Είναι λυπηρό εν έτει 2023 να μιλάμε ακόμα για ρατσισμό εναντίον ανθρώπων, επειδή έχουν διαφορετικό χρώμα, καταγωγή, κοινωνική τάξη ή οτιδήποτε άλλο.

Είναι στενάχωρο και ταυτόχρονα εξοργιστικό να ακούγονται ρατσιστικά συνθήματα κατά παικτών στα γήπεδα από μερίδα οπαδών. Σίγουρα είναι λάθος να… “τσουβαλιάζουμε” μια ολόκληρη ομάδα ή χώρα, εξαιτίας ορισμένων ανεγκέφαλων.

Όμως, το ισπανικό ποδόσφαιρο φαίνεται ότι έχει μεγάλο πρόβλημα με το συγκεκριμένο ζήτημα και το πρόσφατο περιστατικό εις βάρος του Βινίσιους της Ρεάλ Μαδρίτης, από οπαδούς της Βαλένθια, έφερε στην επιφάνεια όλες τις καταγγελίες που έχουν γίνει προς τη Λα Λίγκα το προηγούμενο διάστημα. Από το 2021 κι έπειτα, η ισπανική ομοσπονδία έχει δεχτεί 10 καταγγελίες για ρατσιστικά σχόλια και προσβολές κατά του Βραζιλιάνου επιθετικού των “Μερένγκες”.

Βαλένθια – Ρεάλ, 21 Μαΐου 2023

Η τελευταία εξ αυτών, αφορά την αναμέτρηση στο “Μεστάγια”, όταν ο Βινίσιους έδειξε στον διαιτητή κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους, μερίδα οπαδών των γηπεδούχων, που βρίσκονταν πίσω από την εστία, διαμαρτυρόμενος για απρεπείς κινήσεις και προσβολές.

Η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει κάποιους από τους φερόμενους ως δράστες της ρατσιστικής επίθεσης και η υπόθεση πλέον, έχει λάβει τη νομική οδό.

Ρεάλ – Ατλέτικο, Κόπα ντελ Ρέι, 26 Ιανουαρίου 2023

Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από τις ημέρες πριν το ντέρμπι της Μαδρίτης, στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου”, ανάμεσα στη Ρεάλ και την Ατλέτικο, όταν σε γέφυρα της πόλης, βρέθηκε κρεμασμένο πανό που έγραφε “η Μαδρίτη μισεί τον Βινίσιους” και μια κούκλα με τη φανέλα και το όνομα του Βραζιλιάνου να αιωρείται στο κενό.

Μαγιόρκα – Ρεάλ, 5 Φεβρουαρίου 2023

Ένα από τα σημαντικότερα περιστατικά ρατσιστικής επίθεσης κατά του Βινίσιους, εκτυλίχθηκε στο “Son Moix” της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο επιθετικός της “Βασίλισσας” κατήγγειλε την επίθεση, ο δράστης ταυτοποιήθηκε και έχει κληθεί να καταθέσει κινδυνευοντας με βαριές ποινές.

Ακόμα τρία περιστατικά καταγράφηκαν εντός του τρέχοντος έτους και αφορούν το Οσασούνα – Ρεάλ στις 18 Φεβρουαρίου στο στάδιο “Σαδάρ” της Παμπλόνα, το Μπέτις – Ρεάλ στις 5 Μαρτίου στο “Μπενίτο Βιγιαμαρίν” της Σεβίγια και το Μπαρσελόνα – Ρεάλ στις 19 του ίδιου μήνα, στο “Καμπ Νόου” της Βαρκελώνης.

Τα “κλάσικος” με τη “Μπάρσα” είναι ως γνωστόν αναμετρήσεις με τεράστια αντιπαλότητα εντός γηπέδου, πολλές φορές επεκτείνεται και εκτός τεσσάρων γραμμών, παρότι στα ισπανικά στάδια μπορούν -τις περισσότερες φορές- ανενόχλητοι να παρακολουθούν και να εκφράζονται ελεύθερα και οπαδοι των φιλοξενούμενων.

Μπαρτσελόνα – Ρεάλ, 24 Οκτωβρίου 2021

Ωστόσο, η πρώτη καταγγελία του Βινίσιους στην ισπανική λίγκα για ρατσιστική επίθεση έγινε πριν από 2.5 περίπου χρόνια, με βάση ένα περιστατικό στο γήπεδο της Μπαρτσελόνα. Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ήδη μπει στο αρχείο, αφού δεν αναγνωρίστηκαν οι ένοχοι.

Μαγιόρκα – Ρεάλ, 14 Μαρτίου 2022

Ένα χρόνο πίσω, ξανά στη Μαγιόρκα, ο Βίνι καταγγέλλει επίθεση με προσβολές εις βάρος του από οπαδούς των γηπεδούχων. Επίσης, η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί υπόθεση αρχείου για την εισαγγελία.

Ατλέτικο – Ρεάλ, 18 Σεπτεμβρίου 2022

Ακόμα ένα γήπεδο στην Ισπανία που εκφράζουν την αντιπάθειά τους προς τον Βινίσιους και τη Ρεάλ Μαδρίτης, το “Μετροπολιτάνο”, με ιστορικό ρατσιστικής επίθεσης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ούτε αυτό προχώρησε σε απονομή κατηγοριών προς συγκεκριμένα άτομα, βρίσκεται επίσης στο αρχείο των υποθέσεων.

Βαγιαδολίδ – Ρεάλ, 30 Δεκεμβρίου 2022

Στην περίπτωση του “Θορίγια” της Βαγιαδολίδ, αναγνωρίστηκαν κάποιοι από τους ενόχους, η δικαστική αρχή κατά της βίας πρότεινε πρόστιμα έως 4.000 ευρώ. Η Βαγιαδολίδ που διοικεί ο Ρονάλντο, αφαίρεσε τα διαρκείας των συγκεκριμένων ατόμων για τις επόμενες 3.5 σεζόν.