Τις θέσεις τους για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή ανέπτυξαν χθες βράδυ οι υποψήφιοι πρόεδροι της Δημοκρατίας, στο πρώτο μεγάλο διακαναλικό debate.

Ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε ότι από το σύνολο των εργαζομένων, μόνο το 40% παίρνει ΑΤΑ, ενώ έξι στους δέκα εργαζομένους δεν παίρνει ΑΤΑ, που είναι και οι πιο ευάλωτοι.

«Θα πρέπει να δούμε πώς θωρακίζουμε τους εργαζομένους που δεν καλύπτοντα από την ΑΤΑ και αυτό το διασφαλίζουμε με το να έχουμε δυνατή οικονομία ώστε να συνεχίσουν να έχουν τη δουλειά τους».

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Μαυρογιάννης, σημείωσε ότι η δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι σημαντική αλλά σε περιόδους κρίσεων, η ΑΤΑ είναι το μόνο εργαλείο που μπορεί να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και την αγορά. «Ξεκάθαρα είμαι υπέρ της γενίκευσης της ΑΤΑ σε όλους τους εργαζομένους στο 100%», τόνισε.

O υποψήφιος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να επαναφέρουμε την ΑΤΑ στο 100%, σημειώνοντας ότι η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική. «Πληρώσαμε σε αυτή τη χώρα όταν ξεφύγαμε του δημοσιονομικού πλαισίου», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, μπορεί να γίνει μια συζήτηση, χωρίς να επιβαρύνονται οι εργοδότες, όποιος παίρνει πάνω από €2000 να παίρνει ΑΤΑ 30% και κάτω από €2000 70%, να μην επηρεάζεται ο εργοδότης.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων για την πλήρη απόδοση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής(ΑΤΑ) ή την κατάργηση της, όπως αξιώνουν η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, ξεκινούν στις 7 Νοεμβρίου υπό τον ΥΠΕΡΓ, Κυριάκο Κούσιο.

Η απόφαση αυτή, λήφθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ) στις 20 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι για το 2022 εφαρμόστηκε η φόρμουλα για την ΑΤΑ που είχε συμφωνηθεί το 2017 και από τον Ιανουάριο του 2023, βάσει της συμφωνίας, θα πρέπει να επανέλθει η απόδοση της στο 100%.

Το μνημόνιο προέβλεπε μεταβατική καταβολή της ΑΤΑ μία φορά το χρόνο στο 50%, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν στην οικονομία στον απόηχο της δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης το 2013.