρειαστεί να παλέψουν μαζί μας».

Χρειάζεται να κατακτήσεις είτε το Τσάμπιονς Λιγκ είτε το Γιουρόπα Λιγκ για να είσαι σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου και να αγωνιστείς αύριο (σ.σ. σήμερα). Δεν είναι εύκολο, ίσως γιά την Σεβίλλη ήταν ευκολότερο επειδή έχουν κατακτήσει πολλά Γιουρόπα Λιγκ. Όταν παίζουν καλά, νικούν, έχουν χαρακτήρα και αντοχή. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χαιρόμαστε που δίνουμε αυτό το ματς επειδή χρειάστηκε να κατακτήσουμε το Τσάμπιονς Λιγκ. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία, ποιος ξέρει πότε θα επιστρέψουμε».

Ο Ρόδρι εκπροσώπησε τους παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι, στη συνέντευξη Τύπου, και εξήγησε πως αυτός και οι συμπαίκτες του είναι «πεινασμένοι» και πως πρόθεσή τους είναι να κατακτούν κάθε τίτλο που διεκδικούν.

«Είμαστε πάντα πεινασμένοι και θέλουμε να κατακτούμε κάθε τρόπαιο που διεκδικούμε. Απογοητευτήκαμε όταν χάσαμε το Community Shield από την Άρσεναλ, για τί θεωρούσαμε ότι μας άξιζε να νικήσουμε, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Το πώς αποδώσαμε στο επόμενο ματς με την Μπέρνλι, δείχνει την πείνα που υπάρχει στην ομάδα. Αύριο έχουμε το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και θα ζητήσω από τους συμπαίκτες μου να δείξουμε την ίδια θέληση. Πρόκειται για έναν τελικό και οι τελικοί αποτελούν μια ευκαιρία. Το ιδανικό θα ήταν να κατακτούσαμε πέντε ή έξι τίτλους μέσα σε μία σεζόν! Κάθε τελικός είναι σημαντικός. Για εμένα, το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ είναι ακόμα πιο ιδιαίτερο, διότι ήταν το πρώτο τρόπαιο που κατέκτησα. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να το κατακτήσεις. Πάμε βήμα-βήμα. Έχουμε την ευκαιρία να ξαναβάλουμε τη Σίτι στον ευρωπαϊκό χάρτη και αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να κάνουμε» είπε ο Ισπανός μέσος.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δεν κρύφτηκε πίσω… από το δάχτυλό του στη συνέντευξη Τύπου. «Παίζουμε απέναντι στην καλύτερη ομάδα της Ευρώπης,» παραδέχτηκε ο τεχνικός της ομάδας της Ανδαλουσίας και εξήγησε πως οι παίκτες του θα προσπαθήσουν να επιβάλουν το δικό τους… ποδόσφαιρο.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τις ιδέες μας και να προσπαθήσουμε να επιβάλουμε το δικό μας ποδόσφαιρο ακόμα κι αν είμαστε απέναντι στην καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Η ομάδα που θα επιλέξω δεν θα είναι πολύ διαφορετική από τους τελευταίους αγώνες που παίξαμε το Γιουρόπα Λιγκ την περασμένη σεζόν, ακόμα κι αν η Σίτι είναι πολύ διαφορετική, πολύ πιο γρήγορη αντίπαλος από τη Ρόμα» τόνισε.

Ο Σέρβος χαφ, Νεμάνια Γκούντελι, εκπροσώπησε τους παίκτες της Σεβίλλης στη συνέντευξη Τύπου. και ανέφερε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με το παιχνίδι. Έχουμε αυτοπεποίθηση και ανυπομονούμε να ξεκινήσει αυτός ο όμορφος αγώνας. Τα αποτελέσματα εναντίον της Σίτι στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ πέρσι δεν πρέπει να αποτελούν οδηγό. Αυτό είναι μια νέα σεζόν και οι δύο ομάδες έχουν νέους παίκτες».

Εάν το σκορ είναι ισόπαλο μετά την κανονική διάρκεια, ο νικητή θα κριθεί στην διαδικασία των πέναλτι χωρίς παράταση.

Πιθανές ενδεκάδες 

Μάντσεστερ Σίτι: Έντερσον – Γουόκερ, Ακάντζι, Γκβαρντιόλ, Άκε – Ρόντρι, Κόβασιτς – Φόντεν, Άλβαρες, Γκρίλις – Χάαλαντ

Σεβίλλη: Μπόνο – Νάβας, Μπαντέ, Γκούντελι, Ακούνια – Ράκιτιτς, Σο – Οκάμπος, Σούσο, Λαμέλα – Εν Νεσίρι

Ο διαιτητής Φρανσουά Λετεξιέ ορίστηκε για την αποψινή μονομαχία.Ο Γάλλος διαιτητής- UEFA Elite- που έκλεισε τα 34 του χρόνια τον περασμένο Απρίλιο, είναι στη γαλλική Λίγκα από το 2016 και έχει το διεθνές σήμα από το 2017, θα σφυρίξει το πρώτο του μεγάλο διεθνές ραντεβού.

Στο VAR θα βρίσκεται και ο Γάλλος Ζερόμ Μπριζάρ. Είναι το πρώτο του μεγάλο διεθνές ραντεβού. Μέχρι στιγμής ήταν μόνο τον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας το 2021 και τον τελικό του Youth League το 2019.