Η Ομόνοια 29ης Μαίου δίνει σήμερα το παιχνίδι της ιστορίας της καθώς με νίκη επί της ΑΕΖ θα βρεθεί μια ανάσα από την α’ κατηγορία.
Παραμονές αυτού του… τελικού της ανόδου όπως χαρακτηρίστηκε, ο προπονητής της ομάδας Γιάννος Λυμπουρής φιλοξενήθηκε στο Podcast του balla και είπε πολλά.
Μας συστήθηκε, μίλησε για το ξεκίνημα του, την προπονητική του πορεία, τον κόσμο της Ομόνοιας 29ης Μαίου, τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και λειτουργούν στην ομάδα, αλλά και για το μεγάλο σημερινό παιχνίδι.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του στον Χρίστο Χρίστου και δείτε και το βίντεο:

Ποιος είναι ο Γιάννος Λυμπουρής; «Μαζί με τον πατέρα μου έχουμε την Ακαδημία Galacticos. Είμαι στο ποδόσφαιρο από τον καιρό που γεννήθηκα. Ο δάσκαλος μου είναι ο πατέρας μου και τα πρώτα μου βήματα ήταν στην Ακαδημία».

 Ποδόσφαιρο που έπαιξες; «Έπαιξα ποδόσφαιρο στον Εθνικό Άσσιας στην α’ κατηγορία με προπονητές Ανδρονίκου,. Στυλιανού και Τούτιτς. Έπαιξα και δύο σεζόν στην Δόξα»

Η συνέχεια; «Πήγα και σπούδασα Λογιστής στην Αγγλία, για 6-7 χρόνια δεν είχα επαφή, επέστρεψα και μπήκα στην Ακαδημία».

Από που κατάγεσαι; «Είμαι από την Περιστερονοπηγή Αμμοχώστου αλλά το σπίτι μου ήταν στην Χρυσή Ακτή».

Η προπονητική πορεία: «Άρχισα στον Ροτσίδη Μάμμαρι στην δ’ κατηγορία τέλη του 2018. Σε πέντε χρόνια έφτασα εδώ με ένα πέρασμα από τον Εθνικό Λατσιών».

Άρχισες την σεζόν στην ΜΕΑΠ και τώρα είσαι στον… προθάλαμο της α’ κατηγορίας με την Ομόνοια 29Μ.:  «Πρώτα από όλα να πω ότι ήμουν τυχερός που πήγα στην ΜΕΑΠ. Είναι εξαιρετική ομάδα για να δουλέψει κάποιος. Νοιάζονται για την ομάδα 10-15 άτομα, ότι σου υποσχεθούν το έχεις, ποτέ δεν σε κοροϊδεύει κανείς. Ήμουν εκεί δύο χρόνια, τρεις σεζόν και δεν καθυστέρησαν να με πληρώσουν ούτε μια μέρα. Με τέτοιες συνθήκες το μόνο που σκέφτεσαι είναι το ποδόσφαιρο και έχεις υποχρέωση σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι η ομάδα μου, τους εύχομαι τα καλύτερα, ότι χρειαστούν θα τους βοηθήσω. Η χρονιά άρχισε με στόχο την παραμονή, ήμασταν το πρώτο φαβορί για διαβάθμιση αλλά είχαμε τις συνθήκες για τις οποίες μίλησα νωρίτερα και τα πήγαμε περίφημα».

Ουσιαστικά αποκτήσατε νεαρούς ποδοσφαιριστές από μεγάλες ομάδες της α’ κατηγορίας και τους εξελίξατε: «Το κάναμε στοχευμένα. Είδα τον περσινό προπονητή της Γιουνάιτεντ τον Ράλφ Ράνγκινγκ και εξήγησε το μοντέλο στην Ρεντ Μπουλ με παίκτες που είχαν προοπτική πιο μεγάλης κατηγορίας την στιγμή που δεν τους έδινε κανείς την ευκαιρία. Αυτό το μοντέλο προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε. Το δέχθηκε η διοίκηση και το εφαρμόσαμε. Πήγαμε και πήραμε τον Φενερίδη του ΑΠΟΕΛ, ήμασταν η τελευταία του επιλογή. Είχαμε και άλλους ποδοσφαιριστές. Τον Δημήτρη Χρυσοστόμου, ένας εξαιρετικός κεντρικός αμυντικός και άλλους πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Είχαμε τον Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη, τους τρεις της Ομόνοιας, τον Χρίστου, τον Σπυριδάκη, τον Ασημένο που έπαιξε στην Ευρώπη και κάναμε ένα μοντέλο που θα δούλευε μαζί με ορισμένους επίσης νεαρούς ξένους. Δεν είχαμε παίκτη πάνω από χίλια ευρώ. Ήταν εξωπραγματικό αυτό που πετύχαμε».

