Με δυο υποβιβασμούς και με μιαν κατάκτηση πρώτης θέσης, ολοκληρώθηκαν τρεις διεθνείς υποχρεώσεις για τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα, τόσο των Γυναικών, όσο και των Ανδρικών ομάδων, Κάτω των 18 και Κάτω των 16 αντίστοιχα.

Αρχίζοντας από τις Γυναίκες, τη στιγμή που πανηγυρίσαμε για την κατάκτηση της 1ης θέσης, κατά τη διοργάνωση μικρών χωρών, το ερχόμενο Πρωτάθλημα, πραγματικά προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς πέντε ομάδες (μπορεί και τέσσερις, σύμφωνα με τα όσα… κυκλοφόρησαν) θα μετάσχουν σε αυτό και μόνο υπερβολή δεν ήταν ο πρόσφατος μου χαρακτηρισμός ότι το Γυναικείο Πρωτάθλημα βυθίζεται (και πάει να γίνει… Τουρνουά)!

Πριν ο… «τελευταίος να κλείσει την πόρτα», κύριοι φυλάξτε τις γραβάτες και σηκώστε μανίκια!

Από εκεί και πέρα, αμφότερες οι Εθνικές μας ομάδες Ανδρών Κ18 και Κ16, υποβιβάστηκαν στην 3η κατηγορία…

Πολλά λέχθηκαν, περισσότερα (προφανώς) ειπώθηκαν, τη στιγμή που ομολογουμένως, τα δεδομένα μας σαν καλαθοσφαιρική Κύπρος είναι τέτοια, που ναι μεν δεν… απαιτούν και άνοδο στην 1η κατηγορία, αλλά που κάλλιστα θα μπορούσαν να ήταν τέτοια, που αν μη τι άλλο, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τον υποβιβασμό…

Σε άλλη μου αρθρογραφία, είχα εκφράσει τη γνώμη, όπως να αντιγράψουμε την Ισλανδία και το Λουξεμβούργο, που πριν λίγα χρόνια, βρίσκονταν στο δικό μας επίπεδο, τη στιγμή όμως, που πριν κάποια χρόνια, είχαμε εισάγει το Αναπτυξιακό πρόγραμμα του Καναδά…

Οι δυο πρώτες χώρες… αντέγραψαν σωστά! Είναι φανερό ότι ρώτησαν δεξιά και αριστερά, συγκέντρωσαν γνωματεύσεις, τις οποίες προσάρμοσαν στα δικά τους δεδομένα, δημιούργησαν πλάνο και αυτό το πλάνο, συνεχίζουν να το εξυπηρετούν τα πρόσωπα, που λαμβάνουν τις (θεσμικές και αγωνιστικές) αποφάσεις.

Είναι επίσης προφανέστατο ότι το Καναδέζικο πλάνο, είχε και έχει, μιαν θέση στον Αναπτυξιακό προγραμματισμό των δυο αυτών χωρών!

Όλα αυτά, τη στιγμή που η Κύπρος, θα διοργανώσει έναν όμιλο τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2025…

Χρονιά, που είναι και δεν είναι μακριά!

Κανείς, δεν μπορεί να εγγυηθεί σε κανέναν, τι θα του συμβεί στα επόμενα τρία… λεπτά!

Άρα, αυτό που πρέπει να γίνει… προχθές (όχι χθες), είναι να σηκώσουν μανίκια οι ιθύνοντες και οι γραβάτες να μείνουν φυλαγμένες για το… 2025!

Να ρωτήσουν, να ακούσουν, να δεχθούν (αξιοποιήσουν) απόψεις!

Τρία χρόνια, είναι αρκετά για να γίνουν πολλά και ειδικά, όσον αφορά τον «προθάλαμο της άνδρωσης», που είναι οι Εθνικές μας ομάδες Κ18 και Κ16…

Με την (αυτονόητη) επισήμανση ότι η εικόνα που θα παρουσιάσει η Εθνική Ανδρών στον όμιλο που θα διεξαχθεί στο «Σπύρος Κυπριανού», το 2025, θα είναι αυτή που θα… σηματοδοτήσει το μέλλον μας (από το 2026 και μετά).

Με άλλα λόγια, δεν είναι η επέκταση των κερκίδων στη συγκεκριμένη αίθουσα που ενδιαφέρει, αλλά η αγωνιστική εικόνα, εντός του αγωνιστικού χώρου (της ίδιας αίθουσας)!

Κύριοι, φυλάξτε τις… γραβάτες και σηκώστε μανίκια!

Μάριος Πολυδώρου