Διαβάζω στις εφημερίδες και ακούω πολύ συχνά σε ποδοσφαιρικές συζητήσεις για το θέμα του σκοραρίσματος και των διαφόρων ποδοσφαιριστών οι οποίοι έχουν την κύρια ευθύνη. Μάλιστα όπως καταγράφουν τα ΜΜΕ παραδοσιακοί σκόρερ του Πρωταθλήματος δεν σημείωσαν γκολ μέχρι τώρα. Όλα σχεδόν τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά ασχολούνται με το θέμα αυτό. Είναι γεγονός ότι το σκοράρισμα μιας ομάδας και ιδιαίτερα οι ποδοσφαιριστές που έχουν την φήμη ως σκόρερ, είναι ένα πολύτιμο στοιχείο για τις ομάδες τους και την αποτελεσματικότητα τους.

Το θέμα αυτό των σκόρερ, ήταν πάντοτε  θέμα στα ποδοσφαιρικά σεμινάρια της Ευρώπης πολλά από τα οποία έχω παρακολουθήσει και μαζί με την εμπειρία που αποκόμισα από την προπονητική μου διαδρομή επιθυμώ να καταθέσω τις δικές μου απόψεις, ιδέες και παρατηρήσεις για το θέμα αυτό.

Κατ’ αρχάς θέλω να τονίσω ότι το πιο δύσκολο κομμάτι ενός ποδοσφαιρικού παιγνιδιού , είναι η επιθετική προσπάθεια μιας ομάδας η οποία πρέπει να έχει αποτελεσματικότητα και όχι η αμυντική προσπάθεια , η οποία είναι πιο εύκολη. Γι’ αυτό τον λόγο οι επιθετικοί ποδοσφαιριστές αξιολογούνται οικονομικά καλύτερα από τους αμυντικούς και χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να τους αποκτήσεις. Πολλές φορές αναφέρω ότι η επίθεση είναι πιο δύσκολη από την άμυνα.

Μια ομάδα για να πρωταγωνιστεί πρέπει ο δείκτης των τερμάτων της να είναι  πάνω από 2.50% Μ.Ο. κάθε παιγνίδι και να δέχεται τέρματα περίπου 0.6% Μ.Ο. σε κάθε παιγνίδι. Στο ποδόσφαιρο η στατιστική  μετρά όχι όμως απόλυτα.

Δεν αμφισβητώ την αξία της αμυντικής δουλειάς και δραστηριότητας, όμως η επιθετική δραστηριότητα είναι η πιο αποφασιστική, μέσα από την αποτελεσματικότητα της και την μεγάλη δική της μοναδική αξία.

Το σκοράρισμα δεν είναι μόνο ευθύνη των επιθετικών παικτών , ιδιαίτερα των πρώτων σκόρερ ( κεντρικός κυνηγός, εξτρέμ, wingers)  αλλά είναι ευθύνη όλων των ποδοσφαιριστών των κεντρώων (mid fielders) και των αμυντικών (defenders). Πάντα έλεγα για να τονίσω την συνολική , ομαδική  προσπάθεια για σκοράρισμα  , ότι και ο τερματοφύλακας πρέπει να σημειώνει δύο γκολ στην χρονική ποδοσφαιρική περίοδο . Διάβασα και το τελευταίο άρθρο σε εφημερίδα για το θέμα του σκοραρίσματος , με αναφορά στον Ιβάν Τρισκόφσκι, που την περσινή περίοδο , πήρε το χρυσό παπούτσι , του Μπεράτ Σαντίκ της Δόξας, στον Ντικινί και το Γκεόργκι Κβιλιτάγια του Αποέλ , οι οποίοι δεν έχουν βρει τον δρόμο προς τα δίκτυα.

