Σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο χειρισμού και αντιμετώπισης αναπήρων από τα ιατροσυμβούλια που εξετάζουν τις αιτήσεις που υποβάλλονται για παροχή επιδομάτων και βοηθημάτων, διατύπωσε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ Χριστάκης Νικολαϊδης.
Εξηγώντας γιατί μόνο το 20% των ατόμων με αναπηρίες λαμβάνουν κρατική, οικονομική στήριξη, ανέφερε ότι το σύστημα αξιολόγησης είναι «εξευτελιστικό και προσβλητικό» και ως εκ τούτου αρκετοί είναι αυτοί που δεν επιθυμούν να περάσουν από συγκεκριμένες διαδικασίες.
«Τα άτομα δεν μπορούν να ρωτήσουν κάτι, αξιολογούνται με πολύ ψυχρό τρόπο. Είχαμε περιπτώσεις ατόμων που δεν περπατούν και τα σήκωσαν δύο άτομα, ένας δεξιά και ένας αριστερά, κλώτσησαν το πόδι του, κουνήθηκε και τον απέρριψαν. Αυτές οι περιπτώσεις καταγγέλθηκαν και έχουμε και αποφάσεις δικαστηρίων. Το άλλο που γίνεται είναι με τα άτομα με τετραπληγία που μπορεί να μην πιάνουν τα χέρια τους και οι αξιολογητές, ανοίγουν τη χούφτα τους και βάζουν ένα ποτήρι. Εάν σταθεί, τους απορρίπτουν. Για παιδάκια με σπαστικότητα, τους δίνουν ένα μολύβι και εάν το πιάσει, τα απορρίπουν.»
Ο κύριος Νικολαϊδης ανέφερε ότι το τελευταίο οκτάμηνο, η ΚΥΣΟΑ έλαβε 600 παράπονα τα οποία λόγω έλλειψης συμβούλων δεν έχουν διερευνηθεί ακόμη που αφορούν σε απορρίψεις, αναστολές και περικοπές επιδομάτων.
«Είναι μια καταστροφή η κατάσταση που επικρατεί. Παρόλο που υπάρχει απόφαση και τροποποιήθηκε ο νόμος, πρέπει να λένε τα ονόμα τους οι αξιολογητές όταν μπαίνει μέσα ο αξιολογούμενος, αυτό δεν γίνεται. Υπάρχουν καταλόγοι από το Τμήμα Ενσωμάτωσης που προκηρύσσονται και δηλώνουν ενδιαφέρον για να μπουν γιατροί, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχίατροι κλπ.»