Εκεί που μπήκε η πίεση επηρεάστηκαν οι νεαροί; «Όχι, δεν το πιστεύω αυτό. Στα τελευταία πέντε ματς παίζαμε πάντα με δέκα ποδοσφαιριστές. Καταφέραμε να μπούμε στην 8άδα που ήταν πολύ σημαντικό. Αυτό έδωσε χρόνο να προγραμματιστούν οι άνθρωποι της ομάδας και για την επόμενη σεζόν. Νομίζω ότι το μοντέλο αυτό που δουλέψαμε, ταιριάζει στην ομάδα. Η ηθική ικανοποίηση των ανθρώπων της ΜΕΑΠ για το ότι βελτιώθηκαν κάποιοι ποδοσφαιριστές στην ομάδα τους είναι το παν. Είναι καλοί άνθρωποι, είναι ανθρωπιστές, νοιάζονται για όλους και θα χαίρονται για την εξέλιξη των παιδιών».

Γιατί αποχώρησες; Ήταν από τότε στο τραπέζι η πρόταση της Ομόνοιας 29Μ.; «Όχι δεν είχαμε καμιά πρόταση τότε όμως θεώρησα ότι θα ήταν σωστό απέναντι στην ομάδα αφού δεν θα συνέχιζα το επόμενο καλοκαίρι καθώς θα έψαχνα κάτι καλύτερο, να τους δώσω περιθώριο έξι μήνες να βρουν τον αντικαταστάτη μου. Αυτός ήταν ο λόγος που έφυγα. Τους το είπα ένα μήνα πριν ότι αν μπαίναμε στην 8άδα θα έφευγα».

Μετά ήρθε η πρόταση από την Ομόνοια 29ης Μαίου: «Όταν πήγα η Ομόνοια ήταν κάτω από την ΜΕΑΠ. Αυτή την ομάδα την έπαιξα πολλές φορές σαν αντίπαλος. Η εξέλιξη μου ήταν παράλληλη με αυτής της ομάδας. Παίξαμε φιλικό όταν ήμουν στον Ροτσίδη, τους αντιμετώπισα και με τον Εθνικό Λατσιών στην δ’ κατηγορία και με την ΜΕΑΠ στην γ’ κατηγορία. Τους έπαιξα σε όλες τις βαθμίδες, ήξερα ότι κάποια πράγματα δεν ευσταθούσαν γι’ αυτή την ομάδα, σαν αντίπαλος η συμπεριφορά τους ήταν άψογη και πάντα θεωρούσα ότι με τον κόσμο έχουν τεράστια δυναμική και μπορούν να γίνουν ομάδα α’ κατηγορίας. Το θεώρησα τεράστια ευκαιρία για εμένα. Η ομάδα έχει ποιοτικούς παίκτες, εξού και στην πρώτη συνάντηση με τον Ανδρέα Σάββα μου είπαν ότι στόχος ήταν η άνοδος. Το πίστευε ότι η ομάδα μπορούσε για άνοδο».

Εσύ όντως το πίστευες; «Ήξερα όλες τις ομάδες. Αν δεν το πίστευα δεν θα έλεγα ψέματα γιατί θα είχαμε πρόβλημα στην πορεία. Ήξερα το πρωτάθλημα και θεωρούσα ότι με ορισμένα πράγματα που θα βάζαμε εγώ και ο α Μασίνουα θα κάναμε μια ομάδα ανταγωνιστική. Το ότι θα πετυχαίναμε αυτό που κάνουμε τώρα το θεωρούσα κι εγώ πολύ δύσκολο. Ήμασταν -10 από την ΑΕΖ και -8 από Πέγεια 2014, Αχυρώνα/Ονήσιλο και Οθέλλο. Έπρεπε να περάσουμε αυτές τις τρεις ομάδες. Παραλίγο να το κάνω ξανά αυτό στον Εθνικό Λατσιών. Φτάσαμε τότε στο τελευταίο εμπόδιο και δεν τα καταφέραμε. Προλάβαμε τρεις ομάδες που μας ξεπερνούσαν 15 βαθμούς. Ελπίζω αυτή την φορά να τα καταφέρουμε».

