Από το πουθενά, η Άρσεναλ έδωσε τα χέρια με την Πόρτο για την εξαγορά του Φάμπιο Βιέιρα, αποκτώντας ένα «10άρι» που μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής, προσδίδοντας ακόμη περισσότερη ποιότητα στα «μωρά» του Μικέλ Αρτέτα.
Μία μεταγραφή κάτω από άκρα μυστικότητα πραγματοποίησε η Άρσεναλ για να ενισχύσει την μεσοεπιθετική της γραμμή, αποκτώντας ακόμη ένα νέο παιδί που «έβγαλε» μάτια με την φανέλα της Πόρτο στο πορτογαλικό πρωτάθλημα.
Ο λόγος για τον Φάμπιο Βιέιρα, ένα 22χρονο «10αρι» από τις ακαδημίες των «δράκων» που ξεπέρασε κάθε προσδοκία με όσα πέτυχε σε μία απαιτητική σεζόν για τον πορτογαλικό σύλλογο. Με μόλις 1.329 αγωνιστικά λεπτά, το νέο μεταγραφικό απόκτημα των «κανονιέρηδων» κατάφερε να σημειώσει 6 γκολ και να μοιράσει 14 ασίστ αγωνιζόμενος είτε πίσω από τον επιθετικό είτε στο δεξί άκρο της επίθεσης εκμεταλλευόμενος το εξαιρετικό αριστερό του.
Μέχρι εδώ, ακούγεται σαν ένας απλός μεσοεπιθετικός από τους πολλούς που διαθέτει η Πρέμιερ Λιγκ, ωστόσο, αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι η ευκολία με την οποία προσαρμόζεται σε διάφορα συστήματα και θέσεις.
Στην Άρσεναλ, ο Μικέλ Αρτέτα έχει υιοθετήσει το αγαπημένο του 4-3-3, έχοντας στην κορυφή της επίθεσης είτε τον Λακαζέτ είτε τον Ενκέτια ενώ στα άκρα αγωνίζονται οι Σάκα και Μαρτινέλι. Πίσω τους, υπάρχει η τριάδα των χαφ, με τον Έντεγκααρντ να έχει λίγο πιο ελεύθερο ρόλο μπροστά από τους δύο κεντρικούς.
Σε αυτό το σύστημα, ο Βιέιρα μπορεί με αρκετά μεγάλη άνεση να αγωνιστεί είτε στα δύο άκρα, είτε στην θέση του Έντεγκααρντ, με την ίδια ευκολία, ενώ σε περιπτώσεις που η ομάδα ψάχνει το γκολ, μπορεί να βρεθεί ακόμη και στην θέση του επιθετικού «8αριού» προσθέτοντας ακόμη περισσότερα επιθετικά στοιχεία στο παιχνίδι των «κανονιέρηδων».
Παράλληλα, ο Αρτέτα αρέσκεται και στο 4-2-3-1, ένα σύστημα στο οποίο το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Άρσεναλ μπορεί να αποδώσει σε όλες τις θέσεις πίσω από τον επιθετικό, με την ικανότητά του να «βλέπει» το γήπεδο και να αλλάζει πολύ γρήγορα την μπάλα από το ένα άκρο στο άλλο,  «χτυπώντας» στην αδύναμη πλευρά της αντίπαλης άμυνας.
Με τους «κανονιέρηδες» να πετυχαίνουν μόλις 61 τέρματα σε ολόκληρη την σεζόν, η προσθήκη ενός ακόμη παίκτη που μπορεί να μοιράσει την μπάλα με μεγάλη ταχύτητα και να δημιουργήσει ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την ομάδα, ακόμη και αν δεν βρεθεί κάποιος επιθετικός από το πάνω ράφι για να γεμίσει το κενό του Λακαζέτ.
Και φυσικά, το πρότζεκτ με τα μωρά του Αρτέτα συνεχίζεται με το μέλλον στο Έμιρεϊτς να φαντάζει λαμπρό…