Τι κι αν εκκίνησε από την 15η θέση, ο Μαξ Φερστάπεν ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο GP του Βελγίου. Ο Ολλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής είδε πρώτος την καρό σημαία στο Σπα και έφτασε στην τρίτη του συνεχόμενη νίκη στο πρωτάθλημα.
Η Red Bull έκανε το 1-2 με τον Πέρεζ να τερματίζει δεύτερος, ενώ το βάθρο συμπληρώθηκε από τον poleman Σάινθ, ο οποίος κράτησε πίσω του τον Ράσελ. “Ταβάνι” για τον Λεκλέρ ήταν η 5η θέση, με τον Μονεγάσκο να εκκινεί 15ος. Μετά το τέλος του αγώνα έπεσε 6ος, καθώς τιμωρήθηκε με πέντε δευτερόλεπτα εξαιτίας υψηλής ταχύτητας στο pit lane. Ο Χάμιλτον εγκατέλειψε στην εκκίνηση του αγώνα.

 

Πού κρίθηκε η νίκη
Στην εκκίνηση του αγώνα ο Κάρλος Σάινθ κατάφερε να διατηρήσει την πρώτη θέση, με το όχημα ασφαλείας να κάνει την εμφάνισή του στον επόμενο γύρο, ώστε να απομακρυνθούν τα μονοθέσια των Χάμιλτον και Μπότας που εγκατέλειψαν. Την ίδια ώρα, ο Φερστάπεν, ο οποίος εκκίνησε 15ος άρχισε να παίρνει τα πάνω του.
Στον 12ο γύρο ο Ισπανός μπήκε για αλλαγή ελαστικών (έβαλε τα mediums), με τον Φερστάπεν να αφήνει πίσω του τον Πέρεζ και να παίρνει την πρωτιά χάρη στα softs ελαστικά του. Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής στον 16ο γύρο άλλαξε τα ελαστικά του, έβαλε mediums και στον 18ο γύρο πέρασε εκ νέου τον Σάινθ στην Kemmel. Αυτή ήταν η στιγμή που έκρινε και τον αγώνα.
Τα πράγματα έγινε ακόμη καλύτερα για την Red Bull, όταν ο Πέρεζ προσπέρασε τον δεύτερο οδηγό της Ferrari και προσέφερε μία μεγαλύτερη ασφάλεια στον πρωτοπόρο Φερστάπεν, που άνοιγε την διαφορά του. Μέχρι και τον 31ο γύρο οι τέσσερις πρωτοπόροι μπήκαν για το δεύτερό τους στοπ, χωρίς να υπάρχουν εναλλαγές.
Η κατάσταση δεν άλλαξε έως το φινάλε. Ο Ράσελ επιχείρησε να πλησιάσει τον Σάινθ, ώστε να του “κλέψει” τη θέση στο βάθρο, χωρίς όμως να τα καταφέρνει.

Η φάση του αγώνα
Η φάση του αγώνα σημειώθηκε στην εκκίνηση. Ο Χάμιλτον, προσπάθησε να περάσει τον Αλόνσο, συνέκλινε και δεν άφησε χώρο στην εσωτερική, με αποτέλεσμα την επαφή τους. Μάλιστα, το αυτοκίνητο του Βρετανού σηκώθηκε στον αέρα και προσγειώθηκε βάναυσα. Στη συνέχεια η Mercedes άρχισε να καπνίζει και αποτέλεσμα ήταν η εγκατάλειψη του επτά φορές παγκοσμίου πρωταθλητή.
Ο Αλόνσο ήταν έξαλλος με την κίνηση του Χάμιλτον και είχε ως αποτέλεσμα να μιλήσει με σκληρά λόγια γι’ αυτόν στο team-radio: «Τι ηλίθιος. Αυτός ο τύπος ξέρει πώς να οδηγεί μόνο όταν εκκινεί πρώτος» δήλωσε συγκεκριμένα.

Τι ακολουθεί
Έπειτα από τέσσερις εβδομάδες διακοπών η Formula 1 επέστρεψε στο Σπα. Το πρωτάθλημα παραμένει στην “γειτονιά” του Βελγίου και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς η επόμενη στάση είναι στην Ολλανδία το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Ο Φερστάπεν θα έχει την υποστήριξη των συμπατριωτών του και οι εξέδρες στο Zandvoort αναμένεται να βαφτούν πορτοκάλι. Η Ferrari και η Mercedes θα επιδιώξουν να χαλάσουν το πάρτι. Το τριήμερο ξεκινάει στις 2 Σεπτεμβρίου. Το Σάββατο οι κατατακτήριες είναι στις 16:00 και την ίδια ώρα ξεκινάει και ο αγώνας την Κυριακή (4/9).