Είπες ότι η Ομόνοια η ομάδα έχει προοπτική, απέκτησαν και τον Γκόμεθ, σημαίνει κάτι γίνεται;  «Δεν το σκέφτηκα έτσι. Ήμουν σίγουρος για την προοπτική και την δυναμική της ομάδας για να παλέψει για να βρεθεί στην α’ κατηγορία. Αν δεν τα καταφέρουμε φέτος που πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, η ομάδα αυτή θα είναι μια ομάδα α’ κατηγορίας. Βλέπεις πόσο οργανωμένα λειτουργούν. Είναι πέντε χρόνων ομάδα και αγόρασε προπονητικό κέντρο. Άλλες ομάδες 20-30 χρόνων και δεν το έχουν αυτό. Τα παιδιά βλέπουν πιο μακριά. Εξελίχθηκα μαζί τους σαν αντίπαλος προπονητικά και έβλεπα από την έξω πλευρά τι γίνεται σε αυτή την ομάδα. Μπορεί να μην ήξερα κάποια πράγματα από μέσα αλλά σαν αντίπαλος έβλεπα πολλά. Το θεώρησα τεράστια ευκαιρία για την καριέρα μου».

Για το δέσιμο σου με τον κόσμο:  «Σίγουρα πάντα βοηθούν τα αποτελέσματα όμως και ο κόσμος βοηθά στα αποτελέσματα, είναι αλληλένδετο. Την ώρα που χρειάζεσαι την δύναμη του κόσμου την έχεις. Δεν θα ακούσεις ποτέ κανέναν να κατηγορήσει ποδοσφαιριστή της ομάδας, είναι μόνο ενθάρρυνση».

Υπήρχαν περιπτώσεις που νιώσατε αυτό το σπρώξιμο; «Σίγουρα το νιώσαμε σε πολλές περιπτώσεις. Με τον Εθνικό Άχνας για 5 λεπτά χάναμε ευκαιρίες, τους βάλαμε στα καρέ και ο παλμός μας βοήθησε για να έρθει το γκολ. Το ίδιο έγινε και με την Πέγεια 2014 και με τον παλμό ο κόσμος… έβαλε το γκολ»

Λέχθηκαν πολλά γι’ αυτό τον κόσμο, εσύ πως απαντάς; «Είναι ομάδα α’ κατηγορίας σε αυτό το κομμάτι. Είμαι στο γήπεδο και βλέπω πολλά, είναι μοναδικό και εκπληκτικό αυτό που γίνεται. Θεωρώ ότι βλέπουν την ομάδα σαν κάτι δικό τους, ζουν το ποδόσφαιρο διαφορετικά από την σημερινή εποχή. Εμείς πάμε δυόμιση ώρες πριν το ματς και είναι ήδη εκεί και κάνουν πάρτι. Εγώ έχω να πω τα καλύτερα. Αυτά που βλέπω είναι ασύγκριτα, εξωπραγματικά με αυτά που έζησα μέχρι τώρα».

Αν ανέβει η ομάδα στην α’ κατηγορία θα αλλάξει η στάση τους αναφορικά με την κάρτα φιλάθλου; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα: «Εγώ είμαι ο προπονητής. Αυτό που με νοιάζει είναι να νικήσουμε την ΑΕΖ. Αν νικήσουμε δεν βγήκαμε κατηγορία αλλά πρέπει να νικήσουμε και τον μεθεπόμενο αγώνα. Έχουμε πέντε νίκες σερί, έξι νίκες στα τελευταία εφτά ματς, σε πέντε ματς δεν δεχθήκαμε γκολ, πιστεύουμε στις δυνατότητες μας, έχουμε ποιοτικούς παίκτες με ανθεκτικότητα. Ότι εμπόδιο βρούμε το ξεπερνούμε και μπράβο στα παιδιά. Εμείς τους δίνουμε τις κατευθυντήριες γραμμές και τις υλοποιούν οι ποδοσφαιριστές. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές. Η πορεία αυτή ανήκει 80% στους ποδοσφαιριστές. Δεν διαμαρτύρονται στις προπονήσεις, είναι μια οικογένεια και μπράβο τους».

