Στο Κύπελλο Ελλάδας Novibet η αλήθεια είναι ότι επικές ανατροπές και προκρίσεις (και μεγάλες εκπλήξεις, αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα) δεν βλέπουμε συχνά.
Στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τουλάχιστον, έχουν υπάρξει φορές, όπου μια ομάδα ανέτρεψε ένα 2-0 από το πρώτο παιχνίδι και πήρε εκείνη την πρόκριση, αλλά πρέπει να γυρίσουμε πολύ, πάρα πολύ πίσω, για να βρούμε ανατροπή… αδιανόητη! Μια ανατροπή, δηλαδή, την οποία δεν περίμενε ούτε η ομάδα, που την πετύχαινε!
Στη σημερινή (01/03, 20:00) ρεβάνς για τα ημιτελικά του θεσμού ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης», οι «ερυθρόλευκοι» ψάχνουν μια τέτοια ανατροπή μετά το 3-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια, που όμοιά της έχουμε να δούμε σχεδόν μισό αιώνα! Εκείνη, ωστόσο, ήταν ακόμη πιο απίθανη να συμβεί. Και όμως, συνέβη!
Ήταν 18 Απριλίου 1979, όταν ο Πανιώνιος έκανε το απίστευτο: Παρότι είχε ηττήθηκε από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη με το βαρύ 5-2 στον επαναληπτικό επικράτησε 5-1 των «κίτρινων» και πήρε εκείνος το «εισιτήριο» για τα ημιτελικά, φτάνοντας, φυσικά, μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου, πρώτου στην ιστορία του! Εκείνη τη σεζόν, μάλιστα, ήταν πρώτη φορά, που είχαμε επαναληπτικές αναμετρήσεις στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδος.
Το ακόμη πιο απίστευτο εκείνη την τρελή χρονιά για τους Νεοσμυρνιώτες είναι ότι μετά τον Άρη απέκλεισαν και τον Ολυμπιακό στους «4» και στον τελικό επικράτησαν της πολύ δυνατής ΑΕΚ, που κατέκτησε το πρωτάθλημα, ενώ εκείνοι μάχονταν για την παραμονή τους στην πρώτη κατηγορία! Τελικά, τη γλίτωσαν στο τσακ, τερματίζοντας μόλις στο +2 από το Αιγάλεω, που τερμάτισε στην προτελευταία θέση και υποβιβάστηκε. Ας επιστρέψουμε στο απίθανο 5-1 με τον Άρη…
Οι «κίτρινοι», θεωρώντας πως έχουν προκριθεί ήδη, κατέβηκαν στη Νέα Σμύρνη… χαλαρά και το πλήρωσαν! Τρεις ημέρες νωρίτερα, δε, στην αναμέτρησή τους, στο ίδιο γήπεδο, για το πρωτάθλημα, οι δύο ομάδες είχαν έρθει ισόπαλες χωρίς τέρματα, με τους Θεσσαλονικείς να έχουν δοκάρι με τον Ντίνο Κούη. Κυριακή των Βαΐων έγινε το παιχνίδι πρωταθλήματος, Μεγάλη Τετάρτη ήταν προγραμματισμένη η ρεβάνς του Κυπέλλου. Και ήταν πράγματι… Μεγάλη Τετάρτη.
Μπροστά σε μόλις 3.000 οπαδούς εκείνο το απόγευμα στη Νέα Σμύρνη, τη στιγμή, που στο ματς πρωταθλήματος, τρεις ημέρες νωρίτερα, είχαν κοπεί σχεδόν 10.000, ο Πανιώνιος πέτυχε το απόλυτο θαύμα, φτάνοντας σε σκορ πρόκρισης από το ημίχρονο!
Στο 23’ο Βαλλίδης έκανε το 1-0, ενώ ο ίδιος παίκτης, στο 43′, «έγραψε» το 2-0 και ο Μήτσος Μαυρίκης στο 45′ πέτυχε μέσα σε ντελίριο στη Νέα Σμύρνη το 3-0! Μάλιστα, το τελευταίο γκολ μπήκε με τον Πανιώνιο να παίζει με 10, καθώς είχε τραυματιστεί ο Εμβολιάδης, τη θέση του οποίου πήρε στην ανάπαυλα ο 20χρονος, Νίκος Παντελής, ενώ να σημειωθεί πως στο 29′ αποχώρησε τραυματίας ο γκολκίπερ Κάκαρης, τον οποίο αντικατέστησε ο 20χρονος τότε Αντώνης Μανίκας!
Στο 64′, ο ενθουσιασμός μετριάστηκε, όταν ο Κούης μείωσε σε 3-1 από το σημείο του πέναλτι. Αλλά ο Πανιώνιος δεν πτοήθηκε. Στο 75′, ο αείμνηστος Γιάννης Παθιακάκης έκανε το 4-1 και στο 78′ και πάλι ο Μαυρίκης, με κεφαλιά (σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής η μπάλα χτύπησε και στο χέρι του), πέτυχε το 5-1, χαρίζοντας μια ασύλληπτη πρόκριση στην ομάδα της Νέας Σμύρνης!
Στο «στρατόπεδο» του Άρη τώρα, ο αποκλεισμός προκάλεσε, αναμενόμενα, ισχυρό σοκ. Περισσότεροι από 1000 οπαδοί περίμεναν την αποστολή στο αεροδρόμιο, προκειμένου να λιντσάρουν παίκτες και τεχνικό τιμ, ξεφούσκωσαν τα λάστιχα των αυτοκινήτων των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι, τελικά, φυγαδεύτηκαν σε τέσσερα ταξί και πήγαν σπίτια τους υπό την προστασία δύο διμοιριών των ΜΑΤ!
Η μαύρη αυτή σελίδα στην ιστορία του Άρη έκλεισε την επόμενη ημέρα, με τη διοίκηση να τιμωρεί με πρόστιμο 120.000 δρχ. κάθε παίκτη, που έπαιξε στη ρεβάνς της Νέας Σμύρνης, ενώ οι βασικοί αμυντικοί Γιώργος Φοιρός, Θόδωρος Πάλλας και Γιάννης Βένος τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από την ομάδα έως το τέλος της σεζόν, μπαίνοντας… στο ψυγείο!

Πανιώνιος-Άρης: Η μεγαλύτερη ανατροπή του 1979 με το 5-1