Ο Έλληνας τεχνικός, που κάνει θραύση στην Κύπρο με τον Κεραυνό Στροβόλου, ως συνήθως δεν μάσησε τα λόγια του, ξεκαθάρισε πως ο Αταμάν είναι ο ιδανικός για τον πάγκο του Παναθηναϊκού, παίρνοντας θέση για τους χαρακτηρισμούς περί… «ταβερνιάρη» που ακούγονται, τονίζοντας πως «γελάω απαξιωτικά με αυτά».
Ο Μιχάλης Κακιούζης ανέλυσε το προφίλ του Αταμάν, με τον οποίο συνεργάστηκε στο παρελθόν σε Σιένα και Εφές με μεγάλη επιτυχία, αναφέροντας πως ο δις πρωταθλητής Ευρώπης με την τουρκική ομάδα δεν θέλει συστάσεις, αφού η δουλειά του και οι επιτυχίες του μιλούν από μόνα τους.
Ο Παναθηναϊκός είναι το νέο κίνητρο στην καριέρα του Αταμάν, όπως δήλωσε ο Μιχάλης Κακιούζης, τονίζοντας πως ο κόσμος του «τριφυλλιού» θα στηρίξει την προσπάθεια για rebuilding στους «πράσινους», με τον Τούρκο τεχνικό να είναι ο ιδανικός για αυτό που ζητά ο Παναθηναϊκός. Ο Μιχάλης Κακιούζης χαρακτηρίζει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές τον Αταμάν ως έναν από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη!
Ο άλλοτε αρχηγός της Εθνικής ομάδας μίλησε και για την επιτυχία που κάνει στην Κύπρο, έχοντας κατακτήσει το νταμπλ την περασμένη σεζόν και ήδη το Σούπερ Καπ τη φετινή, ενώ αναφέρθηκε στο κεφάλαιο ομάδα Euroleague και πάγκος Εθνικής ομάδας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μιχάλη Κακιούζη στο SDNA:

– Γνωρίζεις τον Αταμάν από πρώτο χέρι. Έχει συνεργαστεί μαζί του σε δύο διαφορετικές ομάδες. Ποια είναι η γνώμη σου;

«Στη Σιένα είχαμε πάει Final Four. Ο Αταμάν είχε κερδίσει και το Σαπόρτα πριν με τη Σιένα. Με την Εφές πήραμε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Νομίζω ότι οι επιτυχίες του και στο τουρκικό πρωτάθλημα και στην Euroleague και οι ομάδες που έχει δείξει, μιλούν από μόνες του. Δεν χρειάζεται να πω εγώ κάτι. Βέβαια στην Ελλάδα έχουμε την τάση να κρίνουμε κάποιον από την εμφάνιση, που μια χαρά είναι ο άνθρωπος έτσι; Έχουμε δει και χειρότερους. Θεωρητικά πάντα, γιατί είναι αστεία αυτή η κουβέντα,  δεν έχει να κάνει με την εμφάνισή του.

Το πώς συμπεριφέρεται, το πως προσεγγίζει το παιχνίδι, ο Αταμάν είναι ένας επαγγελματίας που δουλεύει 100% και είναι αφοσιωμένος στην ομάδα του πλήρως. Προσπαθεί να βελτιώσει τα πάντα και να δημιουργήσει ένα πολύ ανταγωνιστικό σύνολο. Και θα πει κάποιος ναι ήταν στη Εφές και είχε τόσους παίκτες, αλλά πόσους προπονητές έχουμε δει να έχουν τόσους παίκτες και σούπερ σταρ και να μπορεί να τους έχει βάλει σε μια τάξη και να αποδίδουν στο 100%; Και πάλι θα πει κάποιος ότι φέτος απέτυχε. Ναι αλλά είχε πάρει δύο σερί φορές το Final Four και θα το είχε πάρει και τρίτη αν δεν είχε υπάρξει η διακοπή λόγω του κορωνοϊού. Αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του Αταμάν.

