Η 19η Μαΐου θα είναι μια ιστορική ημερομηνία για τον Παναθηναϊκό, μιας και σύμφωνα με πληροφορίες του SDNA όλα είναι έτοιμα για υπογραφές ΣΗΜΕΡΑ μεταξύ Δήμου-κατασκευαστικών! Η σύμβαση προβλέπει παράδοση το αργότερο σε 36 μήνες. Ειδάλλως, ενεργοποιούνται οι ρήτρες.

Δήμος Αθηναίων και κοινοπραξία κατασκευαστικών έτρεξαν με… χίλια μετά την επίσημη ενημέρωση της DG Comp και μέσα σε δυο μέρες κατέθεσαν τις εγγυητικές ώστε να μη χαθεί μέρα και το έργο να προχωρήσει.

Πριν λίγες ώρες εκδόθηκαν οι εγγυητικές συνολικού ύψους 4.838.709,68 ευρώ και όπως προβλέπει η σύμβαση παραδόθηκαν ώστε να μπουν οι υπογραφές. Κι αυτό θα συμβεί απόψε στις 18:30, στη συνάντηση για τις υπογραφές που έδωσαν στο Δημαρχείο Αθηνών, η πλευρά Μπακογιάννη και οι κατασκευαστικές εταιρίες.

Υποχρεωτική παράδοση έργου εντός 36 μηνών

Ο Παναθηναϊκός πλέον μετράει αντίστροφα και έχει κάθε δικαίωμα όχι απλά να ονειρεύεται αλλά να περιμένει την υλοποίηση του έργου εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος με στόχο τη σεζόν 2026-27 να παίζει στο νέο του γήπεδο.

Με βάση τη σύμβαση, το έργο πρέπει να έχει παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι, το αργότερο εντός 36 μηνών, δηλαδή μέχρι τις 19 Μαΐου. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως ακόμα κι αν υπάρξει καθυστέρηση 1-2 μηνών, θα μπορεί να παίξει από τον πρώτο επίσημο αγώνα εκείνης της σεζόν στο γήπεδο του Βοτανικού, που με βάση τα σχέδια θα είναι το μεγαλύτερο, το πιο ακριβό και κυρίως το πιο σύγχρονο όλων των μεγάλων ομάδων της χώρας.

Δικαίωμα να ενεργοποιήσει ρήτρες απεμπλοκής αν δεν παραδοθεί on time

Ο Παναθηναϊκός έχει φροντίσει ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή δυνατότητα στο κονσόρτιουμ να καθυστερήσει το έργο. Είναι η πρώτη φορά από τότε που τέθηκε το ζήτημα Βοτανικός στο τραπέζι που πλέον ο Παναθηναϊκός είναι καλυμμένος νομικά και πιέζει εγγράφως ασφυκτικά να παραδοθεί το έργο στην ώρα του. Πως; Έχοντας βάλει ρήτρες απεμπλοκής από το έργο αν δεν παραδοθεί όπως και όποτε προβλέπει η σύμβαση.

Με βάση τις ρήτρες αυτές ο Παναθηναϊκός μπορεί να βγει από τη Διπλή Ανάπλαση αν μέχρι τις 31.12.2026 δεν έχει πάρει το ποδοσφαιρικό γήπεδο στα χέρια του. Κάτι βέβαια που σήμερα κανείς δεν σκέφτεται και εξυπακούεται πως και οι κατασκευαστικές δεν θα ήθελαν με κανέναν τρόπο να συμβεί ενώ θα έχουν καταναλώσει άπειρο χρόνο και ενέργεια για να παραδώσουν ένα γήπεδο-παλάτι.

Όλα δείχνουν λοιπόν πως ο Παναθηναϊκός μετράει αντίστροφα και τίποτα δε μπορεί να σταματήσει την υλοποίηση του γηπέδου που όλος ο κόσμος του τριφυλλιού περιμένει με αγωνία. Η 19η Μαΐου καταγράφεται ως ιστορική ημέρα για τον Παναθηναϊκό και η κλεψύδρα πλέον ως προς την υλοποίηση γύρισε ανάποδα…