Έντονη είναι η ανησυχία μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων μπροστά στο ενδεχόμενο απόσυρσης του αρχικού πλάνου της UEFA για την ανάκαμψη της ποδοσφαιρικής αγοράς.
Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία είχε στα σκαριά ένα ταμείο αρωγής πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για να χορηγήσει με οικονομικές ενέσεις τους συλλόγους έπειτα από τα ανυπολόγιστα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, σχέδιο το οποίο τον Δεκέμβριο του 2021 είχε παρουσιάσει ως «Πλάνο Ανάκαμψης των Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Συλλόγων».
Οι ομάδες άλλωστε επηρεάστηκαν σε διάφορους βαθμούς από την έξαρση της Covid καθώς μετρούσαν απώλειες σε εισιτήρια, διαφημιστικές συμφωνίες και τηλεοπτικά τη στιγμή που το ποδόσφαιρο είχε σταματήσει τελείως ή οι αγώνες παίζονταν κεκλεισμένων των θυρών ως πρόληψης μέτρων κατά της εξάπλωσης του ιού.
Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν η έκθεση του Football Landscape της UEFA, που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2022,η οποία αποκάλυψε προβλεπόμενες απώλειες για κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους το 2021 ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,4 δισεκατομμύρια £, 4,09 δισεκατομμύρια δολάρια). Έδειξε επίσης μια αυξανόμενη πόλωση μεταξύ της αγγλικής Premier League και των αντίπαλων εγχώριων πρωταθλημάτων της σε όλη την ήπειρο, καθώς η Premier ήταν υπεύθυνη για το 34% των παγκόσμιων δαπανών για μεταγραφές.
Πλέον όμως και παρά την υποστήριξη του πλάνου ανάκαμψης της UEFA από την ECA, πηγές του Athletic μετέφεραν πως πολλοί σύλλογοι σε Κύπρο, Ελλάδα, Γαλλία, Τουρκία, Πολωνία, Κροατία και Πορτογαλία έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αποτυχία της UEFA μέχρι στιγμής να υλοποιήσει την πρωτοβουλία.
Στελέχη κορυφαίων συλλόγων στην Τουρκία, για παράδειγμα, λένε ότι δυσκολεύονται εξαιρετικά να εξασφαλίσουν δάνεια από δυτικούς δανειστές λόγω των αδύναμων λογαριασμών των μεγάλων συλλόγων τους και της καταστροφικής οικονομικής κατάστασης για το τοπικό νόμισμα στην Τουρκία.