Να μπορεί να κουμαντάρει καταστάσεις, προστριβές που θα υπάρξουν στην σεζόν και είναι αναπόφευκτες, γιατί δεν μπορεί μια ομάδα να κερδίζει όλα τα παιχνίδια ή να χάνει όλα τα παιχνίδια, θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία που να βγάζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και μιλάμε για ένα πρωτάθλημα στην Τουρκία που είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικό. Νομίζω το αποτέλεσμα και το πως παρουσιαζόταν η ομάδα τα 5 χρόνια που ήταν ο Αταμάν εκεί μιλάνε από μόνα τους.

Είναι από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη. Έχει άγνοια κινδύνου και για μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός, που φαίνεται ότι μπαίνει σε μια άλλη εποχή είναι ο κατάλληλος για να βάλει τις βάσεις και να έρθουν και πάλι επιτυχίες και μιλάω τελείως αντικειμενικά. Δεν είμαι Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός να πω το ένα ή το άλλο. Μας αρέσει το ελληνικό μπάσκετ, να είμαστε μέρος και να υπάρχουν επιτυχίες. Είναι άσχημο να βλέπεις αυτή την εικόνα του Παναθηναϊκού, όπως ήταν πριν χρόνια ο Ολυμπιακός, να προσπαθούν να βρουν την ταυτότητά τους στην Euroleague».

– Έχουν ακουστεί πολλά. Ακόμα και χαρακτηρισμοί ως «τανερβιάρης» λόγω της εμφάνισής του. Τι έχεις να πεις πάνω σε αυτό;

«Προσπαθώ να μιλάω σοβαρά. Αν μπούμε σε μια τέτοια κουβέντα το ίδιο μπορούν να πουν και για μένα και για σένα και για οποιονδήποτε. Μην μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Γιατί κι εγώ διαβάζω κάποια πράγματα και πραγματικά γελάω και δεν είναι γέλιο αστείου, είναι γέλιο απαξιωτικό. Δεν μπορείς να κρίνεις κανέναν από εμφάνιση, από ύψος, από χρώμα. Είναι τραγικό, ακόμα και να το λες ως αστείο».

– Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει μία διαδικασία rebuilding και όπως όλα δείχνουν θα στηριχτεί στον Αταμάν. Είναι αυτό που ζητάνε οι «πράσινοι» στην παρούσα φάση;

«Δείχνει ότι έχει την εμπειρία και σε κάτι που είναι ίδιο έχει φέρει αποτέλεσμα. Βέβαια όταν έχεις ως Τούρκο παίκτη τον Λάρκιν είναι πολύ πιο εύκολο και μετά έρχονται σούπερ παίκτες όπως ο Μίσιτς και απαρτίζουν την ομάδα. Αλλά δεν ήταν μόνο τότε. Η Εφές ξεκίνησε το χτίσιμο της πολύ πριν, όταν είχε πολλά προβλήματα αγωνιστικά. Μην ξεχνάμε ότι στο τουρκικό πρωτάθλημα υπάρχουν κι άλλοι κανόνες που πρέπει να έχεις Τούρκους παίκτες, που πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί, να παίζουν, να έχουν καλή απόδοση γιατί όπως και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, έτσι και η Εφές, παρότι δεν έχει μία ποδοσφαιρική ομάδα από πίσω, είναι υποχρεωμένη να διεκδικεί και να κερδίζει.

Και ο Αταμάν δεν είναι σε αυτό το κομμάτι χαλαρός. Δεν είναι ότι εντάξει χάσαμε ένα παιχνίδι, “I love this game” και πάμε στο επόμενο. Υπάρχουν αγωνιστικές τιμωρίες, που κάνουν όλοι οι προπονητές, όπως κάνω κι εγώ, ώστε να μπορέσει να πάρει το πικ των παικτών του τη δεδομένη χρονική στιγμή που κρίνονται τα πάντα. Και νομίζω ότι μέχρι τώρα η ιστορία και η πορεία του αυτό δείχνει. Καμία ομάδα δεν πηγαίνει στον αυτόματο. Όλες οι ομάδες θέλουν έναν καθοδηγητή. Και αυτό κάνει μέχρι τώρα.

