Ο Συνεργατισμός δημιούργησε την μεγάλη και ευημερούσα μεσαία  τάξη της Κύπρου…

To Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων όρισε την 18η Μάϊου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων και για το 2023 έχει επιλέξει για το σκοπό αυτό το θέμα «Μουσεία , Αειφορία και ποιότητα Ζωής».

Επειδή κατ’ επανάληψη ασχολήθηκα με το θέμα , επαναλαμβάνω την πάγια θέση μου, ότι όλοι, η πολιτεία, οι Αγροτικές Οργανώσεις, το Γραφείο Συνεργατισμού, η Π.Σ. Συνομοσπονδία, η ΣΥΚΕΣΥ, ασχοληθούν με το θέμα της Ίδρυσης Μουσείου του Συνεργατισμού.

Ο Συνεργατισμός της Κύπρου, μέσα από ένα αιώνα ζωής , καθόρισε το παρών και το μέλλον του τόπου μας. Η απήχηση και επιρροή του σ’ ένα ολόκληρο λαό είναι συγκλονιστική. Η ιστορική του διαδρομή παρ’ όλα τα προβλήματα , τις εναντίον του πολεμικές , τις ενορχηστρωμένες και κατευθυνόμενες συκοφαντίες  και προπηλακισμούς , είναι διανθισμένη με αρώματα και χρώματα , μαζί με την αγάπη , τον σεβασμό και εκτίμηση ενός ολόκληρου λαού.

Τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων, ουδόλως αμαύρωσαν την ιστορική του πορεία και την μοναδική προσφορά του. Γνωρίζω και αντιλαμβάνομαι πλήρως, ότι υπήρξε μια προσπάθεια αμφισβήτησης, ακύρωσης και αποδήμησης του Συνεργατισμού. Στη νέα οικονομική και κοινωνική εποχή, η απουσία του Συνεργατισμού ( πιστωτικός τομέας) είναι καταλυτική και αξιοπρόσεκτη. Ο λαός αναζητά την προστασία του. Οι πολίτες νοσταλγούν τα πλεονεκτήματα του , την ζεστή του αγκαλιά στις δύσκολες στιγμές, οι άνθρωποι επιζητούν την φιλία και ανθρωπιά του.

Ο Συνεργατισμός της Κύπρου δημιούργησε πολιτισμό. Ο Συνεργατικός Πολιτισμός ο οποίος με τα ανθρωποκεντρικά του χαρακτηριστικά, εξαφάνισε την τοκογλυφία η οποία μάστιζε τους ανθρώπους της Κύπρου και τους οδηγούσε συνεχώς στην φτώχεια, εξαθλίωση , μαρασμό και στο περιθώριο. Ο Συνεργατισμός απάλλαξε τους Κυπρίους από την τοκογλυφία και τους έκανε αφέντες και νοικοκύρηδες, με αυτοπεποίθηση , θάρρος , ελπίδα  και όραμα.

 Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων για το 2023 Μουσεία, Αειφορία και  Ποιότητα Ζωής, είναι συνυφασμένο και συνδεδεμένο άρρηκτα με τον Συνεργατισμό και την ιστορική του διαδρομή. Ο Συνεργατισμός αγκάλιαζε όλους τους ανθρώπους, γεωργούς, μικροεπιχειρηματίες , νέους , εργαζόμενους, πάσχοντες, συνανθρώπους μας. Δεν είναι υπερβολική η φράση, ο Συνεργατισμός σπούδασε όλους τους Κυπρίους ή ότι ο Συνεργατισμός βοήθησε να κτίσουν τα σπίτια τους οι Κύπριοι.

Επειδή σ’ όλο τον κόσμο συχνά οι πολιτικοί αναφέρονται τώρα και στην μεσαία τάξη, η οποία πράγματι φτωχοποιείται και δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει των μεγάλων δυσκολιών από την ακρίβεια  τον ψηλό πληθωρισμό και τα πολύ ψηλά δανειστικά επιτόκια, με ταπεινότητα αναφέρω ότι ο Συνεργατισμός δημιούργησε , στήριξε και ανέδειξε διαχρονικά στην Κύπρο, την μεγάλη, ισχυρή και ευημερούσα μεσαία τάξη,. Αυτό το ιστορικό κοινωνικό και οικονομικό γεγονός οφείλουν όλοι να το αναγνωρίσουν, να εκτιμήσουν και να σεβαστούν. Οι Κύπριοι δεν πρέπει να αγνοήσουν την ιστορική πορεία του Συνεργατικού Κινήματος της Κύπρου και επαναλαμβάνω ανεξάρτητα από τα λάθη και τις αδυναμίες του.

