Το 2022 δεν ήταν μια συνηθισμένη αθλητική χρονιά. Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είχε το καλεντάρι – όπως το 2021.

O θάνατος του Πελέ στις 29 Δεκεμβρίου επισκίασε τα πάντα. Ο θρύλος του παγκοσμίου αθλητισμού έφυγε από τη ζωή ύστερα από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο, αλλά θα μείνει στην ιστορία διότι άλλαξε την ιστορία και αποτέλεσε τον βασιλιά του ποδοσφαίρου.

Επίσης, το γεγονός και μόνο όμως πως ο Δεκέμβριος μάς άφησε με νωπές τις μνήμες ενός τέτοιου Μουντιάλ, αυτομάτως αποκτά μια παραπάνω αξία και ο ιστορικός του μέλλοντος θα μπορεί να γράφει για την πρώτη -τέτοιας βαρύτητας- διοργάνωση μέσα στον χειμώνα.

Ο λυτρωμένος Μέσι, ο ακαταμάχητος Εμπαπέ, ο αντιδραστικός Ρονάλντο και ο πληγωμένος Νεϊμάρ βρέθηκαν στον πυρήνα του ενδιαφέροντος για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα. Το πριν και το μετά συντρόφευσε κάθε ήρωα και αντιήρωα που γέννησε αυτή η διοργάνωση.

Η κούπα της Αργεντινής, η ανατροπή της Γαλλίας, η πορεία του Μαρόκου, ο αποκλεισμός της Βραζιλίας και η αναταραχή στην Πορτογαλία έθρεψαν την καθημερινότητα, πλημμύρισαν την ειδησεογραφία.

Ειδησεογραφία που προηγουμένως είχε γεμίσει από άλλα πρόσωπα. Πρόσωπα, όχι απαραίτητα πιο οικεία, αλλά σίγουρα λίγο πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα. Πρόσωπα της αθλητικής γειτονιάς μας, της διπλανής πόρτας.