Καμία διαφωνία μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν υπάρχει στο θέμα των εκποιήσεων, αλλά προσπάθεια αναζήτησης της «χρυσής τομής» μεταξύ προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών και πάταξης των κακοπληρωτών. Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος φιλοξενούμενος στην εκπομπή Alpha Καλημέρα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εκπόνηση πρότασης για σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου, που θα περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλίδες για προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.
«Θα πω το αντίθετο: διαφωνούμε με προσεγγίσεις καθολικής φύσεως για περίπου αναστολή όλων των εκποιήσεων. Υπάρχουν 13 προτάσεις νόμου στη Βουλή, κάποιες έχουν θετικά στοιχεία και κάποιες είναι επικίνδυνες γιατί η όποια διαφοροποίηση στο νομικό πλαίσιο πρέπει να γίνει εντός συγκεκριμένων πλαισίων, αφού οι τράπεζες μας έχουν ανάγκες κεφαλαίων, οποιαδήποτε αρνητική διαφοροποίηση που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε αυτά τα κεφάλαια, μπορεί να μας οδηγήσει σε περιπέτειες.»
Ο κύριος Παπαδόπουλος εξήγησε ότι η καθολική αναστολή των εκποιήσεων μπορεί να ωφελήσει τους ευάλωτους δανειολήπτες, ωστόσο θα ωφελήσει και κάποιους «κακόπιστους εκατομμυριούχους κακοπληρωτές.»
«Συμφωνούμε σε πολλά με τον κύριο Κεραυνό. Εμείς δεν προσπαθούμε να πείσουμε την κυβέρνηση ή να μας πείσει η κυβέρνηση. Έχουμε ένα μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα που κληρονομήσαμε και αντιμετωπίζει αυτή η κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, υπάρχουν όμως λύσεις για να μην βάλουμε σε κίνδυνο ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.»
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ έκανε λόγο για περίπλοκη και δύσκολη διαδικασία της αναγνώρισης και του χαρακτηρισμού “στρατηγικός κακοπληρωτής” και εξέφρασε την άποψη ότι η Βουλή δεν θα πρέπει να εισέλθει σε ένα τέτοιο ζήτημα, αλλά να εξετάσει την προστασία των ευάλωτων θέτοντας αντικειμενικά κριτήρια.
«Δεν μπορείς να δώσεις ερμηνεία, αλλά μέσα στο τραπεζικό σύστημα ξέρουν ποιοι είναι. Νομικά και διαδικαστικά όμως πως μπορείς να τους κυνηγήσεις; Άρα πρέπει να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις και να δώσουμε την ευκαιρία στις τράπεζες για να διεκδικήσουν το λαβείν τους. Είναι εύκολο να λέγεται ο διαχωρισμός των κακοπληρωτών από τους υπόλοιπους, αλλά δεν είναι εύκολο να τον υλοποιήσεις.»
Ο κύριος Παπαδόπουλος εξήγησε ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ περιλαμβάνει την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών με το Ειδικό Δικαστήριο, την επέκταση του σχεδίου «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» και την αύξηση της αποτελεσματικότητας του σχεδίου «Εστία.»
«Ενδεχομένως να πρέπει να γίνει λιγότερο αυστηρό το πλαίσιο αφού στο προηγούμενο έδιναν στους δανειολήπτες ερωτηματολόγιο 27 σελίδων και πιστοποιητικά για να φέρουν. Δύο χρόνια μετά υπάρχουν ακόμη αιτήσεις που εξετάζονται.