Χιλιάδες εθελοντές, από τους πρωτεργάτες ιδρυτές του Συνεργατισμού μέχρι και  πρόσφατα, ονειρεύτηκαν ένα καλύτερο κόσμο  και διέθεσαν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία του θεσμού και την εξάλειψη της φτώχιας  και της αδικίας. Η δαιμονοποίηση και η προσπάθεια αποκαθήλωσης και αποδόμησης του Συνεργατισμού , συνιστούν πράξεις αχαριστίας και αγνωμοσύνης. Δεν μπορεί κανένας να παραγράψει τόσα όσα καλά ο Συνεργατισμός πρόσφερε στους πολίτες της Κύπρου. Ο Συνεργατισμός είναι μια ανθρωποκεντρική φιλοσοφία πράξεων και όχι θεωρημάτων. Δεν μπορούν ποτέ λάθη, παραλείψεις , στρεβλώσεις ή και ατασθαλίες, να αμαυρώσουν και να ακυρώσουν  , ένα κίνημα εκατό και πλέον χρόνων , με τους περισσότερους  εθελοντές ακέραιους, αδιάφθορους, υπεύθυνους, σοβαρούς και κοινωνικά ευαίσθητους, με αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Οι Κύπριοι οφείλουν αυτή την Ιστορική διαδρομή να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού και να την παραδώσουν στα παιδιά και εγγόνια τους.

Αυτό μπορεί να γίνει με τον εμφαντικό τρόπο, δημιουργώντας ένα Μουσείο του Συνεργατισμού, σύντομα, τώρα που υπάρχει και  ένα αρχειακό υλικό και το οποίο ο χρόνος δεν θα καταστρέψει .

Οφείλουμε να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές,  μια Συνεργατική παρακαταθήκη, ένα Συνεργατικό Πολιτισμό, ένα πολιτισμό ανθρωποκεντρικό, ευαίσθητο, ένα πολιτισμό αλληλεγγύης, ένα πολιτισμό φιλίας, αγάπης και ανθρωπιάς.

Ο Συνεργατισμός της Κύπρου, άλλαξε τα δεδομένα και βοήθησε στην Αειφορία και στην ποιότητα ζωής, μέσα από τις πολιτικές του και την μοναδική φιλοσοφία του. Δεν είναι ποιότητα ζωής, οι πολιτικές του Συνεργατισμού, για την παιδεία, την μόρφωση των νέων μας, ιδιαίτερα αυτών  που είχαν πραγματική ανάγκη;

Πράγματι τα τραγικά γεγονότα που εξελίχθηκαν και για τα οποία επιφυλάσσομαι να αναφερθώ εκτενώς μελλοντικά καθώς και η διάλυση του και πώληση του στην Ελληνική Τράπεζα το 2018, μας συγκλόνισαν , μας απογοήτευσαν και μας λύπησαν αφάνταστα.

Η προσπάθεια αποδόμησης του Συνεργατισμού δυστυχώς πέτυχε. Οι αντίπαλοι του φοβούνται ακόμα και την σκιά του  και ανακαλύπτουν και διαλαλούν τα αρνητικά του και ξεχνούν τα άπειρα θετικά του. Ξεχνούν ότι παρά  τα λάθη, αδυναμίες, στρεβλώσεις ίσως και ατασθαλίες, ο Συνεργατισμός ήταν η μεγαλύτερη κοινωνικοοικονομική κατάκτηση του λαού μας και αυτό το γεγονός κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

Είναι χρέος των Κυπρίων να  δημιουργήσουν ένα Μουσείο , αντάξιο της Ιστορίας και  της προσφοράς του. Εισηγούμαι να στεγασθεί σε κεντρικό χώρο στην Λευκωσία, για να εκπέμπει  γεωγραφικά σ’ όλη την επικράτεια. Όταν δε απελευθερωθεί ο τόπος μας, το Μουσείο αυτό να μεταφερθεί στην γενέτειρα του Συνεργατισμού, στο Λευκόνοικο, εκεί που γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1909. Θα είναι μεγάλη αχαριστία, η μη δημιουργία Μουσείου του Συνεργατισμού και θεωρώ ότι θα είναι προσβολή για τη πατρίδα μας και τους ανθρώπους της, οι οποίοι τόσο πολύ ευεργετήθηκαν διαχρονικά.

