Μετά την ανακοίνωση της Γαλλίας να μην μεταδώσει σε δημόσιους χώρους τους αγώνες του προσεχούς Μουντιάλ, τώρα οι Δανοί λένε ότι δεν θα ταξιδέψουν με τις οικογένειές τους για να ελαχιστοποιήσουν τα οικονομικά οφέλη μιας χώρας που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα!
Οι παίκτες της Δανίας θα ταξιδέψουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 χωρίς τις οικογένειές τους, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη (4/10), καθώς η Δανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (DBU) θέλει να ελαχιστοποιήσει την οικονομική δραστηριότητα στο Κατάρ ως μια μορφή διαμαρτυρίας για το ιστορικό της χώρας στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Δεν θέλουμε να συνεισφέρουμε στη δημιουργία κέρδους για το Κατάρ», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της DBU Γιάκομπ Χόγιερ, στην εφημερίδα «Ekstra Bladet». «Ως εκ τούτου, μειώσαμε τις ταξιδιωτικές μας δραστηριότητες. Στους προηγούμενους (τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου), οι σύζυγοι και οι σύντροφοι των παικτών ταξίδεψαν με τη διοίκηση, αλλά όπως είπα, ακυρώσαμε αυτά τα ταξίδια για (αυτούς τους τελικούς)».
Το Κατάρ έχει επικριθεί έντονα από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο για τη μεταχείρισή του προς τους μετανάστες εργάτες. Μια ανάλυση της εφημερίδας «Guardian» τον Φεβρουάριο του 2021 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 6.500 μετανάστες από τη Νότια Ασία είχαν πεθάνει στο Κατάρ από το 2010 και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει σημειώσει ότι το Κατάρ αποκρύπτει θανάτους εργαζομένων!
Οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, η Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς (SC), αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό ότι «το τουρνουά κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους». Η κυβέρνηση του εμιράτου υποστήριξε ότι το εργατικό της σύστημα είναι ένα έργο σε εξέλιξη, αλλά διέψευσε μια έκθεση της Αμνηστίας του 2021 ότι χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι εξακολουθούν να υφίστανται εκμετάλλευση.