Στην παρουσία όλων των Μοναχών της Μονής Αββακούμ, αλλά και συγγενικών τους προσώπων που εμφανίζονται ως οι δωρητές των €807.000 επιχειρήθηκε να εκκινήσει στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος των μοναχών για επιστροφή του ποσού.
Παρόντες στην διαδικασία, όπως αναφέρθηκε εισαγωγικά, και συγγενικά πρόσωπα των Μοναχών, τα οποία ισχυρίζονται πως έχουν όλες τις αποδείξεις από τραπεζικούς λογαριασμούς , μεταφορά εμβασμάτων από πώληση περιουσιακών τους στοιχείων, αλλά και διαβιβάσεις που έγιναν μέσω Κτηματολογίου.
Αυτό που πλέον ξεκαθαρίζει, είναι το που αποσκοπούσε η μεταφορά αυτού του χρηματικού σκοπού, και γιατί αυτό δόθηκε στον Ηγούμενο και όχι στο όνομα της Μονής.
Όπως διευκρινίζουν στον Alpha οι συγγενείς των Μοναχών, ήταν για ανεγερθούν σπιτάκια για τον Ηγούμενο και των άλλων Μοναχών, στο κτήμα στον Λυθροδόντα. Πρόκειται για το περιβόητο κτήμα που ανεγέρθηκε σε κρατική γη, και για το οποίο είχε υποβάλει δυο αιτήσεις παραχώρησης ο Ηγούμενος, και οι οποίες απερρίφθησαν.
Μετά την αναβολή της υπόθεσης, η δικηγόρος των Μοναχών, Ανδριάνα Κλάϊδη, δήλωσε πως «το Δικαστήριο θεώρησε φρόνιμο όπως επιδοθούν οι αιτήσεις σε όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, περιλαμβάνοντας και τον Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής».
Σημειώνεται ότι η σημερινή διαδικασία αναβλήθηκε για τις 30 Μαϊού, λόγω του ότι δεν παρέστησαν τα τραπεζικά ιδρύματα και το Κτηματολόγιο.

Πηγή: Alphanews