Πάνω από 75 άτομα έχουν σκοτωθεί από τις Ιρανικές Αρχές στην καταστολή της εξέγερσης που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της Κούρδης Mahsa Amini, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, σύμφωνα με οργάνωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο επίσημος απολογισμός των ιρανικών αρχών για τους θανάτους ανέρχεται στους 41, μεταξύ των οποίων και αρκετά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Αξιωματούχοι είπαν τη Δευτέρα ότι συνέλαβαν πάνω από 1.200 ανθρώπους καθώς διευρύνεται η καταστολή ενάντια στις πανεθνικές διαδηλώσεις για τον θάνατο της Amini μετά τη σύλληψή της για φερόμενη παραβίαση των αυστηρών κανόνων της χώρας σχετικά με τις μαντίλες χιτζάμπ.
Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους ξανά το βράδυ της Δευτέρας, όπως κάνουν κάθε βράδυ από τον θάνατο της Amini στις 16 Σεπτεμβρίου, στην Τεχεράνη και αλλού, είπε μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα πλήθη στην Τεχεράνη φώναξαν «θάνατος στον δικτάτορα», ζητώντας το τέλος της διακυβέρνησης τριών και πλέον δεκαετιών του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, 83 ετών.
Βίντεο που τραβήχτηκε από πολλούς ορόφους πάνω από το επίπεδο του δρόμου, υποτίθεται στην πόλη Ταμπρίζ, δείχνει ανθρώπους να διαμαρτύρονται στον ήχο των δακρυγόνων που εκτοξεύονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, σε εικόνες που δημοσίευσε η οργάνωση Iran Human Rights (IHR) που εδρεύει στο Όσλο.
Το IHR ανέφερε ότι τουλάχιστον 76 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην καταστολή στο Ιράν, από 57 που είχε ανακοινώσει προηγούμενως.
Γυναίκες στο Sanandaj, στην επαρχία Κουρδιστάν, στριφογύρισαν τις μαντίλες τους πάνω από τα κεφάλια τους, ενώ οδηγοί αυτοκινήτων χτυπούσαν τις κόρνες τους σε ένδειξη αλληλεγγύης, στο βίντεο που κοινοποιήθηκε από την Hengaw, μια κουρδική οργάνωση για τα δικαιώματα, που εδρεύει επίσης στη Νορβηγία.
Οι εντάσεις με τις δυτικές δυνάμεις αυξήθηκαν, καθώς η Γαλλία εξέδωσε την «εντονότερη καταδίκη» της για τη «βίαιη καταστολή» από τις δυνάμεις ασφαλείας, η Γερμανία κάλεσε τον Ιρανό Πρεσβευτή και ο Καναδάς ανακοίνωσε κυρώσεις — μια μέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκίμασε την καταστολή.
Η Διεθνής Αμνηστεία ανέφερε τη Δευτέρα ότι η Hadis Najafi, μία 22χρονη διαδηλώτρια σκοτώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου στο Karaj. «Δυνάμεις ασφαλείας έριξαν σκάγια σ’ αυτήν από κοντινή απόσταση, χτυπώντας την στο πρόσωπο, τον λαιμό και το στήθος», είπε η οργάνωση, επιβεβαιώνοντας αναφορές που είχαν γίνει νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες, έκαψαν αυτοκίνητα της αστυνομίας και πυρπόλησαν δημόσια κτίρια.
Οι αρχές είπαν ότι περίπου 450 άτομα έχουν συλληφθεί στη βόρεια επαρχία Mazandaran, πέραν των 700 που ανακοινώθηκαν την Κυριακή στο γειτονικό Gilan, και μαζί με δεκάδες σε πολλές άλλες περιοχές.
Είκοσι δημοσιογράφοι βρίσκονται ανάμεσα στους συλληφθέντες, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων.
«Οι διαδηλωτές έχουν επιτεθεί σε κυβερνητικά κτίρια και κατέστρεψαν δημόσια περιουσία», είπε ο επικεφαλής κατήγορος του Mazandaran, Mohammad Karimi, στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, κατηγορώντας τους ότι υποκινούνται από “ξένους αντεπαναστάτες πράκτορες”.
Παρά τους σαρωτικούς περιορισμούς στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των αποκλεισμών στο Instagram και στο WhatsApp, νέα βίντεο που κοινοποιήθηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν διαδηλώσεις το βράδυ της Κυριακής στην Τεχεράνη και σε πόλεις όπως το Yazd, το Isfahan και το Bushehr στον Περσικό Κόλπο.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι φοιτητές στα Πανεπιστήμια της Τεχεράνης και της Αλ-Ζάχρα και στο Ινστιτούτο Σαρίφ έχουν προχωρήσει σε απεργία και προέτρεψαν τους καθηγητές να συμμετάσχουν μαζί τους.
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Τζόζεπ Μπορέλ επέκρινε την Κυριακή το Ιράν για την «ευρεία και δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον μη βίαιων διαδηλωτών».
Είπε ότι η ΕΕ θα «συνεχίσει να εξετάζει όλες τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της… για να αντιμετωπίσει τη δολοφονία της Mahsa Amini» και την απάντηση του κράτους στις διαδηλώσεις στο Ιράν, μια χώρα που ήδη υπόκειται σε κυρώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, δήλωσε την Κυριακή ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Βρετανίας για να διαμαρτυρηθεί για την “πρόσκληση σε ταραχές” από ΜΜΕ στο Λονδίνο στα Φαρσί και τον απεσταλμένο της Νορβηγίας για τα “μη εποικοδομητικά σχόλια” του Προέδρου του κοινοβουλίου για τις διαδηλώσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις κατά της αστυνομίας ηθών και ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους ως μέρος ενός πακέτου κυρώσεων «σε δεκάδες άτομα και οντότητες».