Συνολικά 15 παίκτες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών της Ισπανίας ενημέρωσαν ότι δεν πρόκειται να φορέσουν ξανά τη φανέλα με το εθνόσημο όσο είναι προπονητής ο Χόρχε Βίλντα.

Με προσωπική επιστολή τους καθεμία ζητά από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας την αλλαγή του προπονητή σημειώνοντας πως η παραμονή του στον πάγκο επηρεάζει την υγεία τους, σωματική και ψυχική.

Έξι παίκτριες της Μπαρτσελόνα ήταν μεταξύ εκείνων που συμμετέχουν στην… ανταρσία, όπως επίσης και παίκτριες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Σίτι.

Είναι αξιοσημείωτο πως η αρχηγός Ιρένε Παρέδες, αλλά και η νικήτρια της Χρυσής Μπάλας Αλέξια Πουτέγιας απείχαν από την κίνηση αυτή.

Η Ομοσπονδία απάντησε χαρακτηρίζοντας αυτό που συμβαίνει ως κάτι πρωτοφανές στην ιστορία του ποδοσφαίρου και ήταν κατηγορηματική πως δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τον ομοσπονδιακό τεχνικο.

Οι επιστολές των Ισπανίδων διεθνών έρχονται τρεις εβδομάδες μετά τα παράπονα που εξέφρασαν μέλη της ομάδας για τον Βίλντα στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες.

«Η Ομοσπονδία δεν θα επιτρέψει στους παίκτες να αμφισβητήσουν τη συνέχεια του προπονητή, καθώς η λήψη αυτών των αποφάσεων δεν είναι μέρος του ρόλου τους. Η  Ομοσπονδία δεν θα δεχτεί την άσκηση οποιουδήποτε τύπου πίεσης από οποιονδήποτε παίκτη όταν πρόκειται να πάρει αθλητικές αποφάσεις. Αυτός ο τύπος δολοπλοκίας δεν ταιριάζει στις αξίες του ποδοσφαίρου ή του αθλητισμού και είναι επιζήμιος.

Σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία, η μη απάντηση στην κλήση από την εθνική ομάδα χαρακτηρίζεται ως σοβαρή παράβαση και μπορεί να οδηγήσει σε αναστολές μεταξύ δύο και πέντε ετών. Η Ομοσπονδία, σε αντίθεση με τη συμπεριφορά αυτών των παικτών, θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα φτάσει τα πράγματα σε αυτό το άκρο, ούτε θα ασκήσει πίεση στους παίκτες.

Απλώς δεν θα καλέσει όσες παίκτρις δεν επιθυμούν να φορέσουν τη φανέλα της Ισπανίας. Θα καλέσει μόνο παίκτριες που είναι αφοσιωμένες, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα παίξει με νεαρές» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.