Είναι γεγονός ότι χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα , ταλέντο, ένστικτο , ψυχική ηρεμία, ψυχρότητα, σοβαρότητα, αυτοσυγκέντρωση, αυτοπεποίθηση ή τοποθέτηση του και προβλεπτικότητα, σε ένα ποδοσφαιριστή για να σκοράρει και μάλιστα αρκετές φορές σε μια ποδοσφαιρική σεζόν. Η ικανότητα αυτών των ποδοσφαιριστών στο σκοράρισμα είναι και αγωνιστική αλλά και ψυχολογική. Οι παίκτες αυτοί , οι οποίοι δηλώνονται ως σκόρερ, από τους προπονητές και τους φιλάθλους, ταυτόχρονα δημιουργούν μια μεγάλη ψυχολογική και πνευματική πίεση για τον εαυτό τους και έτσι η ικανότητα τους για σκοράρισμα βρίσκει μπροστά της όλα τα αρνητικά στοιχεία και συναισθήματα, την πίεση και το άγχος.

Χρειάζεται τεράστια προσπάθεια από τους  προπονητές , τεχνικό επιτελείο, τους συμποδοσφαιριστές , για να μπορέσουν να ανακάμψουν γρηγορότερα από αυτή  την μικρή περιπέτεια.

Κυρίαρχη μέθοδος πρέπει να είναι, η ανύψωση του ηθικού αυτών των ποδοσφαιριστών, το δυνάμωμα  της αυτοπεποίθησης, αλλά και η κατάλληλη ποιοτική προπόνηση για το σκοράρισμα, μέσα από έξυπνες, ευφάνταστες πρωτότυπες και ευχάριστες προπονητικές ασκήσεις. Οι ποδοσφαιριστές αυτοί πρέπει να νοιώσουν ασφάλεια , εμπιστοσύνη και μεγάλη αποδοχή και συμπαράσταση από τον προπονητή, διοίκηση, προπονητικό επιτελείο και  φιλάθλους , αλλά και από τα ΜΜΕ.

Αυτοί οι ποδοσφαιριστές δεν έχασαν ξαφνικά την ικανότητα τους να σκοράρουν. Οι πραγματικοί  σκόρερ, με την βοήθεια του προπονητή τους θα επανέλθουν. Η απόρριψη είναι το χειρότερο στοιχείο για ένα ποδοσφαιριστή.

Ο ποδοσφαιριστής νοιώθει και αντιλαμβάνεται την ευθύνη του και έτσι πολλαπλασιάζεται η πίεση και το άγχος του στο σκοράρισμα. Είχα ποδοσφαιριστή μεγάλης εμβέλειας  σκοραρίσματος ο οποίος στα πρώτα οκτώ ματς της ποδοσφαιρικής περιόδου, δεν σκόραρε καμιά φορά.

Με την κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία και ατομικά και ομαδικά , άρχισε να σκοράρει, τελειώνοντας την σεζόν με 19 τέρματα. Οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι, με αισθήματα, με ψυχή, σώμα και πνεύμα και δεν είναι μηχανές ούτε computer. Χρειάζεται η στήριξη όλων και κυρίως η διαχείριση της ψυχής τους, της ψυχικής τους κατάστασης , να αντέχει τις πολλαπλές πιέσεις και το άγχος και να επανέρχεται  η αυτοπεποίθηση τους και η αυτοκυριαρχία τους.

Αυτοί οι ποδοσφαιριστές που έχω προαναφέρει και από το δημοσίευμα της εφημερίδας , δεν είναι οι μοναδικοί στο κυπριακό πρωτάθλημα. Υπάρχουν πολλοί άλλοι ποδοσφαιριστές με επιθετικές ικανότητες και προσόντα , οι οποίοι δεν σκόραραν ακόμα. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή , σκληρή και ποιοτική δουλειά στις προπονήσεις για να βοηθηθούν οι ποδοσφαιριστές να σκοράρουν. Είναι γεγονός ότι πάντοτε στο προσκήνιο βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές που σκοράρουν, γιαυτό και η αξία τους μεγαλώνει. Ευθύνη μεγάλη έχουν οι  προπονητές και τα επιτελεία τους, που πρέπει να δουλέψουν πάρα πολύ στον τομέα αυτό. Κανένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα δεν είναι το ίδιο με το άλλο. Οι συνθήκες σε κάθε ποδοσφαιρική περίοδο είναι μοναδικές και αξεπέραστες.

