Η χρυσή ποδοσφαιρική φουρνιά που διαθέτει η Κροατία συνεχίζει να κάνει θαύματα! Μετά από την παρουσία της στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018 και στα ημιτελικά του Μουντιάλ του Κατάρ τον περασμένο Δεκέμβριο, η “χρβάτσκα” είναι και πάλι έτοιμη για να πάρει μέρος σε ακόμη ένα μεγάλο ραντεβού.

Αυτή τη φορά για το Nations League, με την ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς να υποτάσσει με 4-2 την Ολλανδία του Ρόναλντ Κούμαν στο “Κάιπ” του Ρότερνταμ και να προκρίνεται στο τελικό της συγκεκριμένης διοργάνωσης, εκεί που θα διεκδικήσει το τρόπαιο την ερχόμενη Κυριακή με αντίπαλο τη νικήτρια του ζευγαριού Ισπανία – Ιταλία.

Οι Κροάτες βρέθηκαν πίσω στο σκορ από του Μάλεν στο 34′ όμως στο δεύτερο μέρος έκαναν την ανατροπή με τους Κράμαριτς (55′) και Πάσαλιτς (72′ πεν.), για να χάσουν όμως την ευκαιρία να πάρουν το εισιτήριο για τον τελικό χωρίς παράταση αφού ήρθε στο 90+6′ η απάντηση των οράνιε με τον Λανγκ.

Το έξτρα ημίωρο ήταν γεγονός, με την Κροατία να έχει πάντως τεράστια αγωνιστικά και ψυχικά αποθέματα και να βρίσκει δύο γκολ, με τον Πέτκοβιτς να την ξαναβάζει μπροστά στο σκορ στο 98′ και τον Μόντριτς να σφραγίζει την πρόκριση στο 116′ από την άσπρη βούλα, για να της επιτρέψει να διεκδικήσει το πρώτο Nations League της ιστορίας της.

Το ματς

Οι Ρόναλντ Κούμαν και Ζλάτκο Ντάλιτς παρέταξαν τις ομάδες τους με τα καλύτερα όπλα που είχαν στην επίθεσή τους όμως αυτό δεν ήταν αρκετό ώστε το κοινό στο “Ντε Κάιπ” να δει ένα ματς υψηλού ρυθμού και με πολλές φάσεις.

Τουναντίον, η κόπωση από τα πάρα πολλά ματς που έδωσαν μέσα στη σεζόν ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής στις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών, με το πρώτο ημίωρο να σημαδεύεται από κάποιες αραιές ημιτελείς προσπάθειες και αρκετές δυνατές μονομαχίες αλλά χωρίς την παραμικρή απειλή είτε για τον Μπίλοου ή τον Λιβάκοβιτς.

Στο 31ο λεπτό η κάθε ομάδα είχε το πρώτο αξιόλογο σουτ της, με τους Κροάτες να απειλούν με τον Κράμαριτς και τους Ολλανδούς να “απαντούν” με τον Κούπμαϊνερς, με αμφότερα τα σουτ να καταλήγουν πάνω από τα οριζόντια δοκάρια.

Η… εκνευριστική ηρεμία που επικρατούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή στον αγωνιστικό χώρο διεκόπη στο 34′, με τους γηπεδούχους να κυκλοφορούν ωραία τη μπάλα και να δικαιώνονται. Ο Χάκπο έδωσε στον Σίμονς και εκείνος τροφοδότησε τον Βίφερ, με τoν μέσο της Φέγενορντ να βρίσκει τον Μάλεν σε πλεονεκτική θέση και τον φορ της Ντόρτμουντ να κάνει το 1-0 με δεξί διαγώνιο σουτ.

Αυτή ήταν η μοναδική τελική εντός εστίας σε όλο το πρώτο μέρος και αυτή που έκανε τη διαφορά μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων, με την Κροατία να μην βρίσκει τρόπο αντίδρασης στη συνέχεια και τους παίκτες της Ολλανδίας να πηγαίνουν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με ένα ικανοποιητικό αβαντάζ για τη συνέχεια.

Το δεύτερο μέρος βρήκε όμως την Κροατία να μπαίνει πιο δυνατά και αποφασιστικά, να ασκεί πίεση στην αντίπαλό της μέσω της εδαφικής υπεροχής και να βρίσκει και εκείνη τη φάση που έψαχνε για να φέρει το ματς στα ίσα. Αυτό ήρθε μέσω από διπλό λάθος του Χάκπο, αφού πρώτα έκανε άσχημο κοντρόλ και είδε τον Μόντριτς να του κλέβει τη μπάλα και έπειτα τον ανέτρεψε, για να αναλάβει την εκτέλεση του πέναλτι ο Κράμαριτς και να γράψει το 1-1 με χαρακτηριστική ευκολία με το 24ο γκολ του με την εθνική ομάδα της χώρας του.

Η Ολλανδία είχε το πρώτο της επικίνδυνο σουτ στο δεύτερο μέρος με τον Βίφερ (57′) που έφυγε πάνω από το οριζόντιο οριζόντιο δοκάρι και στο 64′ απέκτησε κλασικό φορ, τον Βέγκχορστ (πρώτη αλλαγή, αντί του Σίμονς), ενώ στο 69′ ο Χάκπο βρέθηκε σε θέση βολής αλλά το πλασέ του δεν προβλημάτισε ιδιαίτερα τον Λιβάκοβιτς.

