Γενέθλια μέρα για την ΑΕΛ σήμερα, καθώς στις 4/10/1030 ήταν η ιδρυτική μέρα της ομάδας με τους γαλαζοκίτρινους να κλείνουν 92 χρόνια προσφοράς και ιστορίας. Η ΑΕΛ είναι το σωματείο με τους περισσότερους τίτλους σε όλα τα αθλήματα κάτι για το οποίο είναι περήφανοι στην ομάδα.
Είναι επίσης και η ομάδα με το μοναδικό ευρωπαϊκό τίτλο κυπριακής ομάδας, κάτι που έγινε το 2003 στην καλαθόσφαιρα με την κατάκτηση του FIBA Regional Challenge Cup.
Χρόνια πολλά ΑΕΛ, χρόνια πολλά σε όλο τον γαλαζοκίτρινο κόσμο. Εμείς σας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή με την πρώτη ποδοσφαιριστή ομάδα της ΑΕΛ και το πρώτο σπίτι των γαλαζοκιτρίνων.

Η πρώτη ομάδα της ΑΕΛ
Με την ίδρυση της η ΑΕΛ σχημάτισε και ποδοσφαιρική ομάδα. Ωστόσο, όταν ιδρύθηκε, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν είχε ακόμα δημιουργηθεί και έτσι δεν διεξαγόταν Παγκύπριο πρωτάθλημα. Είχαν, όμως, ήδη δημιουργηθεί αρκετά σωματεία.
Ο πρώτος αγώνας της ΑΕΛ έγινε στις 6 Ιανουαρίου 1931, στο στάδιο ΓΣΟ, έδρα της ομάδας, με αντίπαλο τον Πεζοπορικό Λάρνακας. Η ΑΕΛ κέρδισε με 6-1.
Η ποδοσφαιρική ομάδα ιδρύθηκε το 1930. Την πρώτη ομάδα της ΑΕΛ απετέλεσαν οι ακόλουθοι ποδοσφαιριστές: Ονούφριος Δημητρίου (οπισθοφύλακας), Γεώργιος Πλατσιάρας (τερματοφύλακας), Πρίαμος Φράγκος (κυνηγός), Ευαγόρας Φυλακτού (κυνηγός), Κώστας Σολέας (οπισθοφύλακας), Πυγμαλίων Ριαλάς (κυνηγός), Αριστείδης Μιχαηλίδης (κυνηγός), Πολυνίκης “Πικής” Καλογήρου (κεντρικός), Βίκτωρ Μουστερής (οπισθοφύλακας), Χριστάκης Πιερίδης (αν. τερματοφύλακας), Βάσος Αιβαλιώτης (κεντρικός), Θεοδόσης Κωνσταντινίδης (οπισθοφύλακας).
Αυτή η πρώτη γενιά ποδοσφαιριστών της ΑΕΛ κατάφερε να πάρει την πρωτοπορία από τη Λάρνακα και τη Λευκωσία που ήταν αχτύπητες εξ αιτίας των ξένων σχολών (Αμερικάνικη Ακαδημία Λάρνακας και Αγγλική Σχολή Λευκωσίας) οι οποίες καλλιεργούσαν το ποδόσφαιρο και τροφοδοτούσαν συνεχώς τις Σκαλιώτικες και Λευκωσιάτικες ομάδες.
Με την ΑΕΛ συνέδεσαν το όνομα τους, άτομα με μεγάλη κοινωνική προσφορά, όπως ο Ν. Π. Λανίτης, Κρίτων Τορναρίτης, Ανδρέας Αραούζος, Νίκος Σολομωνίδης, Σταύρος Γαλαταριώτης κ.α.
«Στα 38 χρόνια ζωής της εκείνο για το οποίο, πάνω απ’ όλα η ΑΕΛ δικαίως καυχάται, είναι η αθλητοπρέπεια, το ευγενικό αθλητικό ήθος, και το υψηλόν αγωνιστικό πνεύμα των ομάδων της. Για την ΑΕΛ αυτό υπήρξε παράδοσις ιερά». Νίκος Στυλιανάκης πρόεδρος της ΚΟΠ 1968

Το πρώτο σπίτι της ΑΕΛ
Δυο περίπου μήνες μετά την ιστορική συγκέντρωση της 4ης Οκτωβρίου 1930, στην οποία αποφασίστηκε η ίδρυση της, η ΑΕΛ στεγάστηκε στο ισόγειο της διώροφης κατοικίας του γιατρού Θ. Φράγκου, που βρισκόταν στον παραλιακό δρόμο μεταξύ του Γ.Σ.Ο. και του Δημόσιου Κήπου.
Τα μέλη κυριευμένα τότε από μεγάλο ενθουσιασμό με την ίδρυση του νέου σωματείου μαζεύονταν κάθε μέρα στο οίκημα, το οποίο έσφυζε κυριολεκτικά από νεανική ζωντάνια. Άλλοι για καφέ και κουβέντα και άλλοι για να ασχοληθούν με τα διάφορα παιχνίδια, μπιλιάρδο, πιγκ πογκ και πετόσφαιρα.
Αξιοσημείωτο είναι, ότι αμέσως μετά τη στέγαση της ΑΕΛ, η σχολική εφορία Λεμεσού έδωσε στους μαθητές την άδεια να συμμετέχουν αγωνιστικά στις διάφορες αθλητικές της ομάδες και επίσης επέτρεψε να συχνάζουν οι μαθητές στο οίκημα του σωματείου.
Η άδεια δόθηκε γιατί η ΑΕΛ με την ίδρυση και τα ιδρυτικά της μέλη έδειξαν ότι ήταν ένα σοβαρό σωματείο με καθαρά αθλητικούς σκοπούς αλλά και άψογο πολιτισμένο περιβάλλον μέσα στο οίκημα του σωματείου.

Τίτλοι
Ενεργά τμήματα
Ποδόσφαιρο 17
Καλαθόσφαιρα Αντρών 31
Καλαθόσφαιρα Γυναικών 40
Πετόσφαιρα Γυναικών 71
Φούτσαλ 1
Ποδηλασία 12
Μπιλιάρδο 3
Μπόουλινγκ 9

Ανενεργά τμήματα
Χειροσφαίριση Αντρών 1
Χόκεϋ χόρτου 2
Υδατοσφαίριση 1
Κλείνουμε με ένα από τα πολλά και σημαντικά μηνύματα του αείμνηστου προέδρου της ΑΕΛ Νίκου Σολομωνίδη που λέχθηκε το 1968
«Είμεθα μια Αθλητική Ένωσις. Ας παραμείνωμεν μια πραγματική ένωσις, ένωσις ανθρώπων που αγαπούν τον αθλητισμό και πιστεύουν εις τας αρχάς του. Ενωμένοι και ομονοούντες ας αναλάβωμεν το βαρύ έργον που ευρίσκεται ενώπιον μας, βέβαιοι ότι δια της ενότητας, θα εκπληρώσωμεν τας ευθύνας μας έναντι του αθλητικού κόσμου της πόλεως μας και της Κύπρου ολοκλήρου».

Αριστείδου Μιχαήλ