Διαβάστε, το άρθρο του Κύπριου προπονητή ποδοσφαίρου, Ανδρέα Μουσκάλλη, για το σύγχρονο ποδόσφαιρο.
Αναλυτικά:
«Επειδή στο παρελθόν, εξέφρασα δημόσια  τις απόψεις μου για το εκτεταμένο ροτέϊσιον των ομάδων και ιδιαίτερα για μερικούς προπονητές που αρέσκονται στην μέθοδο αυτή, επανέρχομαι στο θέμα αυτό και στην ομάδα της Πάφου.
Παρατηρώ την ενδεκάδα , την σύνθεση της ομάδας της Πάφου του κ. Μπέργκ από την
έναρξη του φετινού πρωταθλήματος. Η ίδια ενδεκάδα συνεχίζει και καμιά αλλαγή προσώπων δεν γίνεται στο αρχικό σχήμα ιδιαίτερα στα τελευταία έξη παιγνίδια.
Ακόμα και οι λίγες αλλαγές που γίνονται κατά την διάρκεια ενός αγώνα , είναι οι ίδιες, με τους ίδιους ποδοσφαιριστές. Αυτή η τακτική είναι μια πολύ καλή μέθοδος διατήρησης της ομοιογένειας, σοβαρότητας , αυτοπεποίθησης, σιγουριάς , εμπιστοσύνης της ομάδας, ολόκληρου του συνόλου.
Μια όμορφη, πετυχημένη , σοβαρή και ενθουσιώδης ποδοσφαιρική ομάδα, δεν είναι ποτέ θίασος διερχομένων. Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί το γεγονός αυτό και το καυτηρίασα έντονα και δημόσια.
Η διατήρηση μιας μόνιμης σύνθεσης της ομάδας αποτελεί το πρώτο στοιχείο της επιτυχίας της.
Οι συνδυασμοί , οι αυτοματισμοί, η σωστή επικοινωνία, οι διάφορες επινοήσεις, οι διάφορες τακτικές ποιοτικής κάλυψης και αλληλοκάλυψης, η καλή ψυχολογία, αποτελούν στοιχεία τα οποία  αναδύονται μέσα από συγκροτημένες μόνιμες ομάδες χωρίς μεγάλες αλλαγές και χωρίς πειραματισμούς και παρέλαση διάφορων ποδοσφαιριστών.
Μια ποδοσφαιρική ομάδα παρουσιάζεται συμπαγής όταν μόνιμα αγωνίζονται οι ποδοσφαιριστές της στις θέσεις τους, σε μια ομάδα και όχι περιστασιακά.
Διαφωνώ με τη θέση ότι οι ποδοσφαιριστές  που αγωνίζονται και στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα  ταυτόχρονα, κουράζονται. Οι ποδοσφαιριστές αν είχαν και έχουν μια καλή ποιοτική προπόνηση δεν κουράζονται. Μόνο στοιχείο κούρασης είναι τα ταξίδια και η αλλαγή χώρου. Σ’ αυτό το σημείο να αναφέρω ότι όσο πιο ψηλό το επίπεδο της ενέργειας, τόσο πιο αποδοτικό το σώμα. Όσο πιο αποδοτικό το σώμα , τόσο πιο καλά αισθάνονται οι ποδοσφαιριστές και τόσο πιο πολύ θα χρησιμοποιήσετε το ταλέντο τους για να έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα.
Ο μύθος της κούρασης πρέπει να σταματήσει από τους προπονητές, διότι έχω την εντύπωση ότι οι πολλές φορές που λέγονται αυτά τα στοιχεία , δημιούργησαν ψυχολογικό πρόβλημα και εμμονές στους ποδοσφαιριστές, που και οι  ίδιοι πιστεύουν ότι κουράζονται και δεν μπορούν να αγωνισθούν. Οπωσδήποτε αναπόφευκτες αλλαγές υπάρχουν , όταν ποδοσφαιριστής είναι τραυματίας , άρρωστος, τιμωρημένος με κάρτες. Επίσης μια πολύ  μικρή αναδιάταξη ανάλογα με τον αντίπαλο είναι δυνατή.
Για να είμαστε ειλικρινείς για να χρησιμοποιεί την ίδια ενδεκάδα ο κ. Μπέργκ, σημαίνει ότι δεν έχει στην ομάδα του τραυματίες , ιδιαίτερα με μυϊκά τραύματα. Αυτό σημαίνει ότι έχει δίπλα του ένα προπονητή φυσικής κατάστασης με ποιότητα , γνώσεις,  εμπειρία και φαντασία.
Διότι κακά τα ψέματα , αν έχει συνέχεια μυϊκούς τραυματισμούς, δεν θα μπορέσει ποτέ να έχεις μια ομοιογενή ποδοσφαιρική ομάδα, με την προοπτική της επιτυχίας που κατέγραψα πιο πάνω.
Με τους τραυματισμούς και την ανετοιμότητα μερικών ποδοσφαιριστών το νόημα της ομάδας υποβαθμίζεται. Και ένα άλλο  στοιχείο το οποίο καταθέτω για τους συναδέλφους προπονητές. Μια ομάδα συμπαγής, με μόνιμη σύνθεση και υγεία , ακόμα και στην μετριότητα της ως απόδοση, θα προσφέρει περισσότερα από μια ομάδα με πολλές αλλαγές στην σύνθεση της , ανεξάρτητα από τους ποδοσφαιριστές της. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, σωστή επικοινωνία, εμπιστοσύνη , φαντασία.