Θα είναι μια οφειλόμενη υποχρέωση στους ιδρυτές και πρώτους σκαπανείς του Συνεργατισμού, του Ιωάννη Οικονομίδη, του Μάρκου Χαραλάμπους και  του Μιχαήλ Παπαπέτρου.

Είναι μια υποχρέωση των Συνεργατιστών της Κύπρου και  μια υπόμνηση για το κατεχόμενο μας χωριό το Λευκόνοικο, το οποίο αποτέλεσε την μήτρα που γέννησε τον Συνεργατισμό τον Νιόμβρη του 1909.

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου

Ακολουθήστε το Balla στο Facebook, στο Instagram και στο TikTok

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Sponsored by Cyta Business

«Επιθυμεί να πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Κέιν»!

Μπορεί ο Ντάνιελ Λίβι να έχει διαφορετική άποψη, όμως...

Υποδοχή…ηρώων για την Γουέστ Χαμ! (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Απίστευτες σκηνές στο Λονδίνο, επέστρεψε από την Πράγα η...

Ο Μπαρτζώκας άνοιξε διάλογο με οπαδό στο φινάλε…

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και...

Ο Βεζένκοβ έφυγε πριν τη λήξη για να κάνει μαγνητική…

Από το ΟΑΚΑ απευθείας στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί...

Η μέρα και η ώρα του τρίτου τελικού…

ΣΕΦ, ΟΑΚΑ και πάλι ΣΕΦ. Η σειρά των τελικών...

Έσπασε…κατάρα 61 αγώνων!

Ο Παναθηναϊκός ήταν η τελευταία ομάδα που κέρδισε τον...

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67-65 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: «Ατσάλινος» και «ζωντανός» για τον τίτλο!

Έπρεπε να περάσουν 563 ημέρες για να δούμε τον...

Η φαντασμαγορική παρουσίαση του Μπενζεμά! (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ένα θεαματικό «show» η Αλ Ιτιχάντ παρουσίασε τον...

Η πρώτη μεταγραφή της Παρί στη μετά Μέσι εποχή!

Μετά τη φυγή του Λιονέλ Μέσι, αλλά και του προπονητή της, Κριστόφ...

«Κοντά σε συμφωνία με Ομόνοια ο Γιάνσον»!

Με νέο δημοσίευμα οι Σουηδοί στέλνουν ξανά τον Γιέσπερ...

Η εντυπωσιακή τοιχογραφία 25 μέτρων του Μέσι! (ΦΩΤΟΣ)

Ο Λιονέλ Μέσι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Αργεντινό ζωγράφο, Μαξιμιλιάνο...

ΕΠΙΣΗΜΟ: Αυτή είναι η νέα ομάδα του Μίλανιτς! (ΦΩΤΟΣ)

Ο Ντάρκο Μίλανιτς βρήκε τον επόμενο σταθμό στην προπονητική...

«Χωρίς τον Μοράις το ΑΠΟΕΛ δεν πήρε τίτλο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια ατάκα που ισχύει στο 100% έριξε ο Μιχάλης...

Εξελίξεις (με τεχνικό διευθυντή και μεταγραφές) από βδομάδας!

Στην Ομόνοια επικρατεί μια…ηρεμία όσον αφορά τον προγραμματισμό. Ονόματα...

Καταγγελία Ολυμπιακού για επίθεση με γιαούρτια και βρισιές σε Μπαρτζώκα…

Φραστική επίθεση από οπαδό του Παναθηναϊκού φέρεται να δέχτηκε ο Γιώργος...

Το άριστο οργανόγραμμα, οι μεταγραφές και ο…βραχνάς!

Από πλευράς ΑΕΛ ανακοινώθηκε νωρίτερα το οργανόγραμμα για τη...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ…

Ο Σωφρόνης ψάχνει παίκτες, έχοντας την οικονομική στήριξη του...

