Αποπνικτική είναι τις τελευταίες ημέρες η ατμόσφαιρά λόγω της σκόνης η οποία ήρθε από την Αίγυπτο. Για τα αυξημένα επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες, μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Προϊστάμενος Κλάδου Ποιότητας Αέρα, Χρύσανθος Σαββίδης.

Όπως ανέφερε το φαινόμενο υποχωρεί σήμερα. «Καταγράψαμε συγκεντρώσεις που έφταναν τα 900 μικρογραμμάρια κυβικό μέτρο αέρα, ειδικά στα νότια παράλια, Πάφο Λεμεσό και Λάρνακα. Τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις δεν μας επισκέπτονται συχνά είναι από τα σπάνια φαινόμενα παρόλο που καταγράψαμε και στο παρελθόν πιο ψηλές συγκεντρώσεις. Ο κόσμος καλό θα ήταν να περιορίσει της μετακινήσεις του σε ανοικτό χώρο μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο» είπε.

Ερωτηθείς αν αυξάνονται οι θάνατοι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξήγησε ότι στον κόσμο δεν έχει καταγραφεί πότε θάνατος μέχρι και σήμερα με μοναδικόαίτιο την σκόνη, «σε ανθρώπους που έχουν επιβαρυμένη υγεία αυτή η κατάσταση χειροτερεύει την υγεία και μπορεί να προκαλέσει πρόωρο θάνατο» ανέφερε.