Στην αναπομπή των δύο νόμων που ψήφισε η Βουλή για συγκράτηση των τιμών των καυσίμων και του ηλεκτρισμού, αλλά και του νόμου για αναστολή των εκποιήσεων για τρεις μήνες προχώρησε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδης.
Πρόκειται για τις προτάσεις ΑΚΕΛ για κατάργηση διπλής φορολογίας στα καύσιμα και την πρόταση ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ για την κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, οι τρεις νόμοι κρίθηκαν αντισυνταγματικοί από τον γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στο πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προχωρήσει σε αναπομπή τους.
Στην αιτιολόγηση του ο ΠτΔ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κάνει λόγο για παραβίαση της Αρχής της διάκρισης των εξουσιών, καθώς κατά την Κυβέρνηση, η νομοθετική εξουσία παρεμβαίνει στην ενάσκηση δημοσιονομικής πολιτικής που αποτελεί αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας.
Σε δηλώσεις στην StockWatch η γενική διευθύντρια της Βουλής Τασούλα Ιερωνυμίδου είπε ότι όταν ληφθούν οι τρεις αναπομπές θα παρθεί απόφαση για έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και της Ολομέλειας του Σώματος για την λήψη αποφάσεων.
Η κ. Ιερωνυμίδου ερωτηθείσα σχετικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, να συνέλθει εκτάκτως αύριο η Βουλή για τη λήψη σχετικών αποφάσεων.
Αντισυνταγματικοί οι τρεις νόμοι
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή για αναστολή εκποιήσεων προστάτευε για περίοδο τριών μηνών κύρια κατοικία η εκτιμώμενη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ., επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις €750 χιλ. και αγροτεμάχιο η εκτιμώμενη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100 χιλ.
Αξίζει να αναφερθεί εξάλλου, ότι σε πρόσφατη απόφαση το Ανώτατο Δικαστηρίο, έκρινε πως δεν ήταν αντισυνταγματικό το πάγωμα των εκποιήσεων, από τον Αύγουστο μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021, μετά από αναπομπή και αναφορά του σχετικού νόμου πέρσι από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Όσον αφορά τους δύο νόμους για την ακρίβεια, αφορούν ο πρώτος την κατάργηση του ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή και του νόμου για την επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου στην αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων που είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογαριασμούς της ΑΗΚ.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση κοστολόγηση του υπουργείου Οικονομικών, η πρόταση νόμου που κατατέθηκε από το ΑΚΕΛ για τη μη επιβολή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή, είχε υπολογισθεί ότι θα επιφέρει μείωση των εσόδων της κυβέρνησης, ποσού ύψους €30 εκατ..
Από την άλλη με βάση την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ που συνυπέγραψε και η ΔΗΠΑ για την αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων που είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΗΚ και στην οποία περιλαμβάνονται το ποσοστό του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το κόστος αγοράς καυσίμων και το κόστος της διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων, να υπόκειται μέχρι το τέλος του έτους 2022 σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών κοστολόγησε πως θα απαιτηθεί κονδύλι ύψους €45 εκατ.

Προγραμματίζει έκτακτες συνεδρίες η Βουλή
Εν τω μεταξύ βάσει του Συντάγματος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δικαίωμα να αναπέμψει τους σχετικούς νόμους εντός 15 ημερών από την ημέρα που του κοινοποιηθήκαν, προθεσμία που αξιοποίησε.
Η Βουλή από την πλευρά της επίσης έχει το δικαίωμα να λάβει αποφάσεις επί των νομοθετημάτων που αναπέμφθηκαν εντός χρονικού διαστήματος 15 ημερών εάν θα την αποδεχθεί ή όχι τις αναπομπές.
Αν η Βουλή εμμένει στην απόφασή της, ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να αναφερθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο και να ζητήσει γνωμάτευση κατά πόσο οι νόμοι ή ορισμένες διατάξεις τους βρίσκονται σε αντίθεση ή ασυμφωνία με το Σύνταγμα.