Στον αντίποδα, η Κροατία εξακολουθούσε να έχει την εικόνα της καλύτερης ομάδας στο δεύτερο μέρος και στο 72′ έφτασε στην ανατροπή, με τον Ιβάνουσετς να γυρίζει ωραία τη μπάλα στην καρδιά της ολλανδικής άμυνας και τον Πάσαλιτς να εκτελεί με το αριστερό στην κίνηση τον Μπίλοου (1-2) εκμεταλλευόμενος την αδράνεια στο κέντρο της άμυνας των οράνιε.

Ο Κούμαν έριξε στο ματς στο 75ο λεπτό τους Μπέρχβαϊν και Βαϊνάλντουμ θέλοντας να δώσει φρεσκάδα στην ομάδα από τη μέση και μπροστά και ο Ντάλιτς “απάντησε” με αλλαγές για να θωρακίσει την άμυνα της δικής του ομάδας, με την Ολλανδία να πιέζει από την πλευρά της στα τελευταία λεπτά προσπαθώντας απεγνωσμένα να αποφύγει την ήττα και να οδηγήσει το ματς στην παράταση.

Στο 90+1′ ο Χάκπο έστειλε τη μπάλα δίπλα από το δεξί δοκάρι με σουτ από το ύψος του πέναλτι ενώ στο 90+3′ ο Λιβάκοβιτς μπλόκαρε σταθερά το γυριστό σουτ του προωθημένου Άκε, για να έρθει όμως η λύτρωση για τους οράνιε στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Μετά από γέμισμα στην περιοχή των Κροατών, ο Φαν Ντάικ πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο Έρλιτς την δεύτερη, με τον Βέγκχορστ να μη βρίσκει τη μπάλα αλλά αυτή να στρώνεται στο δρόμο του Λανγκ, με την χρυσή αλλαγή του Κούμαν στο 85ο λεπτό να γράφει το 2-2 με ασύλληπτο δεξί σουτ και να οδηγεί τον ημιτελικό στην παράταση.

Ο Ντάλιτς εμπιστεύτηκε στην έναρξη της παράτασης τον Πέτκοβιτς για να έχει κλασικό φορ στο χορτάρι (είχε αποσύρει τον Κράμαριτς λίγο πριν από το τέλος του 90λέπτου) και εκείνος τον δικαίωσε απόλυτα, αφού στο 98′ τροφοδοτήθηκε από τον ακούραστο Μόντριτς και με εντυπωσιακό σουτ εκτός περιοχής έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Μπίλοου για να γράψει το 3-2 για τους Κροάτες.

Το προβάδισμά τους μάλιστα αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμα μεγαλύτερο στο 101′, όταν ο Φρένκι ντε Γιονγκ παραλίγο να σημειώσει αυτογκόλ αλλά και στο 104′ με το παράλληλο γύρισμα του Μπρόζοβιτς που δεν πρόλαβε κάποιος συμπαίκτης του να προωθήσει τη μπάλα στα δίχτυα.

Στο δεύτερο μέρος της παράτασης η Ολλανδία προσπάθησε να βρει την ισοφάριση και στο 110ο λεπτό είχε τεράστια διπλή ευκαιρία, με τον Λιβάκοβιτς να αποκρούει αρχικά το δυνατό διαγώνιο σουτ του Μπέρχβαϊν εντός περιοχής και τον Λανγκ να παίρνει το ριμπάουντ αλλα να στέλνει τη μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτυών από πλάγια θέση.

Η απάντηση της Κροατίας ήταν εξίσου εκκωφαντική και ήρθε στο 114′ όταν το σουτ του Πάσαλιτς από το ύψος του πέναλτι έστειλε τη μπάλα να τραντάξει το οριζόντιο δοκάρι, για να έρθει δύο λεπτά αργότερα η φάση που έκρινε οριστικά το παιχνίδι.

Ο Πέτκοβιτς ανατράπηκε από τον Μαλάσια και ο Μόντριτς έστησε τη μπάλα στην άσπρη βούλα, για να νικήσει με ολύμπια ψυχραιμία τον Μπίλοου και να γράψει το 4-2 που έστειλε την ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτις στον πρώτο τελικό Nations League της ιστορίας της.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Μπίλοου, Ντάμφρις (85′ Λανγκ), Χερτρούιντα, Φαν Ντάικ, Άκε (106′ Μαλάσια), Βίφερ (75′ Βαϊνάλντουμ), Κούπμαϊνερς, Ντε Γιονγκ, Μάλεν (75′ Μπερχβαϊν), Χάκπο (106′ Ντε Ρουν), Σίμονς (64′ Βέγκχορστ)

ΚΡΟΑΤΙΑ: Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς (80′ Στάνισιτς), Σούταλο (91′ Πέτκοβιτς), Βίντα, Πέρισιτς, Μόντριτς (119′ Μπάρισιτς) Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (85′ Μάγερ), Πάσαλιτς, Κράμαριτς (90′ Έρλιτς), Ιβάνουσετς (80′ Βλάσιτς)

Το πρόγραμμα των ημιτελικών του Nations League

Ολλανδία – Κροατία 2-4 (34′ Μάλεν, 90+6′ Λανγκ / 55′ πεν. Κράμαριτς, 72′ Πάσαλιτς, 98′ Πέτκοβιτς, 116′ πεν. Μόντριτς)

15/06 21:45 Ισπανία – Ιταλία

Το ματς για την 3η θέση

18/06 16:00 Ολλανδία – Ισπανία ή Ιταλία

Ο τελικός του Nations League

18/06 21:45 Κροατία – Ισπανία ή Ιταλία