Κάθε χρόνο, οι ομάδες διαφοροποιούνται. Ισως ο νέος προπονητής και το επιτελείο, σίγουρα ανακατατάξεις στο ποδοσφαιρικό δυναμικό. Νέες συνθήκες, νέα δεδομένα. Διαφοροποιημένες και οι αντίπαλες  ομάδες. Διαφορετικά ίσως και τα νέα συστήματα των ομάδων. Μιλώντας με ποδοσφαιριστές μου επιθετικούς για κάποιο παιγνίδι , μου ανέφεραν ότι το πλάγιο ποδόσφαιρο δεν τους ευνοεί για να σκοράρουν και προτιμούσαν το κάθετο, άμεσο παιγνίδι. Οι ποδοσφαιριστές αυτοί είχαν δίκαιο. Γι’ αυτό αναφέρω ότι ακόμα και το σύστημα μιας ομάδας , μπορεί να ανατρέψει την ικανότητα ενός  καταξιωμένου, πραγματικού σκόρερ. Επειδή μέσα από την ποδοσφαιρική μου διαδρομή, κατέγραψα πολλά δεδομένα και πραγματικότητες  για όλα τα ποδοσφαιρικά στοιχεία, ένοιωσα την ανάγκη να τα μοιραστώ δημόσια, ιδιαίτερα με τους επαγγελματίες συναδέλφους προπονητές και  τους νέους προπονητές όλων των κατηγοριών και τους προπονητές των Ακαδημιών μας.

Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται συνεχώς και  πρέπει να το διαμορφώνουμε με νέες ιδέες και καινούργια στοιχεία. Η  κοινωνία μετεξελίσσεται ραγδαία και πρέπει να την παρακολουθούμε και να την καταγράφουμε. Εχουμε μπροστά μας μια τεχνολογική επανάσταση την οποία πρέπει να διαχειριστούμε  με τον καλύτερο τρόπο, προς όφελος των ποδοσφαιριστών, προπονητών , φιλάθλων και γενικά του ποδοσφαίρου μας.

Το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη , αλλά και στον τόπο μας, αναπτύσσεται ραγδαία και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Δεν έχουμε ομάδες ερασιτεχνικές αλλά επαγγελματικές ομάδες  με πλούσιο ξένο και ντόπιο ποδοσφαιρικό προσωπικό.

Με τα συστήματα και τις τακτικές τους οι επαγγελματικές ομάδες , δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τους πραγματικούς σκόρερς ,να  σημειώνουν  τέρματα και αυτά είναι και ένας λόγος , όχι ο μόνος, που οι ταλαντούχοι σκόρερς  δεν έχουν επιτυχία. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι όσο προχωράει το πρωτάθλημα , οι πραγματικοί σκόρερ, θα βρουν τον δρόμο τους και θα δικαιωθούν. Διότι πιστεύω ότι κανένα αμυντικό σύστημα δεν μπορεί να  αντισταθεί σε ένα πλούσιο και γεμάτο ιδέες επιθετικό παιγνίδι, με πλουραλισμό φαντασία  και αποτελεσματικότητα. Τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση και αποτελεσματικότητα των πραγματικών σκόρερς είναι συνεχή και απρόβλεπτα. Δεν χρειάζεται πανικός. Χρειάζεται ψυχραιμία, ηρεμία, αυτοσυγκέντρωση και μεγάλη σε έκταση και εύρος ψυχολογική προετοιμασία. Υπομονή , επιμονή και αντίληψη και ανάλυση των δεδομένων και των  πραγματικοτήτων.

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου