Παγκόσμια θλίψη στους λάτρεις του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η είδηση του θανάτου του Πελέ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Πελέ κατά κόσμον- Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην πόλη Τρες Κορασόες της πολιτείας Μίνας Ζεράις και άφησε το στίγμα του στην ιστορία του ποδοσφαίρου, προτού καν ενηλικιωθεί.

Στις 17 του ήταν ήδη ένας από τους κορυφαίους παίκτες του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, που εκείνη την εποχή ήταν από τα καλύτερα στον κόσμο. Η κλήση του στην αποστολή της εθνική Βραζιλίας στο Μουντιάλ 1958 διαμόρφωσε το μύθο του, αφού οδήγησε τη “σελεσάο” στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της.

Πώς απέκτησε όμως το παρατσούκλι Πελέ και γιατί οι γονείς του αποφάσισαν να του δώσουν το όνομα Έντσον;

Ο Πελέ ήταν το πρώτο παιδί από τα τρία της οικογένειας και βαφτίστηκε Έντισον προς τιμή του εφευρέτη Τόμας Έντισον (καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα έφτασε στη γενέθλια πόλη του, λίγο καιρό πριν από τη γέννηση του Πελέ), ενώ στη συνέχεια οι γονείς του αποφάσισαν να αφαιρέσουν το “i” και να τον αποκαλέσουν «Έντσον». Ωστόσο υπήρξε ένα λάθος στο πιστοποιητικό γέννησης, με αποτέλεσμα πολλά έγγραφα να δείχνουν το όνομά του ως «Έντισον» και όχι «Έντσον», όπως τον αποκαλούν.

Κι αν το όνομα Πελέ είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, εκείνος είχε δηλώσει πως δεν γνωρίζει πως προέκυψε το προσωνύμιο και επίσης ότι δεν του άρεσε, σημειώνοντας ότι δεν υποδηλώνει κάτι στην πορτογαλική γλώσσα. “Το όνομά μου είναι Εντσον, μετά άρχισαν να με αποκαλούν Πελέ. Δεν μου άρεσε. Θαύμαζα τον Τόμας Εντισον, είναι σημαντικός!”, είχε δηλώσει.

Όταν πολύ αργότερα ένας θεολόγος του είπε ότι η λέξη αυτή υπάρχει στην Βίβλο και στα εβραϊκά σημαίνει θαύμα, άλλαξε την άποψή του.

Σύμφωνα με τους μύθους που τον συνοδεύουν, το Πελέ φαίνεται να του το “κόλλησε” ένας συμμαθητής του στο σχολείο. Μέχρι σήμερα υπάρχουν δύο εκδοχές για το πώς προέκυψε.

Η πρώτη εκδοχή αναφέρει πως μία ημέρα που έπαιζε ποδόσφαιρο, στα χωράφια του Τρες Κορασόες με τους φίλους του, με μία αυτοσχέδια μπάλα φτιαγμένη με πανιά και χαρτιά κάποια στιγμή βρήκε πεταμένη, κοντά σε σταθμό του τρένου μία παλιά, ξεφούσκωτη, χαλασμένη, αλλά δερμάτινη μπάλα. Έτσι και το pele που σημαίνει δέρμα σε πολλές λατινογενείς γλώσσες. Η άλλη εκδοχή, είναι πως το όνομα προήλθε όταν ο ίδιος φώναζε λανθασμένα τον αγαπημένο παίκτη του «Μπιλέ», τερματοφύλακα της Βάσκο ντα Γκάμα.

Όσο για το «βασιλιάς», είναι ένας τίτλος που του δόθηκε από τον θεατρικό συγγραφέα Νέλσον Ροντρίγκες όταν ήταν μόλις 17 ετών.

Ο Πελέ είχε αρχικά το παρατσούκλι “Dico” από την οικογένειά του.