Συγκινητικά πλάνα από τη διάσωση των 4 παιδιών που επιβίωσαν για 40 μέρες σε ζούγκλα του Αμαζονίου μετά από αεροπορικό δυστύχημα που σκότωσε τη μητέρα τους έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας.
Στο βίντεο που δημοσίευσε ο λογαριασμός του υπουργείου στο Twitter βλέπουμε κάποια από τα παιδιά κουρνιασμένα στην αγκαλιά των διασωστών τους, κατά την αεροδιακομιδή τους από τη ζούγκλα που αποτέλεσε το σπίτι τους για πολλές εβδομάδες.
Το ελικόπτερο του στρατού μετέφερε τα 4 αδέλφια στο νοσοκομείο, όπου υποβάλλονται σε εξετάσεις και λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται.


Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με το τι βίωσαν τις προηγούμενες εβδομάδες τα τέσσερα αδέλφια, 13, 9, 4 ετών και 1 έτους, που αγνοούνταν από την 1η Μαίου, όταν το Cessna 206 με το οποίο ταξίδευαν συνετρίβη. Οι τρεις ενήλικες επιβαίνοντες στο αεροσκάφος βρέθηκαν νεκροί από τον στρατό στον τόπο της καταστροφής και τα τέσσερα παιδιά, μέλη της φυλής αυτοχθόνων Ουιτότο, περιπλανιούνταν για πολλές εβδομάδες μέσα στην πυκνή βλάστηση, χωρίς να έχει σταθεί μέχρι τώρα δυνατό να εντοπιστούν.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τα τέσσερα παιδιά βρέθηκαν αφυδατωμένα και σκελετωμένα, με κουρελιασμένα ρούχα και δαγκωματιές στα σωματάκια τους. «Ήταν μαζί, είναι αδύναμα, ας αφήσουμε να τα εξετάσουν γιατροί. Τα βρήκαν, αυτό με χαροποιεί πολύ», είπε ο Κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο σε δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας πως τα έβγαλαν πέρα μόνα τους μέσα στη ζούγκλα.
Ο κολομβιανός στρατός δημοσιοποίησε μέσω Twitter φωτογραφίες από το σημείο όπου βρέθηκαν τα αδέλφια, καθισμένα πάνω σε λινάτσες, πλαισιωμένα από στρατιωτικούς και ιθαγενείς που τους πρόσφεραν να φάνε και να πιούνε. Τα δυο μεγαλύτερα φόραγαν σκισμένα παντελόνια τζιν και μακρυμάνικα μπλουζάκια, με τα πόδια τυλιγμένα με λωρίδες υφάσματος.

Σύμφωνα με τον παππού των παιδιών, Φιδένσιο Βαλένσια, τα αδελφάκια στην πραγματικότητα δεν είχαν απομακρυνθεί πολύ από τον τόπο της συντριβής. «Τα βρήκε ιθαγενής Αραρακουάρα που τα έψαχνε από την αρχή, ο Χένρι Γκερέρο», πρόσθεσε ο παππούς. «Ποτέ δεν έχασα την ελπίδα, στήριζα πάντοτε την έρευνα. Νιώθω πολύ χαρούμενη» δήλωσε η γιαγιά των παιδιών μόλις έμαθε το χαρμόσυνο νέο.

Η είδηση της εξαφάνισης των παιδιών έκανε τον γύρο του κόσμου, όπως και τα βίντεο και οι φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης του στρατού. Πάνω από εκατό στρατιωτικοί, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών, και δεκάδες αυτόχθονες έψαχναν τα παιδιά στη ζούγκλα στα όρια των νομών Γουαβιάρε και Κακετά, μετά τον εντοπισμό του αεροπλάνου με τη μύτη καρφωμένη στο έδαφος μέσα στην πυκνή βλάστηση. Στην πορεία βρέθηκαν μπιμπερό, ψαλίδι, παπούτσια, μισοφαγωμένα φρούτα, ίχνη και ακόμη αυτοσχέδια καταλύματα.

Παρά τα ευρήματα που άφηναν περιθώριο για αισιοδοξία, οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανά τα παιδιά έμοιαζαν να μειώνονται κάθε ημέρα που περνούσε, αφού το περιβάλλον όπου περιπλανιούνταν ολομόναχα αποτελεί ενδιαίτημα για ιαγουάρους, πούμα, ερπετά και άλλα αρπακτικά που αναζητούν λεία.
Τα παιδιά -το μεγαλύτερο και το νήπιο είναι κορίτσια- ξέρουν πώς να επιβιώσουν στη ζούγκλα, είχαν επισημάνει συγγενείς τους κατά τη διάρκεια των ερευνών. Η πολεμική αεροπορία πήρε μέρος στην επιχείρηση με τρία ελικόπτερα. Στο ένα ήταν εγκατεστημένος τηλεβόας, που αναπαρήγαγε μήνυμα της γιαγιάς των παιδιών. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης δορυφόροι στην προσπάθεια να βρεθεί η πορεία που θα μπορούσαν να είχαν ακολουθήσει τα παιδιά μέσα στη ζούγκλα.