Δεν είναι οι νίκες. Δεν είναι ότι απλά ξαναέβαλε την Παρτιζάν στο χάρτη με μικρό μπάτζετ. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς πήρε την «μαγεία» του ΟΑΚΑ, της Πόλης και τα πήγε στο Βελιγράδι συνθέτοντας αυτή τη στιγμή ό,τι πιο αξιοζήλευτο μπορείς να βρεις στα ευρωπαϊκά γήπεδα σε ατμόσφαιρα…
«Ξέρετε, αυτή η ατμόσφαιρα είναι μαγική. Δεν μπορώ να το θέσω κάπως αλλιώς. Πιθανότατα, είναι η καλύτερη ατμόσφαιρα στον κόσμο. Είναι απίστευτο, 20.000 κόσμος. Wow… Αυτό που έχουν δημιουργήσει εδώ είναι κάτι ιδιαίτερο».
Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους χρησιμοποίησε τα παραπάνω λόγια στο flash interview που παραχώρησε στο Βελιγράδι μετά το διπλό της Μπαρτσελόνα στην “Stark Arena” απέναντι στην Παρτιζάν. Οι ατάκες του «Σάρας» αποτυπώνουν λίγο – πολύ τις εμπειρίες όσων έχουν παίξει φέτος στην έδρα της Παρτιζάν, αλλά και την αίσθηση όσων έχουν δει τα παιχνίδια της σερβικής ομάδας ακόμα και από την τηλεόραση.
Αυτό που γίνεται στο Βελιγράδι και δη στην «ασπρόμαυρη» πλευρά του είναι κάτι… μαγικό.
Ωστόσο, είναι η «μαγεία» η κατάλληλη εξήγηση πίσω από την συγκλονιστική ατμόσφαιρα της έδρας της Παρτιζάν; Μάλλον όχι… Οι Σέρβοι φημίζονται για την κερκίδα που κάνουν και συχνά – πυκνά τα προηγούμενα χρόνια τα βίντεο με τους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα γίνονταν viral. Όμως, αυτό που συμβαίνει στα εντός έδρας ματς της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν έχει προηγούμενο.
Η ομάδα – έκπληξη της φετινής σεζόν στην Euroleague κατάφερε μέσα σε μία εβδομάδα, με τρία διαδοχικά εντός έδρας παιχνίδια, να «σπάσει» ισάριθμες φορές το ρεκόρ των περισσότερων εισιτηρίων που έχουν κοπεί σε αγώνα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Όλο και πιο πολλοί, ολοένα και με περισσότερη φωνή… Η τελευταία καταμέτρηση στην επιβλητική νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης έγραψε το εξής νούμερο: 20.068 εισιτήρια.
Η παρουσία του ονόματος «Ζέλικο Ομπράντοβιτς» στις παραπάνω σειρές εξηγεί γιατί δεν πρόκειται για κάτι… μαγικό, αλλά για κάτι που «φέρνει» μαζί του ο κορυφαίος όλων των εποχών. Χωρίς να έχει μεγάλο μπάτζετ ο «Ζοτς» έχει φτιάξει μια σπουδαία ομάδα στο Βελιγράδι, που παίζει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη μαζί με τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Παράλληλα, η αύρα του αρκεί για να δημιουργήσει μοναδικές στιγμές εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών.
Εντός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ όλοι έχετε δει την εκπληκτική πορεία των Σέρβων φέτος (18-14 ρεκόρ), που φιλοδοξούν να κάνουν «ζημιές» στα πλέι οφ ακόμα και με μειονέκτημα έδρας. Βέβαια, αν είστε φίλοι του μπάσκετ, σίγουρα θα έχετε δει και όσα… συγκλονιστικά γίνονται εκτός των τεσσάρων γραμμών, με την ατμόσφαιρα που δημιουργείται στην εξέδρα.
Όπως έγραψε εύστοχα ο Τούρκος δημοσιογράφος, Ismail Senol: «Το έκανε στο ΟΑΚΑ, το έκανε στο Ατασεχίρ, επέστρεψε στο Βελιγράδι και το κάνει και εκεί. Σεβασμός στον άνθρωπο που μετέτρεψε το μέρος που πήγε σε αυτό…».
Η Παρτιζάν πάντα θεωρούταν ένα σεβαστό «μπασκετικό μέγεθος», ένα απόλυτα μπασκετικό κλαμπ, που τα προηγούμενα χρόνια κάπου είχε χάσει τον δρόμο του και βρέθηκε αντιμέτωπο με οικονομικές περιπέτειες. Η επιστροφή του Ομπράντοβιτς ένωσε ξανά τον κόσμο, έφερε επιπλέον χρήματα στα ταμεία του συλλόγου, έκανε μέχρι και τους παίκτες να γίνουν «ένα» με τους οπαδούς και να τραγουδήσουν συνθήματα στην εξέδρα.
Ο «Ζοτς» δημιούργησε κάτι πολύ ξεχωριστό στην πατρίδα του. Διόρθωση: Πολύ ξεχωριστό θα ήταν αν δεν το είχαμε ξαναδεί πουθενά. Όμως, ο Ομπράντοβιτς στην αμύθητη καριέρα του αυτό πλέον μπορεί να το θεωρεί… κεκτημένο, όπου και αν εργαστεί.
Οι ομάδες του με μικρό ή μεγάλο μπάτζετ, με σταρ ή χωρίς, παίζουν αποδοτικό μπάσκετ, «παλεύουν» για κάθε κατοχή, «ζεσταίνουν» το κοινό τους και αργά ή γρήγορα το ωθούν σε αντίστοιχες… μαγικές (ή και αναμενόμενες εν τέλει) ατμόσφαιρες.