Ξυλοφόρτωναν επί ώρες το θύμα τους οι οκτώ κατάδικοι που συνελήφθησαν για τη στυγερή δολοφονία του Τουρκοκύπριου συγκρατούμενού τους στις Κεντρικές Φυλακές.

Το κλειστό κύκλωμα του σωφρονιστικού ιδρύματος κατέγραψε όλες τις κινήσεις τους, από την είσοδο του θύματος στο κελί του θανάτου, μέχρι και την μεταφορά του μέσα σε σεντόνι στο κελί του, όπου και εντοπίστηκε αργότερα νεκρός.

Ενώπιον του δικαστηρίου Λευκωσίας οδηγήθηκαν σήμερα οι 8 ύποπτοι που φέρεται να εμπλέκονται στον φόνο του 41χρονου Τουρκοκύπριου κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές Cidan Tansu.

Εναντίον των υπόπτων διερευνάται υπόθεση που αφορά στα αδικήματα:

1. Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος

2. Φόνος εκ προμελέτης

Από την προκαταρτική επιθεώρηση των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης των Κεντρικών Φυλακών και συγκεκριμένα της πτέρυγας όπου διεπράχθη το φονικό, διαπιστώθηκαν όλες οι κινήσεις των υπόπτων πριν το στυγερό έγκλημα.

Ενδεικτικά τα όσα ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου ανακριτής της υπόθεσης.

Ώρα 09:24 το πρωί, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου.

Ο θανών εξέρχεται από το κελί του και εισέρχεται στο φονικό κελί, όπου φέρεται να τον κάλεσαν.

Εκεί, διαμένουν οι ύποπτοι 1 και 8.

Με την είσοδο του θανόντος στο κελί, ο ύποπτος 1 κλείδωσε το κελί με κλειδαριά από την εξωτερική πλευρά του.

Μετά από οκτώ ώρες, στις 17:50 το απόγευμα, το θύμα παραμένει στο συγκεκριμένο κελί, με το κλειστό κύκλωμα να δείχνει τον 5ο ύποπτο να φυλάει τσίλιες απέξω. Ένα λεπτό μετά, ο 7ος ύποπτος βγαίνει από το κελί και κάνει νόημα σε άλλους κρατούμενους, που περιφέρονταν στους διαδρόμους, να απομακρυνθούν.

Στις 17 και 53, βάσει της καταγραφής του κλειστού κυκλώματος, έγινε η μεταφορά του θανόντος από το κελί της δολοφονίας του στο κελί που όπου διέμενε.
Οι ύποπτοι 2 και 4 κρατούν υποβασταζόμενο τον θανόντα, ο οποίος έφερε σεντόνι στο σώμα και το κεφάλι του.

Ακολουθούν από πίσω οι ύποπτοι 3 και 6.

‘Όπως προκύπτει πάντα από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, ο 1ος ύποπτος μετά την έξοδό του από το φονικό κελί, έλεγχε με έντονο τρόπο τα χέρια του, ενώ κατά την σύλληψη έφερε εμφανείς εκδορές στο σώμα του, χωρίς να θέλει να εξεταστεί.

Έντονες εκδορές έφεραν και άλλοι δύο εκ των οκτώ υπόπτων.

Από τις εξετάσεις προκύπτει ότι οι συγκεκριμένοι κατάδικοι ξυλοφόρτωσαν μέχρι θανάτου τον 41χρονο, χρησιμοποιώντας και ένα βαρύ αντικείμενο, πιθανόν με ξύλο ή σωλήνα.

Οι έρευνες της αστυνομίας θα συνεχισθούν με την λήψη καταθέσεων και την διενέργεια εξετάσεων προς εντοπισμό τεκμηρίων.

Η υπό διερεύνηση υπόθεση αφορά πολύ σοβαρά αδικήματα, που επισύρουν την ποινή της δια βίου φυλάκισης. Ως εκ τούτου, οι δικαστικές αρχές έκριναν εύλογη την έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης προς διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ανακριτής σήμερα στο Δικαστήριο, μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 32 καταθέσεις και αναμένεται να ληφθούν ακόμη 110.

Θα ληφθούν ακόμη καταθέσεις από όλους τους κρατούμενους που βρίσκονται στην πτέρυγα όπου επεσυνέβησαν τα γεγονότα, από το ιατρικό προσωπικό των φυλακών αλλά και από δεσμοφύλακες.

Μέχρι στιγμής λήφθηκαν στοιχεία από μεγάλο αριθμό κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης τα οποία θα αξιολογηθούν, ενώ θα διενεργηθούν εξετάσεις προς εντοπισμό των τεκμηρίων που αναζητούνται και αφορούν την διάπραξη του αδικήματος και θα σταλούν για επιστημονικές εξετάσεις.

Με οδηγίες της διεύθυνσης των Φυλακών, διερευνώνται όλα τα στοιχεία και περιστατικά που δυνατόν να σχετίζονται με την πρόκληση θανάτου του 41χρονου και αν τηρήθηκαν [οι κανονισμοί ελέγχου] από τα μέλη του προσωπικού πού ήταν σε υπηρεσία. Από τις έρευνες αξιολογούνται οι οποιεσδήποτε ευθύνες μελών του προσωπικού και άμεσα αναμένεται να υποβληθούν διαβήματα για διαθεσιμότητα για όσους εναντίον των προκύπτουν ευθύνες.