Ήταν 6 Ιουνίου του 2015 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Η Μπαρτσελόνα του Λουίς Ενρίκε νικούσε -σχετικά εύκολα- με 3-1 τη Γιουβέντους και ολοκλήρωνε με «τρεμπλ» μια μαγική σεζόν!

Η παρέα των ΜέσιΣουάρες και Νεϊμάρ ήταν «εφιάλτης» για κάθε ευρωπαϊκή άμυνα. Η Μπαρτσελόνα είχε…αρχή, Μέσι και τέλος. Ήταν ένα σύνολο που λειτουργούσε σαν καλοκουρδισμένη μηχανή.

Σιγά σιγά όμως όλα άλλαξαν. Σήμερα, 7 χρόνια μετά, ο Τσάβι, ο τότε «μαέστρος», όχι απλά δεν κατάφερε να την οδηγήσει στην κορυφή, αλλά έγραψε το όνομά του με..μαύρα γράμματα στην ιστορία του συλλόγου.

Η Μπαρτσελόνα «υποβιβάστηκε» στη δεύτερη τη τάξη ευρωπαϊκή διοργάνωση για  σερί σεζόν. Όμως οι εμφανίσεις και τα αποτελέσματά της είναι εκείνα που κάνουν ακόμη πιο δραματική την κατάσταση. Ο Καταλανός μετράει μονάχα 1 νίκη σε 7 αγώνες Champions League.

Ένα Champions League το όπιο τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί «εφιάλτης» για τη Μπάρτσα.

Ο Σιμεόνε και το μυθικό 6-1 με την Παρί!

Μετά τη σεζόν με το απόλυτο 6/6, η Μπάρτσα του Λουίς Ενρίκε ήθελε να πραγματοποιήσει το repeat στην Ευρώπη. Εύκολη πρωτιά (14β.) σε όμιλο με  ΡόμαΛεβερκούζεν και Μπάτε Μπορίσοφ. 

Η κλήρωση στους «16» έφερε αντίπαλο την Άρσεναλ, την οποία η Μπαρτσελόνα «δεν είδε καν» . Νίκη εντός εκτός και πρόκριση στους «8». Εκεί περίμενε η Ατλέτικο Μαδρίτης. Η ομάδα του Τσόλο Σιμεόνε ηττήθηκε με 2-1 στο «Καμπ Νου», αλλά στη ρεβάνς της Μαδρίτης επικράτησε με 2-0 και άφησε έξω την -τότε- πρωταθλήτρια.

Η επόμενη σεζόν ίσως ήταν και η πιο καθοριστική στη μετέπειτα πτώση των «μπλαουγκράνα». Αφού πήρε ξανά την πρώτη θέση (15β) σε γκρουπ με ΣίτιΓκλάντμπαχ και Σέλτικ, η Μπαρτσελόνα είδε την Παρί Σεν Ζερμέν αντίπαλο στους «16».

Το ζευγάρι που έμεινε στην ιστορία, ξεκίνησε από το Παρίσι και το εκκωφαντικό 4-0 των Γάλλων. Τα όσα ακολούθησαν στον επαναληπτικό της Βαρκελώνης ίσως δεν υπάρχει ποδοσφαιρόφιλος που να μη τα γνωρίζει. Σε ένα επικό ματς, η Μπάρτσα με πρωταγωνιστή τον Νειμάρ νίκησε με 6-1 το σύνολο του Έμερι και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά.

Εκεί, ήρθε η «ανώμαλη» προσγείωση από τη Γιουβέντους, αφού η «Μεγάλη Κυρία» διέσυρε με 3-0 τους Καταλανούς στο Τορίνο, ενώ πήρε και το 0-0 στο «Καμπ Νου». Το καλοκαίρι ο Νειμάρ έγινε η ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας και μετακόμισε στο Παρίσι, αφού κατάλαβε πως ποτέ δεν θα έφευγε από τη «σκιά» του Λιο Μέσι!

Ο Μανωλάς και ο Οριγκί!

Οι «μπλαουγκράνα» βρίσκονταν σε σοκ με τη φυγή Νειμάρ και ξόδεψαν ένα πακτωλό χρημάτων για τον Ουσμάν Ντεμπελέ -και αργότερα τον Κοουτίνιο– ως αντικαταστάτη του Βραζιλιάνου.

