Νέος βασιλιάς στο τένις! Ο Kάρλος Αλκαράθ στα 19 του κατέκτησε το πρώτο του Grand Slam και σκαρφάλωσε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Ισπανός πήρε τη νίκη με 6-4, 2-6, 7-6(1), 6-3 απέναντι στον Κάσπερ Ρουντ στον τελικό του US Open, σε 3 ώρες και 20 λεπτά και έγινε ο νεότερος που ανεβαίνει στο Νο 1 του κόσμου.
Παράλληλα είναι και ο νεαρότερος νικητής του US Open μετά τον Πιτ Σάμπρας το 1990, όπως και ο νεαρότερος νικητής Grand Slam μετά τον Ράφα Ναδάλ το 2005. Ο Νορβηγός, νούμερο 7 του κόσμου, έχασε και τον δεύτερο major τελικό της καριέρας του, αλλά θα είναι πλέον στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας λίστας.
«Είναι τρελό για μένα, ποτέ δεν πίστευα ότι θα πετύχαινα κάτι τέτοιο στα 19 μου», είπε στη συνέντευξη τύπου μετά τον τελικό του US Open, μιλώντας για την κατάκτηση του τίτλου και της κορυφής. «Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Είναι απίστευτο, κάτι που ονειρευόμουν από τότε που ήμουν παιδί, από τότε που ξεκίνησα να παίζω τένις. Για την ώρα απολαμβάνω τη στιγμή, απολαμβάνω το τρόπαιο στα χέρια μου. Σίγουρα, όμως, είμαι πεινασμένος για περισσότερα. Θέλω να μείνω στην κορυφή για πολλές εβδομάδες, αυτό ελπίζω. Θα δουλέψω σκληρά μετά από αυτές τις υπέροχες εβδομάδες. Θα παλέψω για περισσότερα τρόπαια».
Ο μεγάλος ηττημένος είπε: «Είναι εντυπωσιακά αυτά που έχει πετύχει ως teenager ο Κάρλος. Είναι μερικές φορές δύσκολο να πιστέψεις ότι είναι teenager. Είναι πάνω από τέσσερα χρόνια μικρότερός μου, είναι απίστευτο. Έχω ξαναπεί ότι είναι από εκείνα τα σπάνια ταλέντα που εμφανίζονται στον αθλητισμό πού και πού. Αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο στα μάτια μου. Αξίζει τη θέση. Είμαι χαρούμενος που παίξαμε στον τελικό για τον τίτλο και το Νο.1. Νομίζω ότι το αξίζαμε μετά τα καλά μας φετινά αποτελέσματα, θα είμαστε Νο.1 και Νο.2. Είμαι περήφανος που είμαι Νο.2. Είναι καλό από μια άποψη, διότι μπορώ να κυνηγήσω ακόμα μια θέση. Είναι μόνο μία, οπότε θα είναι δύσκολο».