Tεράστιες διαστάσεις προσλαμβάνει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα. Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, αναφέρεται μάλιστα σε συγκεκριμένη λίστα ανθρώπων τους οποίους η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρεται να παρακολουθήσει. Ανάμεσα τους πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, ακόμα και Υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης. Τα ελλαδικά δημοσιεύματα επιμένουν πάντως να αναδεικνύουν την εμπλοκή της Κύπρου στο εν λόγω σκάνδαλο, με αναφορές σε πρώην αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος.
Στη λίστα λοιπόν που δίνει στη δημοσιότητα το Documento, περιλαμβάνεται ο πρώην Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης και η σύζυγος του Ευγενία Μανωλίδου, ο διεθυντής της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Αλέξης Παπαχελάς, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, ο δημοσιογράφος Γιάννης Κουρτάκης, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης και άλλοι.
Το Documento αναφέρει πως εξασφάλισε την εν λόγω λίστα μέσω ανθρώπων που εργάστηκαν στις παρακολουθήσεις και γνωρίζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο μολύνονταν οι συσκευές όσων παρακολουθούνταν. Το δύο αυτά άτομα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιβεβαιώνουν επίσης πως το λογισμικό εισάχθηκε μέσω της Κύπρου και πως η όλη ιστορία σχετίζεται άμεσα με τις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΔΗΣΥ.
Το δημοσίευμα μάλιστα αναφέρεται σε πρώην αξιωματούχο του ΔΗΣΥ και στενό συνεργάτη του Αβέρωφ Νεοφύτου, ως τον “άνθρωπο-κλειδί” στην όλη υπόθεση, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος υποστηρίζει πως ουδεμία σχέση είχε με τους Ισραηλινούς εγκέφαλους της εταιρείας του κατασκοπευτικού βαν.
Άλλωστε μετά την επίσκεψη της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο για επαφές για το εν λόγω θέμα, τα μέλη της κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχει γενικότερη αδιαφάνεια με το εταιρικό δίκαιο στην Κύπρο, κατά τρόπο που επιχειρηματίες βρίσκουν τους τρόπους να καλύπτουν περίεργες επιχειρηματικές δραστηριότητες πίσω από νομικές οντότητες.
Το μέλος της επιτροπής PEGA και εισηγήτρια της έκθεσης, Σόφι ιντ Βελντ, συμφώνησε με τον κ. Λενάερς, λέγοντας ότι «μετά την τετραήμερη παραμονή μας σε Κύπρο και Ελλάδα, αναχωρούμε με ίσως περισσότερα ερωτήματα από αυτά που είχαμε όταν φτάσαμε». Υπέδειξε πως η ΕΕ χρειάζεται σαφείς κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας για παρακολουθήσεις. Υπογράμμισε πως το διακύβευμα δεν είναι μόνο η ιδιωτική ζωή των ατόμων, αλλά η δημοκρατία μας. Σημείωσε ότι δεν βρήκαν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ποιος χρησιμοποίησε το Pegasus και γιατί και αυτό δεν θα συμβεί αν δεν είναι πρόθυμες οι Αρχές να παραχωρήσουν στην επιτροπή επίσημη πληροφόρηση. Ανέφερε, ωστόσο, πως παρόλο που δεν έχουν όλα τα κομμάτια του παζλ, έχουν αρκετά και η εικόνα γίνεται πιο ξεκάθαρη.