ΟΥΡΟΣΕΒΙΤΣ: Τα 3.2 εκ. ευρώ, ο Γκόγκιτς και οι 80.000 που δαπανήθηκαν!

Μπορεί το όνομα του Σλόμποταν Ουρόσεβιτς να μην λέει...

Φραν Σολ ο εκλεκτός του Ρόκα!

Ο επιθετικός με τον οποίο βρίσκεται πολύ κοντά σε...

Όσοι πιστοί (πληρώστε) και προσέλθετε…

Το όνομα του Αλεξάνταρ Γιοβάνοβιτς... παίζει δυνατά τις τελευταίες...

Χωρίς προβλήματα η άφιξη της αποστολής του Ολυμπιακού… (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ολυμπιακός έφτασε στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων για...

ΕΠΙΣΗΜΟ: Συνεχίζει με Χατζηγεωργίου η ΑΕΛ!

Η ΑΕΛ ανακοινώνει την ανανέωση της συνεργασίας της με...

Οι κινήσεις Πριέτο από την γνωστή του…αγορά!

Ο Αντόνιο Πριέτο κινείται στην αγορά που γνωρίζει καλύτερα...

ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ…

Αντόνε και Μπαρούν. Το Ρουμάνικο δίδυμο του Απόλλωνα, που...

«Δεν θα ελληνοποιήσουμε ποτέ ξένους παίκτες, ούτε θα προσφύγουμε στο ΑΣΕΑΔ για τιμωρία βίας»

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανάρτησή του σχολίασε την προσφυγή του...

Γι’ άλλον πάει ο Ρόκα, όχι για Καρλίτος…

Σε χθεσινό μας ρεπορτάζ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ), είχαμε γράψει πως...

Αυτά έγιναν στη συνέλευση του Σωματείου…

Πάλι δεν βρέθηκε λύση για το σωματείο στην Γ.Σ...

ΚΑΘΑΡΑ ΛΟΓΙΑ…

Ξεκάθαρο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης από την ΑΕΛ. «Ανταγωνιστική...

«Ήρθα στη Σαουδική Αραβία, γιατί είμαι Μουσουλμάνος…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Λίγες ώρες πριν από την παρουσίαση του Καρίμ Μπενζεμά,...

«Η Ομόνοια είχε σπουδαίο ρόστερ…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τα καλύτερα λόγια μίλησε ο Κώστας Μαλέκος για...

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από τα φιλικά της Ομόνοιας Κ-15&Κ-16 κόντρα στον Παναθηναϊκό!

Η Ομόνοια δημοσίευσε φωτογραφίες από τα φιλικά των ακαδημιών...

Γ’ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ: Στους δυνατούς το ΑΠΟΕΛ, στους αδύναμους Ομόνοια-ΑΕΚ!

ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια και ΑΕΚ ρίχνονται στην Ευρωπαϊκή μάχη στις...

ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ…

Εκεί κάνει διακοπές ο Ουάρντα και τίποτε μην αποκλείσετε...

Το παραμύθι του Μακ Άλιστερ ξεκίνησε από γκολ στο…El Cilindro de Avellaneda!

Έξι χρόνια είναι αρκετά για ένα μεγάλο άλμα; Σαφώς...

ΜΠΟΡΟΥΜΕ…

Αυτή ήταν η  απάντηση του Πρόδρομου, κατά πόσο η...

Τελεία στο πέρυσι για να μη χαθεί το…αύριο

Η επιρροή των social media στη ζωή μας αυξάνεται...

Το συγκινητικό μήνυμα σε Ρίκο: «Ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους σαν εσένα…»

Ο Σέρχιο Ρίκο συνεχίζει να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Virgen...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πληροφορίες για την επόμενη ομάδα του Ρομπέρζ…

Δεδομένη η επιθυμία του Γάλλου να συνεχίσει την καριέρα...

Τα βρήκαν ΑΠΟΕΛ και Ντβάλι…(ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)

Η εκκρεμότητα με το διεθνή Γεωργιανό αμυντικό διευθετήθηκε. Σύμφωνα...

ΤΟΜΑΝΕ-ΑΠΟΕΛ

Τον Ιανουάριο, βρέθηκε κοντά στο ΑΠΟΕΛ (αφού τον ήθελε...

