Μετά από το διπλό στο Φάληρο την περσινή σεζόν, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε δείξει τον επόμενο μεγάλο στόχο του Παναθηναϊκού. Όπως αποδείχθηκε, κράτησε την “υπόσχεση” που είχε δώσει, μέχρι κεραίας.

Στις 11 Μαΐου 2022, περίπου τρία τέταρτα πριν από την έναρξη του ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής των playoffs με τον Ολυμπιακό στο “Γ. Καραϊσκάκης”, ο Παναθηναϊκός ήταν 5ος στη βαθμολογία κι εκτός ευρωπαϊκών εισιτηρίων.

Ο Άρης είχε μόλις νικήσει τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (1-0) και η ΑΕΚ είχε κάνει το ίδιο, επικρατώντας του ΠΑΣ Γιάννινα στο ΟΑΚΑ (3-0) και οι δυο τους βρίσκονταν πάνω απ’ τους “πράσινους” με 56 βαθμούς, έναντι 55.

Την αρχική “παγωμάρα” κατά την άφιξη στο γήπεδο και την προθέρμανση, διαδέχθηκε το πείσμα και μία πύρινη ομιλία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στα αποδυτήρια που “μίλησε” στις καρδιές και τον εγωισμό των παικτών του.

Κι ο Παναθηναϊκός νίκησε στο Φάληρο τον “αιώνιο” αντίπαλό του με 2-1, κάνοντας το τελικό βήμα για τον έναν απ’ τους δύο μεγάλους στόχους της περσινής σεζόν, την ευρώ-επιστροφή του.

Στο flash interview μετά τη νίκη των “πράσινων”, ο Σέρβος τεχνικός είχε ερωτηθεί για το αήττητο σερί που είχε απέναντι στον Ολυμπιακό σαν προπονητής του Παναθηναϊκού, δίνοντας μία απ’ τις πιο αφοπλιστικές και ειλικρινείς απαντήσεις του ως τεχνικός του “τριφυλλιού”, αλλά και σηματοδοτώντας εκείνη την στιγμή το όραμα της επόμενης μέρας, της εφετινής χρονιάς.

“Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, αυτό είναι κάτι για το οποίο αν ήμουν προπονητής σε μια άλλη ομάδα μπορεί να χαιρόμουν. Όταν είμαι προπονητής στον Παναθηναϊκό κι ο Ολυμπιακός είναι τόσους βαθμούς μπροστά μας, σίγουρα δεν χαιρόμαστε. Πρέπει να δυναμώσουμε. Για μένα δεν είναι κάτι που μπορεί να με ικανοποιεί. Θα με ικανοποιούσε αν ήμασταν ομάδα για το πρωτάθλημα. Αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχη για την Ευρώπη για το Κύπελλο. Δεν είναι κάτι που με ενθουσιάζει καθόλου”, είχε επισημάνει στο δίλεπτο που στάθηκε μπροστά απ’ την κάμερα της COSMOTE TV ο 60χρονος τεχνικός.

 

Τα βράδυ που ο Ιβάν έδειξε το όραμα

Και είχε απόλυτο δίκιο, διότι αναγνωρίζοντας το πραγματικό και ιστορικό μέγεθος του Παναθηναϊκού, δεν θα μπορούσε να είναι… ενθουσιασμένος με την τότε εικόνα του βαθμολογικού πίνακα, όπου -πριν απ’ τη σέντρα του τελευταίου ντέρμπι στο Φάληρο- ο Ολυμπιακός (έχοντας κατακτήσει τον τίτλο) ήταν στους 79 βαθμούς και οι “πράσινοι” στους 55.

Εκεί όμως, με αυτά τα λόγια του 60χρονου τεχνικού, μπήκε πιο έντονα από κάθε άλλη φορά πέρσι κι ο επόμενος μεγάλος στόχος, το όραμα και η προοπτική της προσπάθειας πλήρους “επιστροφής” του Παναθηναϊκού στα κανονικά κυβικά του.

Το επανέλαβε όλο αυτό, πολύ πιο αναλυτικά στις 23 Μαΐου, δύο βραδιές μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στον ΠΑΟΚ, όταν παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή των Ντέμη Νικολαΐδη και Γιάννη Πάγκου στη Nova.

Και ήταν εξίσου αφοπλιστικός, δίνοντας το στίγμα και τη στόχευση της επόμενης μέρας: “Τον Παναθηναϊκό σαν ποδοσφαιριστής τον έμαθα. Ξέρω το μέγεθος, ξέρω τις υποχρεώσεις. Η ιστορία του Παναθηναϊκού είναι και… εμπόδιο, καθώς ότι κάνουμε συγκρίνεται με το παρελθόν. Αυτό που είπα μετά τον Ολυμπιακό, ήταν αυτό που ένιωσα. Οι απαιτήσεις θα είναι μεγαλύτερες. Δεν πρέπει να είμαστε μια λαμπάδα που άναψε κι… έσβησε. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να κάνει πορείες πρωταθλητισμού, αλλά πρέπει να είμαστε πιο σταθεροί. Κάθε χρόνο πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Θα διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα, αλλά το να απέχεις 15 πόντους δεν είναι διεκδίκηση. Η σταθερότητα και η σοβαρότητα που δείχνει η ομάδα, καθορίζει και το αν θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα”.

Από το -24, στο +5 μέσα σε 9 μήνες

Περίπου εννέα μήνες μετά, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τήρησε την συγκεκριμένη “υπόσχεση”. Κι ο Παναθηναϊκός πηγαίνει το Σάββατο (25/2, 20:30) στο Φάληρο για ντέρμπι με τον Ολυμπιακό όντας ο ίδιος πιο ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια και 3 μήνες. Συγκεκριμένα, απ’ τις 19 Νοεμβρίου 2011, όταν παρατάχθηκε στο “Γ. Καραϊσκάκης” ως οδηγός της τότε κούρσας με 25 βαθμούς, έναντι 23 των “ερυθρόλευκων”, φεύγοντας με ισοπαλία 1-1.

Η στόχευση που μπήκε εκείνο το βράδυ το Μάη μέσα απ’ τα λόγια του Σέρβου τεχνικού, έγινε πράξη κι ο Παναθηναϊκός ξανάγινε φέτος ανταγωνιστικός και πρωταγωνιστής ξανά μετά από χρόνια, όπως επιβάλλει η ιστορία και το μέγεθός του, αφήνοντας πίσω του πολλά “μαραμένα” χρόνια. Και το βράδυ του Σαββάτου (25/2 καλείται) να (απο)δείξει στο ίδιο γήπεδο, πως είναι πια έτοιμος για το επόμενο βήμα και την ολική επαναφορά του…