Εγώ τον έχω ζήσει σε δύο σεζόν ανταγωνιστικές που κάναμε πρωταθλητισμό και ο άνθρωπος ήταν εκεί, δούλευε, έχει τις αντιλήψεις και τις ιδέες του και νομίζω είναι αυτό στο ξεκίνημα που θέλει να κάνει ο Παναθηναϊκός πολύ σημαντικό. Έχει την κουλτούρα τη Μεσογειακή, μοιάζουμε πάρα πολύ, είναι έξω καρδιά και μπορείς να τον προσεγγίσεις, αλλά στη δουλειά του είναι βάναυσος. Όπως είναι όλοι οι καλοί προπονητές που ζητάνε από τους παίκτες τους το απόλυτο».

«Κανείς προπονητής δεν είναι κολλητός με τους παίκτες, δίνει σημασία και στις δύο πλευρές του παρκέ ο Αταμάν»

– Πολλά έχουν ακουστεί για τις σχέσεις του με τον Λάρκιν και τον Μίσιτς. Εσύ που τον έζησες από κοντά πως είναι;

 

«Δεν νομίζω ότι κάποιος προπονητής σε αυτό το επίπεδο είναι κολλητός με κάποιον. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που περνιέται πάρα πολύ δύσκολα και τις περισσότερες φορές δεν περνιέται κιόλας και δεν πρέπει να γίνεται. Και σε αυτό το επίπεδο οι παίκτες το καταλαβαίνουν. Γιατί υπάρχουν όρια, που τα έχουν βάλει και οι ίδιοι και οι ομάδες και ο προπονητής. Αν κάποιος νομίζει ότι ένας προπονητής είναι κολλητός με τον παίκτη και διάφορα επειδή έχει τύχει σε ματς να έχουν αγκαλιαστεί ή στην επόμενη φάση να έχουν μια διαφωνία και αυτό τους κάνει εχθρούς, είναι πολύ γελασμένος.

Γιατί όλοι βλέπουν μια εικόνα και έχει προηγηθεί μία εργασία πριν μίας βδομάδας ή 3 ημερών και ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει. Ο κόσμος έρχεται να δει ένα ματς 40 λεπτών. Όλοι οι άλλοι είμαστε κάθε μέρα μαζί από τον Αύγουστο που ξεκινάμε μέχρι και τον Ιούνιο. Είναι η οικογένεια μας και δεν λέω καν δεύτερη οικογένεια. Είναι πραγματικά οικογένεια. Όταν είσαι μια βδομάδα σε ταξίδι με τα ίδια παιδιά, βδομάδα πάρα βδομάδα νομίζω είναι οικογένεια σου. Πιο πολύ βλέπεις αυτά τα παιδιά πάρα τους δικούς σου».

– Ποιο είναι το πλάνο του στο παρκέ; Ποιο είναι το μπάσκετ που θέλει να παίζει; Του αρέσει οι ομάδες του να είναι agrressive και στις δύο πλευρές του παρκέ ή που δίνει περισσότερο σημασία; Σε άμυνα ή επίθεση;

«Νομίζω είναι και τα δύο. Και εξαρτάται και από τους παίκτες που θα πλαισιώσουν την ομάδα του. Λέγαμε ότι η Εφές δεν έπαιζε στην αρχή καθόλου άμυνα. Αλλά για να πάρεις την Euroleague πρέπει να παίξεις άμυνα και έδειχνε ότι μπορεί να παίξει άμυνα και με παίκτες που ήταν κυρίως επιθετικά όπλα. Όπως προσέγγισε το τακτικό κομμάτι ο Αταμάν έδειξε πως είχε αποτέλεσμα. Ξαναλέω ότι καμία ομάδα δεν μπορεί να έχει διάρκεια 4 και 5 χρόνια. Υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω. Αλλά είναι πολύ σημαντικό το υλικό που θα έχει στα χέρια του και πάνω σε αυτό θα δουλέψει. Ο Αταμάν έχει δείξει ότι μπορεί να δουλέψει και στις δύο πλευρές.

