Η Σερβέτ των δέκα παικτών έκανε την έκπληξη, απέκλεισε την Γκενκ από τα προκριματικά του Champions League στα πέναλτι (3-3 το συνολικό σκορ) και έστειλε τους Βέλγους στον δρόμο του Ολυμπιακού προς το Europa League.
Το προφίλ της Γκενκ
Οριστικά την Γκενκ θα βρει απέναντί του στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League ο Ολυμπιακός. Η βελγική ομάδα έπεσε… θύμα εκπλήξεως από την ψυχωμένη Σερβέτ, αποχαιρέτησε το Champions League και προσγειώθηκε στον δρόμο των «ερυθρολεύκων» στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή οργάνωση.

Οι Ελβετοί ταξίδεψαν στο Βέλγιο έχοντας στις αποσκευές τους το 1-1 του πρώτου αγώνα. Και μπορεί να έμειναν με δέκα παίκτες από το 4ο λεπτό και πίσω στο σκορ δύο φορές, ωστόσο βρήκαν ισάριθμες απαντήσεις και έστειλαν το ματς στην παράταση κι έπειτα στα πέναλτι. Εκεί αποδείχθηκαν ψυχραιμότεροι (4-3) και πήραν τη μεγάλη πρόκριση. Οι Τρεσόρ και Αροκονταρέ πέτυχαν τα τέρματα της Γκενκ.

Υπενθυμίζουμε πως το πρώτο ματς ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Γκενκ θα λάβει χώρα στο «Γ. Καραϊσκάκης» στις 10 Αυγούστου.

Το προφίλ της Γκενκ
Στο φινάλε του βελγικού πρωταθλήματος, Γκενκ, Αντβέρπ και Σεν Ζιλουάζ πάλεψαν για το τρόπαιο του πρωταθλήματος όμως στο τέλος η ομάδα της Αμβέρσας βγήκε νικήτρια στο θρίλερ. Γκενκ και Ουνιόν τερμάτισαν αμφότερες με 46 βαθμούς, με την πρώτη να ευνοείται και να παίρνει την δεύτερη θέση και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Οι Smurfs την προηγούμενη σεζόν βγήκαν στην όγδοη θέση και συνεπώς την χρονιά που αγωνίστηκε δεν έπαιξαν στην Ευρώπης, όμως έμαθαν από τα λάθη τους και έφτασαν κοντά στην κούπα. Η Γκενκ μπορεί να έχει μόνο 35 χρόνια ιστορίας, όμως επί 27 συναπτά έτη βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία, έχει τέσσερα πρωταθλήματα, έντεκα τίτλου συνολικά και έχει παίξει 17 σεζόν στην Ευρώπη. Φημίζεται για τις ακαδημίες της από τις οποίες προέρχονται μεταξύ άλλων οι Κέβιν Ντε Μπρόινε, Τιμπό Κουρτουά, Γιανίκ Καράσκο, Ντιβόκ Οριγκί και Λεάντρο Τροσάρ.

MVP των Βέλγων την σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν ο Μάικ Τρεσόρ. Ο 24χρονος μεσοεπιθετικός είναι ένας φανταστικός «play-maker», γεγονός που «μαρτυρά» ότι είχε 24 ασίστ σε 42 εμφανίσες, ενώ σκόραρε και οκτώ φορές. Αγωνίζεται κυρίως ως επιτελικός χαφ, όμως παίζει και από τα αριστερά. Το συμβόλαιο του έχει ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Με βάση την πλατφόρμα του Transfermarkt η χρηματιστηριακή του αξία είναι στα 13 εκατομμύρια ευρώ Προπονητής της είναι ο Βούτερ Βράνκεν, ο οποίος τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής δεν έχει βγει από το Βέλγιο. Τον Αύγουστο του 2018 ανέλαβε την Μέχελεν ως πρώτος προπονητής και για πρώτη φορά κοούτσαρε ομάδα πρώτης κατηγορίας. Στην πρώτη του σεζόν σήκωσε το κύπελλο Βελγίου, το οποίο είναι το μοναδικό του τρόπαιο. Έπειτα από τέσσερα χρόνια αποχώρησε από τη Μέχελεν, ανέλαβε την 8η Γκενκ και την μετέτρεψε σε διεκδικήτρια του τίτλου. Είναι λάτρης του 4-2-3-1, το οποίο χρησιμοποίησε σχεδόν σε όλα του τα φετινά ματς.

Οι Βέλγοι έχουν προχωρήσει σε ορισμένες μεταγραφικές κινήσεις, ενισχύοντας κυρίως τα «φτερά» της. Στα αριστερά ήρθε ο 21χρονος Αλιεού Φαντερά από τη Ζούλτε Βάρεγκεμ έναντι 4 εκατομμυρίων και δεξιά ο 18χρονος Μπονσού-Μπα από τη Σάρπσμπρογκ έναντι 5,20 εκατομμυρίων. Η Γκενκ έχει αντιμετωπίσει δυο φορές ελληνικές ας. Στην πρώτη της σεζόν στην Ευρώπη, το 1997, αντιμετώπισε την Παναχαϊκή σε μονό ματς στο Βέλγιο για τους ομίλους του Intertoto και πήρε τη νίκη με 4-2. Οι Βέλγοι είχαν τερματίσει στη δεύτερη θέση πίσω από την Ντιναμό Μόσχας. Τη σεζόν 2002-03 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League και αντιμετώπισε στον 3ο όμιλο την ΑΕΚ. Ο Δικέφαλος εκείνη τη σεζόν ήταν αήττητος κόντρα στους Βέλγους, την Ρεάλ Μαδρίτης και Ρόμα και βγήκε τρίτος αφήνοντας την Γκενκ στην τέταρτη θέση (0-0 στο Βέλγιο, 1-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια).