Πρόστιμο 50 χιλιάδων ευρώ επέβαλε η ΡΑΕΚ στην ΑΗΚ Προμήθεια για τις υπερχρεώσεις χιλιάδων καταναλωτών ηλεκτρισμού μέσα στο 2022, κατά την καθ’ υπολογισμό κατανάλωση υποσταστικών, λόγω προβλήματος στη λειτουργία λογισμικού που είχε εγκαταστήσει η Αρχή.
Το πρόβλημα με τις καθ’ υπολογισμό υπερκοστολογήσεις ήταν εκτεταμένο και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η ΑΗΚ είχε καλέσει τότε τους καταναλωτές που είχαν λάβει λογαριασμό με την ένδειξη Υ (υπολογισμός) και θεωρούσαν ότι κλήθηκαν να πληρώσουν υπερβολικά ποσά να επικοινωνήσουν μαζί της και να υποβάλουν παράπονο. Ανέλαβε δε την υποχρέωση να επιστρέψει σταδιακά στους επηρεαζόμενους το ύψος της υπερχρέωσης, κάτι που προωθήθηκε τους επόμενους μήνες.
Όμως, η ΡΑΕΚ εξέτασε εκείνες τις καθ’ υπολογισμό υπερχρεώσεις, προκειμένου να εντοπίσει κατά πόσο η ΑΗΚ Προμήθεια παραβίασε κανονισμούς που έχουν να κάνουν με την υποβολή, αποδοχή και εξέταση σχετικών παραπόνων από καταναλωτές ηλεκτρισμού και αν ανταποκρίθηκε έγκαιρα στην ανάγκη επιστροφής χρημάτων σε όσους χρεώθηκαν ποσά που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματική τους κατανάλωση.
Συγκεκριμένα σε συνεδρία της την 1η Αυγούστου 2023, η ΡΑΕΚ έκρινε ότι η ΑΗΚ Προμήθεια παραβίασε κάποιους συναφείς κανονισμούς και της επέβαλε πρόστιμο 50 χιλιάδων ευρώ.
Ειδικότερα, η ανώτερη διοίκηση της ΡΑΕΚ αποφάσισε ότι με την αυξημένη έκδοση καθ’ υπολογισμό υπερκοστολογημένων λογαριασμών κατανάλωσης κατά την υπό εξέταση περίοδο (Ιούνιος 2022 – Σεπτέμβριος 2022), η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου παραβίασε τους όρους 3 και 4(α) της Άδειας Προμήθειας που κατέχει, καθότι παραβίασε τον Κανονισμό 13 των περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού (Δείκτες Απόδοσης) Κανονισμών του 2005 και τους Κανόνες Προμήθειας 7.1.2 και 7.1.4(15) των Κανόνων Προμήθειας σε Τελικούς Πελάτες.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