Πλέον το μπάσκετ είναι πολύ γρήγορο, με γρήγορες επιθέσεις, τρίποντα, γρήγορα σκριν, πρέπει να είσαι καλός αμυντικός, να είσαι έξυπνος τακτικά γιατί δεν είναι μόνο το αγωνιστικό, το μυαλό πρέπει να είναι στο γήπεδο για να μπορέσεις να διαβάζεις τις φάσεις και να ανταπεξέλθεις και στην άμυνα και στην επίθεση. Σε αυτό το κομμάτι το υποστηρίζει απόλυτα. Ο,τι και να λέμε τα αποτελέσματα το δείχνουν και τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Και το σουτ ας πούμε του Μίσιτς πέρσι θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι τυχαίο. Το παίρνει όμως ο καλύτερος παίκτης της Ευρώπης. Θα μπορούσε να μην είχε μπει. Η ουσία είναι όμως ότι για να φτάσεις να διεκδικήσεις την Euroleague στο σουτ ή όχι, σημαίνει ότι έχεις κάνει κάτι καλό. Το Final Four είναι ένα αποτέλεσμα μίας μεγάλης και δύσκολης σεζόν. Και θεωρώ ότι ο Αταμάν θα κάνει το rebuild του Παναθηναϊκού».

«Ο Αταμάν βλέπει τον Παναθηναϊκό ως κίνητρο, μπορεί να λειτουργήσει και ως ασπίδα»

– Στο πρόσωπο του Παναθηναϊκού ο Αταμάν βρίσκει το επόμενο κίνητρο και το νέο στόχο της καριέρας του;

«Νομίζω ότι το βλέπει κυρίως σαν κίνητρο. Ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ,  όπως και ο Ολυμπιακός. Είναι πολύ καλά ονόματα και έχουν κόσμο από πίσω και θα ήταν για κάθε προπονητή κίνητρο να δείξει πράγματα.

 

Ο Αταμάν δεν έχει ανάγκη να δείξει κάτι. Ξέρουμε και ξέρει ποιος είναι, έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και είναι μια ευκαιρία να δείξει ότι ξεκινάει κάτι από την αρχή, από το μηδέν. Να την κάνει και πάλι στην Ευρώπη ανταγωνιστική σε όλα τα επίπεδα».
– Στο «τριφύλλι» υπάρχει όμως και πίεση, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη. Μπορεί να λειτουργήσει και ως ασπίδα για την ομάδα;
«Σαφώς. Αλλά δεν είναι μόνο η δουλειά ενός ατόμου. Είναι δουλειά πολλών και σε όποια ομάδα θες. Είτε Παναθηναϊκός, είτε Εφές, βάλε όποια ομάδα θες στον παρονομαστή. Να προστατέψει την ομάδα. Ο Παναθηναϊκός είναι σε μια διαδικασία να χτίσει και πάλι και να κάνει restart. Και θέλει χρόνο αυτό και είναι κάτι που το λέμε πολλοί και να είναι έτοιμος να πάρει τους τίτλους από τον Ολυμπιακό στην Ελλάδα και να κάνει το πολύ παραπάνω στην Ευρώπη. Ο κόσμος όταν δει αυτή τη διαδικασία να είναι σε στέρεες βάσεις και όχι μόνο για το τώρα αλλά και στο μέλλον, θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια 100%».ΕΥΡΩ
– Πρώτος Τούρκος προπονητής σε μεγάλη ελληνική ομάδα. Κάνουμε βήματα προόδου για τις σχέσεις των δύο χωρών;
«Είναι κάπως πολιτικό και ο αθλητισμός έχει δείξει ότι δεν έχει τόσο πολύ σχέση. Ο οποιοδήποτε νοήμων άνθρωπος θα το έκανε αυτό. Και αυτό που παρουσιάζουν ότι είναι οι δράκοι και οι άλλοι που πετάνε από τις δύο πλευρές δεν… Ο αθλητισμός ενώνει. Μην ξεχνάμε ότι στη Φενέρμπαχτσε, στη μεγαλύτερη ομάδα της Τουρκίας στο ποδόσφαιρο, είναι ο προπονητής της εθνικής και υπάρχουν και παιδιά που παίζουν στην Εθνική μας. Και υπάρχουν και παιδιά που είναι προπονητές και παίζουν στην Τουρκία. Μιλάω και εκ πείρας γιατί έχω παίξω στην Τουρκία. Προσπαθούμε εμείς ως αθλητές και προπονητές στον βαθμό που μας αναλογεί να συσφίξουμε τις σχέσεις. Και φαίνεται αν ο καθένας θέλει να κάνει κάτι πραγματικά αν νοιάζεται. Ο Αταμάν τα λέει έξω από δόντια. Είναι τρομερά έξυπνος και οξυδερκής και νομίζω φαίνεται αυτό».»