Τη σεζόν 2017-2018 λοιπόν η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε όπως…πάντα. Με την πρώτη θέση (14β) στον όμιλο που είχε ακόμη ΓιουβέντουςΣπόρτινγκ και Ολυμπιακό. Η Τσέλσι ήταν η αντίπαλος στο πρώτο νοκ-αουτ και ο Μέσι σκόραρε για πρώτη φορά απέναντι στον Πετρ Τσεχ στο εντός έδρας 3-0 (1-1 το πρώτο ματς).

Στα προημιτελικά η Ρόμα φάνταζε ως εύκολη αντίπαλος. Η πεποίθηση αυτή ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά το 4-1 του πρώτου αγώνα. Στη Ρώμη η Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε κατέβηκε…χαλαρή. Και το πλήρωσε. Τζέκο και Ντε Ρόσι έβαλαν φωτιά στο «Ολίμπικο» και ο Κώστας Μανωλάς με κεφαλιά έριξε ένα τεράστιο χαστούκι στους Καταλανούς!

2018-2019 και αφού «καθάρισε» εύκολα ΤότεναμΊντερΑϊντχόφεν στον 2ο όμιλο και Λυων (5-1 συνολικό σκορ) είδε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να την περιμένει στους «8». Ούτε οι «κόκκινοι» διάβολοι δυσκόλεψαν την παρέα του Μέσι που νίκησε και στα 2 ματς για να προκριθεί στα ημιτελικά κόντρα στην..αιώνια αντίπαλο της Γιουνάιτεντ, τη Λίβερπουλ!

Στο «Καμπ Νου» η ατμόσφαιρα ήταν φανταστική και ο Λιο Μέσι με ένα τρομερό φάουλ υπέγραψε το 3-0 της ομάδας του. Έπειτα και από το…μάθημα της Ρόμα, όλοι πίστευαν πως η Μπάρτσα δε θα την πατήσει. Το «Άνφιλντ» όμως την κατάπιε και ο Οριγκί -όπως και ο Μανωλάς– με κεφαλιά πέτυχε το 4-0 και την έστειλε σπίτι!

Η σεζόν του Covid, η «οκτάρα» και ο Εμπαπέ!

Η ποδοσφαιρική σεζόν 2019-2020 σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορονοϊού. Σε όλες τις διοργανώσεις τα παιχνίδια ξεκίνησαν με γεμάτα και ολοκληρώθηκαν με άδεια γήπεδα.

Για ακόμα μια σεζόν η Μπαρτσελόνα τερμάτισε 1η στον όμιλο (14 πόντοι ενάντια σε Ντόρτμουντ, Ίντερ και Σλάβια Πράγας) και «πέταξε» σχετικά εύκολα εκτός τη Νάπολι με το συνολικό 4-2.

Μετά και από τις ρεβάνς των «16», το ποδόσφαιρο μπήκε στον «πάγο». Το Champions League επανήλθε τον Αύγουστο, σε μορφή final 8 που διεξήχθη στη Λισαβώνα.

Εκεί, η μετέπειτα πρωταθλήτρια Μπάγερν ταπείνωσε τη Μπαρτσελόνα με το μυθικό 8-2. Το συγκρότημα του Κίκε Σετιέν ήταν έρμαιο στις ορέξεις των Βαυαρών και μετά από αυτό το αποτέλεσμα ο Μέσι ζήτησε να αποχωρήσει από την ομάδα της καρδιάς του!

Κάτι τέτοιο δε συνέβη και ο Αργεντινός σούπερ-σταρ ήταν «μπροστάρης» στη νέα σεζόν. Μια σεζόν με νέο μοντέλο, με συμμετοχή περισσότερων νεαρών ποδοσφαιριστών και φυσικά μια σεζόν χωρίς τον κολλητό του Λουίς Σουάρες, τον οποίο έδιωξε τηλεφωνικώς ο Ρόναλντ Κούμαν!

Όμως η Παρί Σεν Ζερμέν των Νειμάρ και Εμπαπέ έβαλε γρήγορα «φρένο» στα οποία όνειρα μπορεί να είχαν οι Καταλανοί. Στο πρώτο ματς για τους «16» και με το σόου του Εμπαπέ η Παρί πέρασε με 4-1. Τα χρόνια είχαν περάσει και πλέον κανείς δε περίμενε να επαναληφθούν οι σκηνές του 2017. Ο επαναληπτικός στο Παρίσι αποδείχθηκε τυπική διαδικασία, ενώ ο Μέσι πέτυχε το τελευταίο του ευρωπαϊκό γκολ με τους «μπλαουγκράνα» κόντρα στη νυν ομάδα του!