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Στη λίστα Πριέτο ο Νταβίντ Γκαγιέγκο!

Στην τελική ευθεία έχει μπει το θέμα του προπονητή...

Λεπτομέρειες για την προετοιμασία των κυπελλούχων…(ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)

Η Ομόνοια μαθαίνει αντίπαλο στις 21 Ιουνίου για τον...

ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ…

Ο νεαρός διεθνής άσος περιμένει την ευκαιρία του Κετσπάγια....

45 ΧΙΛΙΑΔΕΣ…

Μάθαμε την πληροφορία και σας τη μεταφέρουμε: τόσο κόστισε...

Ανανεώνει με τη Δόξα και υπογράφει στο ΑΠΟΕΛ!

Με τη μέθοδο της υποσχετικής και του δικαιώματος απόκτησης...

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ…

Πάει καιρός από τότε που έχει να κάνουν συμφωνία...

Θέλει Καραμανώλη το ΑΠΟΕΛ, τον δίνει η Δόξα!

Μία μεταγραφή Κύπριου ποδοσφαιριστή, έχει στα…σκαριά το ΑΠΟΕΛ. Συγκεκριμένα...

INSTAGRAM

Αθλητικά νέα για Κύπρο και Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο⚽

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε μας στο: @ballacomcy⚽

#apoelfc #apoelnicosia #apoel #apoelultras #apoel1926 #αποελ #omonoiafootball #omonoiafc #omonoianicosia #omonoia #omonoianews #omonoia1948 #ομονοια #anorthosisfc #anorthosis #anorthosisfamagusta #aek #aeklarnaca #ael #apollon #apollonfc #apoelnews #apoel_thrylos #αποελληνεσ #ομόνοια #apollonlimassol #aellimassol #aelfc #aelfcarena #aelfcnews
Αθλητικά νέα για Κύπρο και Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο⚽

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε μας στο: @ballacomcy⚽

#apoelfc #apoelnicosia #apoel #apoelultras #apoel1926 #αποελ #omonoiafootball #omonoiafc #omonoianicosia #omonoia #omonoianews #omonoia1948 #ομονοια #anorthosisfc #anorthosis #anorthosisfamagusta #aek #aeklarnaca #ael #apollon #apollonfc #apoelnews #apoel_thrylos #αποελληνεσ #ομόνοια #apollonlimassol #aellimassol #aelfc #aelfcarena #aelfcnews
Αθλητικά νέα για Κύπρο και Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο⚽

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε μας στο: @ballacomcy⚽

#apoelfc #apoelnicosia #apoel #apoelultras #apoel1926 #αποελ #omonoiafootball #omonoiafc #omonoianicosia #omonoia #omonoianews #omonoia1948 #ομονοια #anorthosisfc #anorthosis #anorthosisfamagusta #aek #aeklarnaca #ael #apollon #apollonfc #apoelnews #apoel_thrylos #αποελληνεσ #ομόνοια #apollonlimassol #aellimassol #aelfc #aelfcarena #aelfcnews
Αθλητικά νέα για Κύπρο και Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο⚽

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε μας στο: @ballacomcy⚽

#apoelfc #apoelnicosia #apoel #apoelultras #apoel1926 #αποελ #omonoiafootball #omonoiafc #omonoianicosia #omonoia #omonoianews #omonoia1948 #ομονοια #anorthosisfc #anorthosis #anorthosisfamagusta #aek #aeklarnaca #ael #apollon #apollonfc #apoelnews #apoel_thrylos #αποελληνεσ #ομόνοια #apollonlimassol #aellimassol #aelfc #aelfcarena #aelfcnews
Αθλητικά νέα για Κύπρο και Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο⚽

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε μας στο: @ballacomcy⚽

#apoelfc #apoelnicosia #apoel #apoelultras #apoel1926 #αποελ #omonoiafootball #omonoiafc #omonoianicosia #omonoia #omonoianews #omonoia1948 #ομονοια #anorthosisfc #anorthosis #anorthosisfamagusta #aek #aeklarnaca #ael #apollon #apollonfc #apoelnews #apoel_thrylos #αποελληνεσ #ομόνοια #apollonlimassol #aellimassol #aelfc #aelfcarena #aelfcnews