Τι τους είπες την πρώτη ημέρα; Βρήκες καλή ομάδα από τον προκάτοχο σου; «Για να πάω στην ομάδα τα σημαντικά άτομα ήταν δύο, ο Απόστολος Μακρίδης και ο Ανδρέας Σάββα. Με πρότεινε ο ίδιος ο Απόστολος Μακρίδης, πίστεψε σε εμένα. Είναι λόγοι δικοί του που αποχώρησε. Εγώ βρήκα μια ομάδα πολύ ποιοτικά στελεχωμένη, με υποδέχτηκαν άψογα και είναι προς τιμήν τους. Ποιοτικά φαίνεται πόσο καλή είναι η ομάδα. Ευχαριστώ πραγματικά τον Απόστολο Μακρίδη για την ευκαιρία και θέλω να τον βγάλω και αυτόν ασπροπρόσωπο».

Πότε κατάλαβες ότι η ομάδα αυτή μπορεί να ανέβει κατηγορία; «Όταν πήγαμε στην ομάδα και συζητήσαμε με τους ποδοσφαιριστές, τους είπαμε ότι δεν θα βλέπουμε πόσους βαθμούς θέλουμε και τέτοια, να μην κάνουμε υπολογισμούς. Να νικήσουμε τον επόμενο αντίπαλο, αυτός ήταν ο στόχος. Είπαμε ότι είμαστε καλή ομάδα και πάμε να νικήσουμε τον επόμενο αγώνα. Νικήσαμε και είπαμε πάμε στο επόμενο, νικούσαμε και παγαίναμε στον επόμενο. Αυτός είναι ο τρόπος για να κάνεις πρωταθλητισμό. Το καθοριστικό παιχνίδι της πορείας ήταν η ισοπαλία που πήραμε τελευταίο λεπτό στο Δασάκι. Αυτό μας κράτησε στο κόλπο αλλά δεν κάναμε κάτι ακόμα. Πρέπει να νικήσουμε την ΑΕΖ. Όλοι είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό το παιχνίδι».

Για το παιχνίδι με την ΑΕΖ, τον… τελικό της ανόδου όπως χαρακτηρίστηκε: «Εμείς πάμε να νικήσουμε αυτό το παιχνίδι. Ξέρουμε ότι η ΑΕΖ είναι ποιοτική ομάδα αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στην ομάδα μας, θεωρούμε ότι μπορούμε να νικήσουμε τον οποιονδήποτε. Με τον κόσμο μας στην έδρα μας με οποίον και να παίζουμε πάμε για τη νίκη»

Κεφάλαιο Ζόρντι Γκόμεθ: «Μου κάνουν όλοι αυτή την ερώτηση και απαντώ πάντα το ίδιο. Ο άνθρωπος είναι σε τόσο ψηλό επίπεδο και σαν άτομο που δεν ξεχωρίζει από τους άλλους. Αν δεν ξέρεις ότι έπαιξε στο επίπεδο που έπαιξε δεν θα πιστεύεις. Όταν οι υπόλοιποι βλέπουν έναν παίκτη που έπαιξε με τον Μέσι, που κέρδισε Κύπελλο στην Αγγλία να μην διαμαρτύρεται όταν γίνεται αλλαγή, είναι το καλύτερο παράδειγμα. Με τον επαγγελματισμό τους βοηθά και τους υπόλοιπους να μείνουν προσηλωμένοι στον στόχο».

Το μήνυμα σου στον κόσμο της Ομόνοιας 29ης Μαίου: «Ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο. Είναι εξωπραγματικός ο κόσμος, δεν έχω λόγια να τον περιγράψω, κάθε μας αυξάνεται όλο και περισσότερο. Η στήριξη που νιώθουμε είναι απίστευτη και ελπίζουμε ότι στο τέλος της σεζόν θα τον ικανοποιήσουμε πετυχαίνοντας όλα όσα ονειρεύονται».

Για την μάχη του τίτλου στην α’ κατηγορία: «Με τον τρόπο που εξελίσσεται το πρωτάθλημα, ο Άρης έχει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα. Το ΑΠΟΕΛ θα είναι ισάξιος αντίπαλος. Μεταξύ αυτών των δύο είναι 50-50».