Είναι δύσκολο να πει κανείς «αντίο» στον Σίνισα Μιχαΐλοβιτς. Σε έναν μαχητή της ζωής και των γηπέδων που δεν σταμάτησε ποτέ να χαμογελά και που το άγγιγμα του στην μπάλα έμοιαζε με την εξιλέωση που αναζητούσε πάντοτε στον βίο του.

Ο μεγάλος Σέρβος, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 53 ετών νικημένος από τη λευχαιμία η οποία του έβαλε… τείχος στην πιο κρίσιμη εκτέλεση που είχε αναλάβει. Και η νόσος ήταν η μοναδική που κατάφερε να τον σταματήσει. Γιατί ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς γνώριζε πως να στείλει την μπάλα στα δίχτυα ιδίως όταν αυτή ήταν «καρφωμένη» στο χορτάρι για την εκτέλεση φάουλ.

Aπό το 1990 μέχρι το 2006, που σταμάτησε την καριέρα, του το αριστερό του πόδι ήταν… μοιρογνωμόνιο το οποίο μετέτρεπε το φάουλ σε πέναλτι και την φαντασία σε μια τέχνη αποτυπωμένη σε έναν καμβά από γρασίδι.

Αλλά ας μιλήσουν καλύτερα οι αριθμοί…

To πρώτο και κρισιμότερο

Απρίλιος 1991 και ο σπουδαίος Ερυθρός Αστέρας του Λιούπκο Πέτροβιτς, βρίσκεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης όπου θα αντιμετώπιζε τη μεγάλη Μπάγερν Μονάχου. To πρώτο παιχνίδι στο Mόναχο βρήκε τους Σέρβους νικητές με 2-1 με τον 21χρονο τότε Μιχαΐλοβιτς να αγωνίζεται για 86′ λεπτά. Στη ρεβάνς του Βελιγραδίου, ο αριστεροπόδαρος αρτίστας άνοιξε τον δρόμο στον Ερυθρό Αστέρα για τον τελικό.

Φάουλ στο 25ο λεπτό για τους γηπεδούχους περίπου 15μ. μακριά από τη μεγάλη περιοχή. Ο Μιχαΐλοβιτς αναλαμβάνει την εκτέλεση και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Ράιμοντ Άουμαν κάνοντας το 1-0 και βάζοντας «φωτιά» στο «Μαρακανά». Αυτό ήταν! Ο νεαρός αμυντικός είχε ήδη μπει στις καρδιές των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα και το τρόπαιο στο τέλος ήταν ήταν η λύτρωση τόσο για τον ίδιο όσο και για τον σύλλογο.

Το χατ τρικ απέναντι στην «πρώην»

Όντας πλέον σε μια ώριμη ηλικία και έχοντας λίγους μήνες πριν αφήσει την Σαμπντόρια για λογαριασμό της Λάτσιο, αποφάσισε να σβήσει μονοκονδυλιά το παρελθόν.

Έτσι τις 13 Δεκεμβρίου 1998, ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς, κατάφερε να κάνει κάτι το οποίο δεν έχει επαναληφθεί μέχρι σήμερα, αφού σκόραρε τρεις φορές με απευθείας εκτελέσεις φάουλ κόντρα στην πρώην ομάδα του σε 23 αγωνιστικά λεπτά γράφοντας ιστορία και βοηθώντας τους «λατσιάλι» να φτάσουν σε μια πανηγυρική νίκη με 5-2 για την 13η αγωνιστική του Campionato.

Ο «free kick master» της Ιταλίας και όχι μόνο

Από τα 18 χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς, πέρασε τα 14 στα γήπεδα της Ιταλίας κατακτώντας 10 εγχώριους τίτλους συνολικά τις φανέλες της Λάτσιο, της Ίντερ, της Σαμπντόρια και της Ρόμα.

Ωστόσο, ο αείμνηστος Σέρβος ήταν ( και παραμένει μέχρι σήμερα) ο ρέκορντμαν των απευθείας εκτελέσεων φάουλ στην ιστορία του ιταλικού πρωταθλήματος αφού βρήκε δίχτυα 28 φορές αφήνοντας πίσω του θρύλους της γειτονικής χώρας, όπως ο Αντρέα Πίρλο, ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και ο Φραντσέσκο Τότι.

Συνολικά στην καριέρα του έχει πετύχει 66(!) γκολ με φάουλ εκ των οποίων τα οκτώ νικητήρια!

Η τέχνη δεν ξεχνιέται και το απέδειξε το 2017

Tα χρόνια πέρασαν, ο Μιχαΐλοβιτς «κρέμασε» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και το 2007 αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική.

Στην πορεία των ετών, κάθισε στους πάγκους της Μπολόνια, της Κατάνια, της Φιορεντίνα, της Σαμπντόρια, της Μίλαν, της Τορίνο, της Σπόρτινγκ Λισαβόνας αλλά και της αγαπημένης του εθνικής Σερβίας.

Το 2017 και έχοντας ήδη συμπληρώσει έναν χρόνο στην τεχνική ηγεσία της Τορίνο, θέλησε να… ξεμουδιάσει μετά το τέλος της προπόνησης προστάζοντας τον τερματοφύλακα της ομάδας και συμπατριώτη του Βάνια Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς να καθίσει κάτω από τα δοκάρια.

Τότε άρχισε να εκτελεί κατά ριπάς φάουλ, στέλνοντας σε όλες του τις προσπάθειες την μπάλα στα δίχτυα και κάνοντας τους ποδοσφαιριστές του να τρίβουν τα μάτια τους. Kαι όλα αυτά στα 49 του χρόνια!

 

Αυτός ήταν ο Σίνισα Μιχαΐλοβιτς! Ένας «ψυχρός» εκτελεστής που δεν σταμάτησε ποτέ να χαμογελά και να μάχεται και που στον παράδεισο θα συνεχίσει να εκτελεί με απόλυτη επιτυχία φάουλ.

Εις το επανιδείν Σίνισα!