Ο σκελετός μιας ομάδας είναι απαραβίαστος, όπως σ’ όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας. Ο μόνιμος τερματοφύλακας , δύο αμυντικοί, δύο μεσαίοι , δύο επιθετικοί πρέπει να αποτελούν τον μόνιμο σκελετό μιας υγιούς ομάδας.
Αλλαγές γίνονται αναγκαστικά και με μεγάλη προσοχή και ανησυχία. Οι φίλαθλοι, πιέζουν για συνεχείς αλλαγές. Ψυχολογικά οι φίλαθλοι δικαιούνται να αναζητούν νέες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες σε κάθε παιγνίδι και να  πιέζουν τους προπονητές για αλλαγές. Είναι  φυσιολογικό αυτό το γεγονός σ’ όλον το κόσμο.
Ο προπονητής όμως δεν είναι φίλαθλος. Είναι ο ηγέτης, ο στρατηγός, ο εμπνευστής και καθοδηγητής όλης της ομάδας , με μεγάλη ευθύνη στην επίτευξη του κοινού σκοπού της ομάδας.
Ο πανικός είναι ο χειρότερος εχθρός του  ανθρώπου. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, η υπομονή, η επιμονή, η παρατηρητικότητα, η αυτοσυγκέντρωση, η αυτοπεποίθηση , η φαντασία, η υπευθυνότητα, θα μας βγάλουν στο ξέφωτο της επιτυχίας.
Ένας προπονητής με ποιοτικό αξιακό σύστημα, είναι πάντοτε ένας άνθρωπος με ηγετικές ικανότητες, ένας άνθρωπος ο οποίος φέρνει μαζί του μόνο επιτυχίες.
Η διαχείριση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας και  του ανθρώπινου δυναμικού της είναι πράγματι αρκετά δύσκολη υπόθεση. Γι’ αυτό η προπονητική θεωρείται ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα, ενασχόληση. Κατά την άποψη μου η  πιο δύσκολη παράμετρος είναι η δημιουργία μιας μόνιμης σύνθεσης , ομοιογενούς, συνεκτικής , ενθουσιώδους , ποιοτικής , συμπυκνωμένης , με ποιοτικούς συνδυασμούς και αυτοματισμούς, με απόλυτη επικοινωνία, με  απόλυτη εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση, με δέσμευση και πλήρως προσηλωμένη στο αποτέλεσμα.
Το νικηφόρο αποτέλεσμα δεν μπορεί να έλθει εάν υπάρχουν τεράστιες αλλαγές σε κάθε παιγνίδι της ομάδας. Αυτό μπορεί να γίνει μια φορά. Όχι πάντοτε. Η ανισορροπία, αγωνιστική και ψυχολογική είναι δεδομένη. Στο ποδόσφαιρο τίποτε δεν είναι δεδομένο. Πρέπει να το παρακολουθείς και να το αναπτύσσεις. Αν δεν το παρακολουθείς, θα σου ξεφύγει. Και τότε έχασες….
Στο ποδόσφαιρο δημιουργείς ομαδικό πνεύμα, πειθαρχία, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, επαγγελματικότητα, δέσμευση, ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση.
Δημιουργείς ισχυρό ποδοσφαιρικό σκελέτωμα, με απόλυτη εμπιστοσύνη και ευθύνη. Η συνεκτικότητα , ομαδικότητα, ομοιογένεια μιας ποδοσφαιρικής ομάδας είναι η προτεραιότητα του ηγέτη προπονητή και σταθερή σύνθεση μιας ομάδας , χωρίς πειραματισμούς και ανευθυνότητες, χωρίς φόβο και δειλία και χωρίς συναισθηματισμούς. Τα παραδείγματα κακών ποδοσφαιρικών και προπονητικών πρακτικών είναι πολλά.
Ας ενδιατρίψουμε με σοβαρότητα και ερευνητικό  μάτι σ’ όλες τις παραμέτρους των ομάδων μας. Ελπίζω και εύχομαι να ακολουθήσουν την σωστή μεθοδολογία  στο κτίσιμο, συντήρηση και διατήρηση των ομάδων τους σε ψηλά επίπεδα.
Κάθε ομαδικό σύνολο μοιάζει με μια μουσική ορχήστρα, με τον μαέστρο της. Ασφαλώς και δεν γίνονται μεγάλες αλλαγές στην εκτέλεση του έργου τους, γιατί οι παραφωνίες σίγουρα θα είναι πολύ μεγάλες. Σε ένα ομαδικό  σύνολο, δεν έχουν σημασία μόνο οι ικανότητες, οι τεχνικές και οι δεξιότητες αλλά σημαντικό ρόλο έχουν η πνευματική και ψυχολογική ενότητα. Και αυτά τα στοιχεία μαζί με τις δεξιότητες και τις ικανότητες, δημιουργούν ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό σύνολο , ομάδα.
Δεν υπάρχει αποτελεσματική ομάδα χωρίς αυτά τα στοιχεία. Οι άνθρωποι δεν είναι μηχανές. Είναι ανθρώπινα όντα με ψυχή , πνεύμα και σώμα και πρέπει να υπάρχει πλήρης αρμονία και ισορροπία .
Καλές επιτυχίες σε όλους.
Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου»